Vstupenky online

Český trip zakončí Valaši na ledě Litoměřic

Jan Tajzler • 23.01.2024

Vsetínský tým se po pondělním utkání v Praze přesune na sever Čech do Litoměřic. Na ledě Kalich Arény budou Vsacané po dvou letech usilovat o cenné vítězství. Domácí na rozdíl od Vsetína nemají své tabulkové postavení tak jisté a momentálně bojují o každý bod v rámci udržení elitní šestky, která zaručuje přímý postup do čtvrtfinále. V letošních soubojích a vlastně i v těch předcházejících hrálo domácí prostředí velký vliv na výsledek utkání, jak tomu bude tentokrát? Středeční duel 42. kola odstartuje v 17:30.

Litoměřice bojují o šestku

S blížícím se závěrem základní části se ukazuje, že body nahání především celky ze spodních pater tabulky, pokud totiž vezmeme vzorek posledních pěti utkání, pak bychom ze současné elitní šestky našli na předních příčkách pouze celky Vsetína a Poruby. Litoměřice například z posledních pěti duelů vytěžily i stejný počet bodů tedy pouhých 5. Situace mezi 4. a 8. místem je mimořádně napjatá, když Sokolov dělí od Zlína rozdíl pouhých tří bodů. Litoměřice momentálně drží 5. příčku se ziskem 64 bodů, uklidnit je může fakt, že na rozdíl od konkurentů mají ještě zápas k dobru.

Stadion podobně jako Vsetín odnesl mimořádnou formu pražské Slavie a v sobotním duelu na domácím ledě podlehl Pražanům vysoko 1:5. Ztracené body z Kalich Arény dokázali svěřenci trenéra Přerosta vybojovat na Hané, kde pro změnu deklasovali Prostějov v poměru 4:1, nyní si brousí zuby na Vsetín. Sebevědomí před duelem proti Valachům si zvedl finský forvard Markus Korkiakoski, jenž sestřelil Jestřáby hattrickem. Tahounem mladého týmu je však Přemysl Svoboda, který letos prožívá životní sezonu, což dokazuje jeho 35 kanadských bodů za 14 branek a 21 asistencí, díky tomu uzavírá nejproduktivnější pětici hráčů Chance ligy. Litoměřice mají po Porubě a Vsetínu třetí nejúdernější útok, a tak není divu, že na dvouciferný počet vstřelených branek dosáhli další tři borci - Filip Kuťák (11+17), Pavel Kordule (10+11) a Petr Ton (10+6).

Z obránců umí zabodovat Jakub Černohorský (5+9) nebo Michael Krutil (5+6), zkušenosti mladíkům pak dodává přítomnost Patrika Husáka (1+11). Litoměřice rovněž působí jako partnerský klub pražské Sparty a někteří hráči v současné chvílí vypomáhají Pražanům při početné marodce, jako například nadějný zadák Tomáš Tomek. V brankovišti se Stadion opírá o Oldřicha Cichoně, který ve 22 duelech vychytal úspěšnost zákroků na 91.65 %, průměrně pak inkasoval 2.8 branky na zápas, do hry by měl být připraven i Oliver Šatný a z Liberce má do klubu vyřízené střídavé starty také Lukáš Pařík

Podaří se Valachům po dvou letech bodovat v Kalich Aréně?

Valaši se ve středu budou pokoušet napravit pondělní nezdar z pražského Edenu, kde sice domácí Slavii výrazně přestříleli, avšak ani jednou neskórovali. Výkon vsetínského mužstva srazily individuální chyby, které Pražané dokonale ztrestali a díky povedeným vstupům do každé ze tří třetin připsali nad Vsetínem cenné vítězství 3:0. Tým trenérů Weintritta a Roba má však i ve středu na co navazovat, před pondělní porážkou Vsetín vyhrál tři duely v řadě a předváděl i navýšení produktivity.

Velkým trápením letošní sezony na Lapači jsou počty zraněných hráčů a jak se ukazuje, již pro třetího z útočníků se bude pravděpodobně jednat o předčasný konec sezony. Po pondělním utkání na Slavii je to případ Adama Hořanského, který ze hry odstoupil již v průběhu duelu a pravděpodobně už žádný další v aktuální sezoně nepřidá. Vsetínský odchovanec utrpěl poranění ramene a v nejbližších dnech by se měl podrobit operačnímu zákroku. Po zranění Tomáše Janduse se tak Valachům prakticky rozpadla třetí útočná formace, ze které zbyl pouze Jan Kern. Pokud ještě připočteme rovněž dlouhodobé zranění Danielse Berzinše, začíná být situace ve vsetínském útoku opravdu vážná.

Vzájemné zápasy 2023/2024:

3. kolo: Vsetín – Litoměřice 6:4

16. kolo: Litoměřice – Vsetín 4:1

29.kolo: Vsetín – Litoměřice 8:5

Souboje na Lapači s Litoměřicemi určitě udělaly radost fanouškům ofenzivního hokeje, trenérům ale už tolik ne. Každopádně v aktuální sezoně se pokaždé radoval domácí tým. Litoměřice však ani v jediné konfrontaci na Valašsku nedaly nic zadarmo a v odvetě ve své aréně pak naplnily trend posledních dvou let a Vsetínu porážku vrátily. Valaši na severu Čech uspěli naposledy v lednu 2022, kdy zvítězili 3:1. Podaří se Valachům po dvou letech zlomit litoměřický komplex a zakončit trip v Čechách vítězně?

Sestavy v posledním kole:

Litoměřice: Pařík – Krutil, Jebavý, Černohorský, Benda, Tůma, Aubrecht, Pavlák – Costa, Jícha, Sihvonen – Ton, Korkiakoski, Plos – Koláček, Kuťák – Kordule, Vitouch, Svoboda.

Vsetín: Žukov – Smetana (A), Š. Jenáček, Staněk, Ondračka, Kojo, Larsen, Ďurkáč – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Holec, Dědek, Hrňa (C) – Hořanský, Kern, R. Půček – Machala, Kratochvil, Š. Bláha.

banner pod článkem