Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1972 (19.9.2024)

Vsetín v derby smazal dvoubrankovou ztrátu, ze Zlína veze bod

Jan Tajzler • před 3 dny

Repríza posledních dvou finálových sérií a zároveň první krajské derby sezony hostila ve středu zlínská Trinity Bank Aréna Luďka Čajky. Během první třetiny se prosadili odchovanci obou klubů. Prostřední dějství patřilo Beranům, když odskočili do dvoubrankového náskoku. Valaši nic nevzdali, ve třetí dvacetiminutovce si vynutili prodloužení a bodovali i v šestém utkání letošního ročníku. Nastavený čas přinesl více štěstí na hokejku domácích. Premiéru v zelenožlutém dresu si připsal brankář Jan Lukáš a poprvé za Vsetín skóroval obránce Jan Zahradníček.

Maxa liga - 7.kolo st 2.10.17:30
RI Okna Berani Zlín
VHK ROBE Vsetín
4:3p(1:1, 2:0, 0:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Šlahař (Suhrada), 21. Sedláček (Köhler, Huf), 31. Paukku (Süss), 64. Paukku (Holík) – 7. Dědek (Šmerha), 50. Rob (Jonák), 56. Zahradníček (Jonák, Rob). Rozhodčí: Skopal, Grygera – Zídek, Augusta. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5672. Střely na branku: 31:36. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3.

RI Okna Berani Zlín: Huf – Salonen, Pohl, Čáp, Urbanec, Suhrada, Talafa, Benda – Paukku, Holík, Süss – Válek, Kverka, Šlahař – Heš, Gago, Salmio – Köhler, Sadovikov, Sedláček – Z. Sedlák.
VHK ROBE Vsetín: Lipiäinen (31. Lukáš) – Zahradníček, Stříteský, Staněk, Teper, Jenáček, Smetana, Srdínko – Klhůfek, Jonák, Rob – Jandus, Prokeš, Hrňa – Šmerha, Dědek, Jaroslav Brož – Š. Bláha, Matějček, Hořanský.

Derby nabídlo tvorbu slibných šancí už v 1. třetině. Nejprve zahrozili ve 3. minutě domácí, navrátilec do zlínské sestavy Salmio dobruslil puk v rohu útočného pásma a našel mezi kruhy osamoceného Heše, na jeho pokus zareagoval Lipiäinen připravenou lapačkou. V další příležitosti už se ale Berani radovali. V čase 5:30 obdržel přihrávku na pravý kruh od Válka Jakub Šlahař a překonal vsetínského brankáře střelou pod vyrážečku. Valaši brzy reagovali a po devadesáti vteřinách Šmerha v akci dva na nikoho připravil pozici ve slotu Matyáši Dědkovi, vsetínský odchovanec nedal Hufovi šanci - 1:1.

Ve zbytku prvního dějství mohli Berani pomýšlet na návrat do vedení. Za záchrannou brzdu byl nucen zatáhnout Srdínko a po jeho zákroku na Sadovikova se k trestnému střílení postavil Holík. Zkušený útočník ale nenašel recept na pozorného Lipiäinena. Následně se Köhlerovi podařilo v potyčce u branky vyprovokovat Srdínka k faulu a Berani měli první početní výhodu, Valaši se však s přehledem ubránili. V závěru úvodního dějství mohli na vedoucí branku pomýšlet Vsacané, Rob uvolnil Khůfka, ale Huf úmysly vsetínského centra přečetl. V úplném závěru nahodil od modré čáry puk Zahradníček, přes Janduse se dostal kotouč k Prokešovi, ale vsetínskému útočníkovi nebylo přáno bekhendem z hrany brankoviště oslavit první branku v zelenožlutém dresu.

Berani byli efektivnější v koncovce, to prokázali už dvaadvacet vteřin po výměně stran, když se střelou na vzdálenější tyč od levého mantinelu prosadil domácí kapitán Pavel Sedláček. Za Vsetín mohl obnovit vyrovnaný stav Prokeš, ale po přihrávce od Hrni mu zase nebylo přáno. K vidění pak byla další souhra třetího útoku hostů, Dědek zpoza branky připravil pozici Šmerhovi, ale Huf vyrazil a z protiútoku po přihrávce Válka zakončoval slibnou šanci i zlínský Kverka, tady ještě Lipiäinen stačil zasáhnout.

Krátce po polovině základní hrací doby, v čase 30:15 odskočil Zlín do dvoubrankového vedení. Od modré čáry nahodil puk Süss a před Lipiäinenem usměrnil puk jeho finský krajan Jesse Paukku. Trenéři Vsetína sáhli ke střídání brankářů a poprvé v soutěžním zápase se do brankoviště postavil Jan Lukáš. Valaši mohli kontaktní branku obstarat v přesilových hrách, ve kterých hned dvakrát zahrozili souhrou Roba s Jonákem, ale Berani s notnou dávkou štěstí dvoubrankový náskok do druhé sirény uhájili.

Ševci se na startu třetí třetiny prezentovali organizovanou defenzívou a Valaši museli být trpěliví. Na své si Vsetínští přišli v čase 50:02, Jonák zpoza branky našel ve slotu Luboše Roba, který po přesné ráně slavil potřetí v sezoně vstřelenou branku. Vyrovnání přišlo za dalších pět minut a opět brance předcházela parádní přihrávka Jonáka, tentokrát našel Jana Zahradníčka, vsetínský obránce si puk zpracoval na levém kruhu a prostřelil Hufa, čímž oslavil svou první trefu v zelenožlutém dresu. Derby tak dospělo do prodloužení.

V nastaveném čase byli častěji v držení puku Vsacané, Hufovu pozornost prověřil střelou skrz Čápa Jenáček, ale proti konci utkání byla včasná lapačka zlínského brankáře. V čase 63:17 předvedl svou zkušenost Holík, když se mu povedlo oklamat vsetínské obránce a uvolnit Jesse Paukka, finský útočník uklidil puk do odkryté branky a rozhodl derby ve prospěch domácího týmu.

Ohlasy k utkání

Ján Pardavý (RI Okna Zlín): „Viděli jsme dobrý zápas z obou stran, ve velmi dobré atmosféře klasického valašského derby. Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě, i když v začátku zápasu, prvních 5-7 minut jsme byli horším týmem. Vsetín na nás trošku vletěl, neuměli jsme si poradit v rozehrávce, byli jsme aktivně napadaní, Vsetín získával v našem pásmu puky a dostával se do příležitostí. Dali jsme první gól, což bylo důležité, pak jsme bohužel nedali gól z nájezdu. Ve druhé třetině jsme se chtěli zlepšit, protože ta první nebyla úplně dobrá. Potvrdilo se co hráčům opakujeme, každá střela je nebezpečná, to se potvrdilo i u třetího gólu, kde byla výborná clona od Jesseho Paukka. Vedli jsme 3:1, zápas jsme měli prakticky pod kontrolou. Až na ty oslabení, ty byly zbytečné. Vsetín nás sice zatlačil, nicméně kluci, co byli na těch oslabeních předvedli skvělou práci, vybojovali to. Ve třetí třetině jsem věřil, že to zvládneme udržet, prvních sedm, osm minut jsme měli zápas pod kontrolou, měli jsme i nějaké šance. Ze situace, kterou jsme rozebírali i na videu, jsme dostali na 3:2, hráči znervózněli. Ztratili jsme bod, ale hráči o ten extra bod zabojovali, každý bod navíc je v této lize cenný. Já to beru tak, že výhra je výhra.“

Luboš Rob (VHK ROBE Vsetín): „Derby bývá vždy bojovné, což se i tentokrát potvrdilo. V utkání jsme měli dobrý pohyb a herně i mírně navrch vzhledem k jasnějším šancím, bohužel dva góly v naší síti byly laciné. Nicméně vážíme si charakteru týmu, jak byl schopen ve třetí třetině vyrovnat a jdeme pracovat dál.“ 



×
Dnes v 17:00 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Stadion Litoměřice