Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1972 (19.9.2024)

Finálová repríza a derby k tomu, Vsacany čeká boj ve Zlíně

Jan Tajzler • 01.10.2024

Středeční 7. kolo Maxa ligy zpestří souboj finalistů posledních dvou ročníků play-off a zároveň krajských rivalů. Vsetínu se zatím podařilo bodovat ve všech utkáních, Zlín se zase naladil na derby dvěma vítěznými zápasy v řadě. Jubilejní 20. derby prvoligové éry odstartuje v Trinity Banka Areně Luďka Čajky ve středu od 17:30.

Sázka na útočné posily Beranům vychází

Zlínský klub před startem nového ročníku podepsal smlouvu se staronovým generálním partnerem společností RI Okna, která stejně jako před lety znovu vstoupila i do názvu klubu. Berani také zapracovali na posílení kádru. Zatím se ševcům vyplácí sázka na Jaromíra Kverku, západočeská akvizice si za pět utkání připsala už čtyři vstřelené branky a jednu asistenci k tomu. Dalšími zvučnými jmény pro Maxa ligu jsou Lukáš Válek, jenž rovněž zaznamenal už pět kanadských bod, a návrat ohlásil Petr Kratochvíl, který Beranům pomohl k postupu do baráže v předloňské sezoně. Obranu pak vyztužil urostlý Jan Pohl, jenž byl v roce 2022 vyhodnocen jako nejlepší obránce soutěže.

Berany do nové sezony vede z pozice kapitána Pavel Sedláček, jenž dostal důvěru v hlasování spoluhráčů. Na pozici sportovního manažera se přesunula vsetínská legenda Jan Srdínko, místo hlavního trenéra pak zaujala další významná postava vsetínské historie a to Ján Pardavý. V lepší sezonu pak doufá zlínský odchovanec Petr Holík. Čerstvou novinkou je také návrat finského forvarda Mikka Salmia, jenž by měl obnovenou premiéru podstoupit právě v derby se Vsetínem.

K brankářské jedničce Danielu Hufovi přivedl zlínský management zkušeného Jaroslava Pavelku, oba muži se zatím těší rovnoměrnému hernímu vytížení a oba drží úspěšnost zákroků nad 90 procenty. Defenzíva Zlína se i letos opírá o dalšího hráče finské národnosti Aleksi Salonena, druhou sezonu v Baťově městě přidává Zdeněk Čáp a návrat domů ohlásil Patrik Urbanec.

Zlín by měl letos i díky výčtu posil působit útočnějším dojmem a statistiky to zatím potvrzují. Navíc jsou Berani v úvodu soutěže efektivní v přesilových hrách, jejich využití přesahuje 29 procent, což je momentálně druhá nejlepší hodnota v soutěži. Na domácím ledě jsou Berani zatím stoprocentní, před derby zvítězili i v Kolíně, sebevědomí tedy středečnímu soupeři Vsetína nechybí. 

Přiveze Vsetín cenné body?

Valaši mají stejně jako Berani odehráno pět utkání a zatím se nestalo, že by z ledu po šedesáti minutách hry odcházeli s prázdnou. Jedinou porážku utrpěl vsetínský tým v minulém týdnu na ledě Třebíče, kde padl až po samostatných nájezdech. Chuť si Vsacané spravili v domácím prostředí, kde byli i podruhé stoprocentní a porazili dalšího atraktivního soupeře, tentokrát Prostějov v poměru 5:3.

Návrat domů si zatím užívá obránce Matěj Stříteský, proti Jestřábům se postaral už o třetí úspěšnou přesilovou hru a na svém kontě má již čtyři vstřelené branky, což z něj momentálně činí dokonce nejlepšího střelce vsetínského týmu. Povedené utkání má za sebou také posila Tomáš Šmerha, útočník třetí formace přispěl k vítězství hned dvěma přesnými trefami.

Trenéři od prvního střetnutí zatím výrazně do sestavy nezasahovali. Roli jedničky v základní části zatím plní Santeri Lipiäinen a to i přes úspěšnost zákroků pod 90 procent.

Středeční derby ve Zlíně bude už 20. vzájemným soubojem mezi rivaly na úrovni první ligy. V živé paměti je stále jarní finále, které Vsetín ovládl poměrem 4:1 na zápasy a oplatil Beranům rok starou porážku z téže série. Jak dopadne první střet v novém ročníku?

Sestavy v posledním kole:

Zlín: Pavelka (Huf) – Pohl, Salonen (A), Čáp, Urbanec, Suhrada, Talafa, Benda – Paukku, Holík, Süss – Šlahař, Válek, Kverka – Köhler (A), Gago, Sedláček (C) – Heš, Sadovikov, Čechmánek.

Vsetín: Lipiäinen (Lukáš) – Zahradníček, Stříteský, Staněk, Teper, Jenáček, Smetana (A), Srdínko – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Jandus, Prokeš, Hrňa (C) – Šmerha, Dědek, Jaroslav Brož – Š. Bláha, Matějček, Hořanský.

banner pod článkem
×
Dnes v 17:00 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Stadion Litoměřice