Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1972 (19.9.2024)

Domácí premiéra ve znamení souboje favoritů! Na Valašsko přijede Poruba

Jan Tajzler • dnes

Fanoušci Vsetína se v sobotu konečně dočkají. Valaši od 17:00 vyjedou k duelu s vítězem loňské základní části Porubou. Ostravané přijedou na Lapač podpořeni dvěma vítěznými utkání v úvodu soutěže. Poruba se ani letos netají nejvyššími ambicemi stejně jako Vsetín. Šlágr 3. kola Maxa ligy slibuje zajímavou bitvu.

Partner utkání: 

V Porubě týmu věří, bude ještě silnější?

Bezesporu nejlepší základní část v dějinách porubského klubu, tak se dá označit počínání Ostravanů v loňské sezoně. Nejbližšího konkurenta ze Vsetína drželi za zády s bezpečným náskokem devatenácti bodů. Ale! Play-off ambicióznímu týmu vůbec nevyšlo, když už ve čtvrtfinále vybouchl na jihlavské Dukle. Podruhé v řadě se tak Poruba musela smířit s konečným 5. místem, jejím dosavadním největších úspěchem je 4. místo z ročníku 2021/2022.

Manažer klubu Pavel Hinner ale zachoval klid. Mužstvo nechal víceméně pohromadě, čímž vyjádřil důvěru nejen hráčům, ale také trenérskému štábu pod vedením zkušeného Jiřího Režnara. Dost možná bude Poruba ještě silnější. Vždyť do svých řad přivedla zkušeného klubového odchovance Ondřeje Romana, jenž důvěru splatil hned v 1. kole, kdy Poruba na domácím ledě otočila nepříznivý stav s nažhaveným nováčkem z Chomutova. Zvučnou posilou do útoku je také příchod Jakuba Kotaly. Silné jádro z loňské jízdy v základní části reprezentuje další odchovanec porubského hokeje Vojtěch Střondala. Ve slezské části Ostravy se zabydlel i Tomáš Šoustal, který obstaral vítězství v posledním utkání na ledě Kolína dvěma přesnými trefami. Síla útoku Poruby je obrovská, jmenovat můžeme kanonýra Petra Mrázka či velezkušeného kapitána Ostravanů Lukáše Krenželoka. Proti Vsetínu se v uplynulé sezoně nejvíc dařilo Ondřeji Šedivému, Valachům nasázel do sítě hned čtyři puky.

Porubský tým zdobila v loňském tažení základní části příkladná defenzíva. Jejím vrcholem je bezesporu vyrovnaná a také zkušená dvojice brankářů Daniel Dolejš - Ondřej Bláha. Zajímavou akvizicí by mohlo být angažování čtyřiatřicetiletého urostlého zadáka Aleše Ježka, jenž se do českého prostředí vrátil po 13 letech a kapitánské céčko nosil v polském Krakově. Nepříjemný pro útočné choutky soupeřů je i Tomáš Voráček. Ofenzivní činnost z obránců by měl podpořit exvsetínský Jan Bartko coby posila ostravského týmu před letošní sezonou. Zajímavé bude sledovat i počínání zahraničních zadáků, které Poruba přivedla. Důraznou hru by měl uplatňovat August Nilsson, k Bartkovi by měl útočnou činnost podpořit další Švéd Wilhelm Westlund.

Vsetín domácí starty umí

Valaši do soutěže vstoupili středečním duelem na ledě pardubické rezervy. Proti Dynamu se původně zdálo, že favorit z Valašska si nebude brát servítky, zvlášť když na ukazateli skóre ve 27. minutě svítil stav 4:0 pro Vsetín. Jenže Dynamo se zvedlo v závěru druhé třetiny využitou přesilovou hrou a ve třetí třetině dokonale využilo nabídky hry v pěti proti třem. Najednou byl stav 4:3 pro Vsetín a zelenožlutí museli o první tříbodový zisk bojovat až do závěrečné sirény.

Skvělé utkání na východě Čech odehrála první útočná formace, její centr Pavel Klhůfek byl u všech čtyřech branek svého týmu, když dvakrát asistoval a dvě sám obstaral. Především jeho sólo při trefě na 2:0 bylo doslova učebnicové a tento moment zdobí i sociální sítě hokejových portálů. Vůbec první trefu Vsetína v nové sezoně měl na svědomí Vít Jonák a soutěžní premiéru oslavil vstřelenou brankou při přesilové hře obránce Matěj Stříteský.

Před sobotní premiérou trenéři nebudou výrazně měnit sestavu. Oproti loňskému startu soutěže vsetínský tým disponuje zdravým a širokým kádrem. Před duelem s Porubou se nabízí otázka, jak si Vsetínští poradí v oslabení, při kterém ve středu inkasovali všechny tři branky. Statistika sice v atraktivním šlágru nebude hrát velkou roli, ale přeci jen by Valachy mohl povzbudit fakt, že kromě jediné domácí prvoligové premiéry vstupy do sezony na Lapači vždy zvládli. Motivace bude pro Vsetín o to větší, když Poruba je jediným týmem, se kterým v loňské sezoně úřadující mistr neuhrál ani bod. Atraktivní souboj favoritů odstartuje v sobotu od 17:00.

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Lipiäinen – Zahradníček, Stříteský, Staněk, Teper, Jenáček, Smetana (A), Ondračka – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Jandus, Prokeš, Hrňa (C) – Šmerha, Matějček, Jar. Brož – Š. Bláha, Dědek, Hořanský.

Poruba: Dolejš – Doudera, Nilsson, Westlund, Sedlák, Ježek, Bartko, Gutwald – Mrázek, Roman, Kotala – Herrman, Šoustal, Razgals – Christov, Střondala, Šedivý – Krenželok, Vachovec, Berisha – Klímek.

banner pod článkem
×
Odehrané v 18:00 | Dor.
VHK ROBE Vsetín
Berani Zlín
×
Odehrané v 18:30 | Jun.
AZ Havířov
VHK ROBE Vsetín