Vstupenky online

Na Lapači se schyluje ke šlágru kola, ve středu přijede Baník Sokolov

Jan Tajzler • před 3 dny

Program 12. kola Maxa ligy nabídne fanouškům souboj druhého týmu tabulky se třetím. Vsetín se na domácím ledě postaví Baníku Sokolov. Západočeši zatím těží z výborného výkonu brankáře Vladislava Habala. Valachy se zase táhne nejproduktivnější útočné duo v soutěži. Který z týmů si upevní postavení na předních příčkách tabulky? Středeční šlágr 12. kola odstartuje na Lapači v 17:30. Fanoušci se mohou těšit také na návrat soutěže s Datartem.

Partner utkání:

Baník zintenzivnil spolupráci s Energií, opírá se o brankáře

Na západě Čech by rádi navázali na úspěch z play-off 2022, kdy Baník dokráčel až do semifinále play-off a dosáhl na pomyslný bronz. V posledních dvou ročnících ale žlutočerní v play-off chyběli. To by se mělo změnit i díky prohloubené spolupráci s extraligovými Karlovými Vary.

Na lavičce Sokolova doplnil Tomáše Marišku další muž se zkušenostmi z Energie Václav Eismann. Oba trenéři pak přivítali v kádru zkušeného obránce Lukáše Pulpána. Čerstvě pak spolupráce s extraligovým klubem přivedla do defenzívy i Radima Šaldu.

Po citelné ztrátě v útoku, kdy Jaromír Kverka zamířil do Zlína, se na čele týmové produktivity vyhřívají Tomáš Vracovský (3+6) v Vojtěchem Tomečkem (2+7). Nejlépe to pálí Davidu Kofroňovi (4+4), jenž pendluje mezi Tipsport extraligou a Maxa ligou. I díky spolupráci s Karlovými Vary získali v Sokolově služby exvsetínského útočníka Jana Kerna. Po letech ve Francii se do Česka vrátil i další hráč se vsetínskou minulostí Ondřej Kopta. Zvučnou posilou je také příchod Otakara Šika z Jihlavy.

V obranných řadách působí vsetínský odchovanec Filip Krajčík. Mimo již zmíněného Pulpána se Baník spoléhá na stále se zvedajícího Davida Turečka (2+4). Defenzivní úkony pak umí zodpovědně plnit Martin Rohan. Vrcholem sokolovské defenzívy je aktuálně nejlepší brankář soutěže Vladislav Habal, třiatřicetiletý gólman vede žebříček jak v průměru inkasovaných branek na jedno utkání (1.20) tak i v úspěšností zákroků 96.08 %.

Sokolov drží 2. místo tabulky, na vedoucí Zlín ztrácí jediný bod, na Vsetín čítá dvoubodový náskok. Západočeši si umějí pomoci v přesilových hrách, s hodnotou využití 22.73 patří mezi přední celky soutěže, v oslabení se řadí ale podobně jako Vsetín k ligovému podprůměru.

Podaří se Vsetínu přeskočit Baník v tabulce?

Valaši v minulém týdnu odehráli tři utkání, ze kterých připsali šestibodový zisk do tabulky. Sobotní duel na ledě pražské Slavie ale zelenožlutým nevyšel a v Edenu se museli soupeři poklonit po porážce 3:5. Podruhé v sezoně se tak stalo, že Vsetín z utkání nevytěžil jediný bod. Na páté branky v ročníku dosáhli útočníci Luboš Rob s Pavlem Klhůfkem, oba forvardi se tak se 13 kanadskými body drží na čele produktivity Maxa ligy.

Vsetín se nadále trápí při hře ve speciálních formacích, kde si příliš nedokáže pomoci využitím přesilové hry. Zelenožlutí navíc inkasují příliš branek v oslabení, kde společně se Slavií uzavírají tabulku. Větší podporu by tým potřeboval i od brankářů, jak Santeri Lipiäninen tak i Jan Lukáš nedosahují ani 90% úspěšnosti zákroků.

Šlágr 12. kola vypukne na Lapači ve středu od 17:30. V loňské sezoně ve vzájemných duelech se Sokolovem platilo pravidlo domácího prostředí, pokud by tomu tak bylo i tentokrát, přeskočil by Vsetín v tabulce právě konkurenta ze Sokolova. 

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Lipiäinen – Zahradníček, Stříteský, Staněk, Teper, Ondračka, Smetana (A), Srdínko – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Jandus, Prokeš, Hrňa (C) – Šmerha, Dědek, Jaroslav Brož – Š. Bláha, Matějček, Hořanský.

Sokolov: Habal – Pulpán, Tureček, Rohan M., Šedivý, Klejna, Šalda – Vracovský, Kern, Tomeček – Šik, Kofroň, Kružík – Křemen, Osmík, Csamangó – Rohan T., Adámek, Krajčík.

banner pod článkem
×
Dnes v 16:45 | Dor.
VHK ROBE Vsetín
SK Horácká Slavia Třebíč
×
Dnes v 20:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011