Vstupenky online

Nový rok na Lapači odstartuje derby se Zlínem

Jan Tajzler • 05.01.2024

První utkání nového roku na Lapači přinese atraktivní derby se Zlínem. Vsetínští budou v sobotu na Tři krále usilovat o napravení herního dojmu ze středečního kola v Sokolově. Naopak Berani přijedou povzbuzeni vítězstvím a s cílem dotáhnout se na elitní šestku. Je jasné, že postavení v tabulce v tomto případě nebude hrát roli, koneckonců Chance liga je sama o sobě dost vyrovnanou soutěží, navíc když se bude jednat o derby mezi Vsetínem a Zlínem, které je ozdobou ligy. A na co vše se v sobotu od 17:00 můžete těšit?

Partner utkání:

Výkony Beranů jsou jako na houpačce

Zlín obhajuje titul mistra Chance ligy a bez ohledu na to, že jeho dosavadní výkony dosti připomínají průběh loňské a nakonec úspěšné sezony, vedení zlínského hokeje se rozhodně nechce prezentovat umístěním týmu v tabulce na hranici elitní šestky, která si zaručí přímý postup do čtvrtfinále play-off. Na tu momentálně Berani ztrácejí ze 7. pozice hratelné dva body, nutno podotknout, že Litoměřice mají ještě zápas k dobru. Ševci se musejí soustředit spíš sami na sebe, jejich zápasy mají totiž kolísavou tendenci a poslední trend mluví jasně, vyhraný zápas střídá porážka. Nový rok zahájili Zlínští dobře, na domácím ledě v důležitém souboji o vstupenku do šestky porazili Třebíč 5:2. Druhý zápas v řadě však zlínský tým naposledy vyhrál 30. října loňského roku.

Mezi hlavní příčiny proč se Zlín netlačí na nejvyšší příčky patří určitě produktivita. O post nejproduktivnějšího hráče se ve zlínském týmu dělí dva borci, navrátilec a odchovanec útočník Jakub Šlahař (10+9) a obránce finské národnosti Aleksi Salonen (3+16). Na startu sezony se zlínské vedení spoléhalo i na další Finy, ale útočníci Mikko Salmio (3+9), Jesse Paukku (3+6) a Michael Keränen (2+4) zůstávají za očekáváním. Daří se ale jiným útočným posilám, zkušený Martin Novák se chlubí bilancí 8+9 a druhým nejlepším střelcem mužstva je Jan Süss s 9 přesnými trefami.

Z obránců umí ofenzivní činnost podpořit ještě Zdeněk Čáp, který také Berany posílil před startem letošního ročníku, momentálně má na kontě 5 vstřelených branek. Zkušenosti zadním řadám pak rozdává Marek Hrbas, jenž ještě v loňské sezoně hájil barvy extraligové Komety Brno. O potřebný důraz se stará Jakub Husa a na startu prosince přivedli Berani do svého kádru urostlého švédského zadáka Stefana Warga, který měl s klubem původně domluvenou zkoušku do konce kalendářního roku, ve středu však nastoupil i v novoroční premiéře proti Třebíči.

Na rozdíl od startu základní části určili trenéři ve Zlíně jasnou jedničku, kterou je Daniel Huf. Hrdina loňského finále play-off letos odchytal 31 duelů s úspěšností zákroků dosahující hranice 92 %, průměrně inkasoval 2.22 branky na jedno utkání. Záda mu bude krýt Michal Kořének. Zlínský tým pak podruhé v derby povede z pozice hlavního kouče legenda vsetínského hokeje Jan Srdínko, který před posledním derby hraném ve Zlíně nahradil Miroslava Říhu. 

Připíše Vsetín první body v novém roce?

Valaši zahájili nový rok dlouhou cestou do Sokolova. Na ledě Baníku se jim však nepovedla druhá třetina, ve které pustili domácí tým do dvoubrankového vedení. Třetí třetina přinesla kontaktní branku z hole Matyáše Dědka a také možnost zabojovat o body v přesilových hrách, ale navzdory vysoké úspěšnosti, kterou se Vsetín v soutěži v rámci početních výhod prezentuje, tentokrát mu nebylo přáno a po chybě v obranném pásmu Vsacané o možnost prvního novoročního bodového zisku přišli.

Trenéři museli pro utkání v Sokolově řešit výpadek ve třetí útočné formaci, její stabilitu narušilo zranění Tomáše Janduse, jehož místo na křídle zaujal nováček ve vsetínském dresu Vojtěch Šuhaj, který na Valašsku bude dočasně působit do konce ledna. Nadále se také čeká na pooperační zotavení kapitána Erika Hrni.

Pozitivní zprávy přišly už v závěru roku v obranných řadách, kde mají trenéři k dispozici všechny hráče. Jeden z nich Šimon Jenáček se navíc dočkal i ocenění v anketě čtenářů hokej.cz, kteří jej zvolili za nejlepšího hráče Chance ligy měsíce prosince. Jenáček je aktuálně suverénně nejproduktivnějším obráncem týmu, když přispěl 19 kanadskými body, pro srovnání to je stejný bodový přísun, jako mají dva nejproduktivnější hráči Zlína.

Vzájemné zápasy 2023/2024:

9. kolo: Vsetín – Zlín 4:2 (2:1, 1:1, 1:0) 

22. kolo: Zlín – Vsetín 5:4 (1:1, 2:1, 2:2)

V obou dosavadních duelech slavil vítězství domácí tým a obě utkání také měla společný fakt, že tým, který otevřel skóre, zápas nakonec prohrál. Zlínu se to na Lapači povedlo zásluhou Zdeňka Čápa, ale domácí skóre ještě do první sirény otočili a v prostředním dějství odskočili do dvoubrankového vedení. Berani ještě zásluhou Nováka zápas zdramatizovali gólem do šatny ve druhé třetině, ale Vsetín si triumf na domácím ledě vzít nenechal a Luboš Rob v závěru rozhodl, mimochodem vsetínský útočník Rob má letos proti Zlínu na kontě už 3 přesné trefy, v dresu soupeře se zase dvakrát do černého trefil Martin Novák.

Odveta před vyprodaným zlínským stadionem nabídla opravdu jedno z nejatraktivnějších utkání sezony. Tentokrát otevřel skóre jako první Vsetín. Zlín se o obrat postaral během druhé třetiny a v té třetí dokonce odskočil ve 44. minutě do vedení 4:2. Vsacané však předvedli bleskový návrat do zápasu, když v rozmezí 45. a 46. minuty manko smazali. Svou první trefu mezi muži oslavil na zlínském ledě vsetínský junior Adam Koláček, radost z vítězství mu však překazil Martin Novák, který rozhodl o konečném vítězství Beranů v poměru 5:4. Bude výhoda domácího prostředí stěžejní i nyní? Vzájemná bilance v novodobé historii derby v rámci Chance ligy je srovnaná 6:6, pokud by Zlín v sobotu uspěl, dostal by se vůbec poprvé do vedení. Utkání startuje v 17:00.

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Žukov – Larsen, Staněk, Smetana, Š. Jenáček, Ďurkáč, Hryciow, Kojo – Rob, Bērziņš, Jonák – Klhůfek, Dědek, Holec – Šuhaj, Kern, Hořanský – Š. Bláha, Kratochvil, A. Koláček.

Zlín: Huf (S. Kowalczyk) – Hrbas (A), Salonen, Warg, Čáp, Zbořil, Husa, Suhrada – Šlahař, Kindl, Paukku – Novák, Werbik, Salmio – Tomi, Süss, Keränen – P. Sedláček (A), Gago, Köhler (C).

banner pod článkem