Vstupenky online

Proběhla schůzka s vedením Českého hokeje na téma vyloučení z Extraligy juniorů pro sezonu 2019/2020

Klub • 08.03.2019

Ve čtvrtek 7. března proběhlo pracovní jednání v sídle Českého hokeje v Praze na téma uzavření Extraligy juniorů od sezony 2019/2020 a současného vyloučení „neakademických“ týmů z této soutěže. Toto jednání bylo iniciováno postiženými kluby Havířova, Přerova a Vsetína, jelikož toto rozhodnutí VV ČSLH ze dne 14.2.2019 vyvolalo okamžitou vlnu negativních reakcí jak samotných klubů, tak i jejich hráčů a rodičů. Toto rozhodnutí může mít zničující dopad na celou mládežnickou koncepci a práci postižených klubů.

Včerejšího jednání se zúčastnili zástupci vedení jednotlivých klubů a vedení Města Havířova a Vsetína. Za Česky hokej byli přítomní na schůzce prezident p. Tomáš Král, generální sekretář p. Martin Urban, ředitel ELH p. Josef Řezníček a ředitel Chance Ligy p. Pavel Setíkovský. Vedení svazu obhajovalo své rozhodnutí a záměr o uzavření ELJ, naopak přítomné kluby uváděly argumenty, jaký bude mít toto rozhodnutí VV ČSLH negativní dopad na práci nejen těchto 3 klubů, ale výhledově i na celý český hokej. 

Ze strany klubů zazníval nejčastěji argument toho, že extraliga juniorů má pro sezonu 18/19 stanovena jasná pravidla jakým herním řádem a způsobem se soutěž odehraje a za jakých podmínek se ze soutěže sestupuje či postupuje. Změna herního řádu během rozběhnuté soutěže je pro kluby nepřijatelná. Z úst zástupců vedení měst Havířova a Vsetína zazněl silný argument poukazující na významný podíl veřejných financí a dotací do mládežnického sportu a ledního hokeje v obou městech. Díky tomuto rozhodnutí VV ČSLH o vyloučení z ELJ dochází min. k narušení koncepce a strategie podpory ledního hokeje, pokud soutěž ELJ měla na sezonu 18/19 nastavena jasná pravidla a ty se mají v průběhu sezony takto zásadně změnit.

Závěr z tohoto pracovního jednání je takový, že VV ČSLH na svém nejbližším zasedání, které by mělo proběhnout 13. března 2019, projedná tento náš požadavek na zrušení svého rozhodnutí ze dne 14.2. a dodrží nastavený a schválený herní řád pro sezonu 18/19. Zároveň bude jednat o nastavení systému snížení počtu účastníků v ELJ do dalších sezón, ale sportovní cestou a ne administrativním rozhodnutím a zároveň včasným oznámením o svém úmyslu před zahájením dané sezóny.

Všechny zúčastněné strany vedly jednání konstruktivně, na většině pohledů a postojů k dalšímu rozvoji českého hokeje se shodly. Naše kluby jsou v pozitivním očekávání, že dojde k přehodnocení rozhodnutí VV ČSLH a v příští sezoně 19/20 budou hrát ELJ ty kluby, které si v ní účast zajistily sportovní cestou.

„Jednání bylo opravdu výživné a věcné. Odjeli jsme s nadějí, že rozhodnutí z minulého měsíce bude opravdu přehodnoceno a příští sezonu se v našich klubech ELJ hrát bude. Situaci se intenzivně věnujeme a věnovat budeme,“ říká jednatel klubu Daniel Tobola.

banner pod článkem
×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov