Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1941 (9.9.2024)

JUN: Od drobností k fungujícímu týmu. Snad sezonu zakončíme úspěšně, doufá Šedlbauer.

Helena Hegeďová • 28.07.2024

V minulých sezonách vsetínská juniorka mířila na postup, ale nezadařilo se. Obránce Matěj Šedlbauer nejen proto doufá, že to vyjde napotřetí. „Je jasné, že pomýšlíme na cíle nejvyšší. Nechci samozřejmě nic zakřiknout, ale věřím, že na to máme a budeme bojovat o to, abychom se drželi na nejvyšších příčkách,“ prozradil po konci přípravy. Letní měsíce strávili junioři především v posilovně, jak ale vidí mladý bek možnost trénovat na i na ledě a jak mu sedí role jednoho z nejzkušenějších hráčů týmu?

Matěji, jak byste shrnul letní přípravu?
Letos byla příprava spíše silová, hodně jsme byli v posilovně. V pondělí a ve čtvrtek jsme ale mívali i tréninky na Kapce na ledě, takže jsme nebyli jen zavření v posilovně, ale měli jsme i zpestření v podobě ledu, což je vždycky dobře. Letní příprava byla celkem dlouhá, trvala osm týdnů, ale uběhlo to rychle. Myslím si, že jsme to s kluky zvládli. Makali jsme a bylo to v pohodě.

Jaký máte vy vztah k letní přípravě?
Těžko říct. Osobně letní přípravu moc rád nemám, raději jsem jen na ledě, ale musí to být a je to tak vždycky. Je potřeba nabrat sílu a kondici na sezonu, což je potřeba. Nějak extra v oblibě ji ale nemám.

Jak vám tedy vyhovovala silová příprava?
Zrovna posilovnu mám rád, ale v létě tam bývá hrozné vedro. To občas není úplně příjemné, když se potíme a nedá se ani dobře nadechnout. Jinak ale právě posilovna patří k těm oblíbenějším tréninkům, které v letní přípravě máme.

Jak tedy vnímáte možnost jít během léta i na led?
Je to samozřejmě lepší a jak už jsem říkal, je to dobré zpestření. Největší výhodu vidím v tom, že před sezonou pak není vstup na led takový těžký, protože na něm v podstatě trénujeme celý rok. Výjimkou je jen pauza mezi letní přípravou a sezonou, která je krátká. Není pak tak těžké jít na led a trénovat, pracujeme víceméně kontinuálně. Je skvělé, že tuhle možnost máme.

Pozorujete už nyní, že jste se během přípravy v něčem posunul?
Snažil jsem se hodně makat v posilovně, abych na sezonu zesílil, a myslím, že se mi to povedlo. Na začátku a na konci letní přípravy jsme dělali testy a už v tu chvíli jsem viděl, že jsem se dokázal posunout ve všech testovaných disciplínách, což beru jako úspěch. Snažil jsem se ale hlavně zesílit a nabrat nějakou hmotu do sezony.

A je něco, co byste chtěl zlepšit po herní stránce?
Chtěl bych se zlepšit celkově, protože si myslím, že vždycky se dá všechno ještě zlepšit. Hlavně bych se ale chtěl zaměřit na bruslení a střelbu, protože vím, že tam mám ještě slabinu. Celkově bych ale chtěl vypilovat i své herní myšlení a zlepšit se v herních aspektech.

Jak se celkově těšíte na novou sezonu?
Těším se hodně. Doufám, že se nám bude hodně dařit. Věřím, že máme dobrý tým a mohla by to být dobrá a vydařená sezona.

Jaké máte cíle do sezony?
Přímo dané týmové cíle ještě nemáme, ale myslím si, že je jasné, že pomýšlíme na cíle nejvyšší. Nechci samozřejmě nic zakřiknout, ale věřím, že na to máme a budeme bojovat o to, abychom se drželi na nejvyšších příčkách. Snad tu sezonu zakončíme úspěšně a po dvou letech, kdy nám pokaždé postup těsně unikl, budeme konečně slavit. Věřím taky, že nás budou podporovat fanoušci a budeme moc rádi, když přijdou na některý ze zápasů fandit i přímo na stadion.

Co bude nejdůležitější pro to, abyste došli co nejdále?
Nejdůležitější bude, abychom načasovali formu, a hlavně zdraví, na play-off a závěrečnou část sezony. V minulé sezoně se nám začalo dařit na konci základní části, kdy jsme měli sérii dvaceti výher, ale pak jsme si do play-off přenesli lehkou marodku, která se nám rozrostla hlavně v semifinále a finále. Někteří hráči nám vypadli a do bojů to byla znatelná ztráta. Musíme se pořádně připravit, aby nám to letos vyšlo lépe, na druhou stranu na nemoci se zas až tak připravit nedá.

Jaké zkušenosti z minulých sezon byste ještě mohl využít?
Samozřejmě to jsou hlavně věci, které se týkají psychické přípravy. Připravit se na zápasy, nebýt z nich ve stresu, snažit se hrát vždycky nejlépe a nebýt svázaný žádným tlakem. Budu se snažit tohle všechno předat i mladším klukům, kteří třeba takové zkušenosti nemají, aby nebyli z důležitých zápasů moc vystresovaní a hráli v klidu s nesvázanýma rukama.

Teď vás čekají přípravné zápasy. Co od nich očekáváte?
Očekávám, že se s novými nebo mladšími kluky, kteří přišli z dorostu, sehrajeme do sezony a zjistíme, kdo jak co hraje. Musíme taky zjistit, co od sebe očekávat navzájem a taky trochu prohloubit týmovou chemii.

V těchto zápasech vás čeká široká škála soupeřů. Jak se těšíte třeba na porovnání se slovenským soupeřem?
Na zápasy se Slováky se vždycky těším, protože jsou to dobré zápasy. Navíc letos máme opravdu kvalitního soupeře, který skončil v minulém ročníku slovenské juniorské extraligy na předních místech. Očekávám tedy kvalitní zápas a velmi se těším na to, že se srovnáme taky se slovenskou extraligou a zjistíme, jak jsme na tom, jak jsme konkurenceschopní.

Noví soupeři vás čekají také v sezoně, na první pohled může zaujmout třeba Olomouc, nebo B-tým Zlína…
Zrovna o Olomouci a zlínském béčku si myslím, že budou hrát hokejově, takže věřím, že to budou správné hokejové bitvy, a ne úplně řežby. I když zrovna se Zlínem to bude derby, takže to teoreticky může být trochu vyhrocené, ale těším se.

Už jste zmiňoval příchod nových nebo mladších hráčů. Jak vypadalo složení během letní přípravy?
Kromě hráčů ročníku 2004, kteří už odešli do mužské kategorie, zůstal loňský tým stejný. Nikdo neodešel, a naopak přišla spousta mladíků z dorostu. Máme spoustu hráčů ročníku 2007, zároveň přišli také hráči odjinud na zkoušku. V letní přípravě nás bylo okolo třiceti, což je docela početná skupina. Bylo nás dost a nemohli jsme si stěžovat na nedostatek konkurence.

Vy patříte k nejstarším hráčům v týmu, jak vám tato role sedí?
Snažím se mladší hráče vést a společně s dalšími hráči ročníku 2005 se snažíme, aby bylo mužstvo v chodu. Mladší mají například nějaké svoje povinnosti jako napouštění lahví nebo sbírání puků po tréninku, takže dohlížíme na to, aby vše fungovalo, každý dělal část své práce a neřešili jsme nějaké zbytečné problémy. Věřím totiž, že když v rámci týmu fungují tyto malé věci, tak pak tým funguje správně i v zápase na ledě.

banner pod článkem