Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1941 (9.9.2024)

Dlouhodobé námluvy se naplnily. Rozhodl zájem klubu, líčí Radek Prokeš

Jan Tajzler • 12.07.2024

Útočník Radek Prokeš se stal jednou z nejzvučnějších posil vsetínského týmu. Není divu, ve všech posledních angažmá platil za rozdílového hráče. Po konci v mateřských Českých Budějovicích si vyzkoušel mezinárodní soutěž ICEHL, aby poté zamířil i do slovenské extraligy. Vsetínský klub o devětadvacetiletého forvarda dlouhodobě stál. Radek Prokeš měl individuální plán přípravy, ale o své pocity z přestupu na Valašsko i zážitky ze zahraničních angažmá se podělil v rozhovoru.

Radku, trenéři v souvislosti s vámi mluvili jako o klíčovém příchodu, na kterém intenzivně pracovali delší dobu. Můžete popsat scénář přestupu z vašeho pohledu?
Moc si vážím, že se o mém přestupu takhle mluví, ale když vidím jak kvalitní hráči letos do týmu přicházejí, tak to v mých oči vypadá opravdu skvěle. A ano, se Vsetínem jsem byl v kontaktu už několik posledních let a musím říct že právě ten zájem jaký jsem z klubu cítil, který nebyl jenom teď ale byl dlouhodobý, tak mě utvrdil v tom, že Vsetín je pro mě nejlepší volba.

Očekávám, že o hráče vašeho formátu muselo mít zájem hned několik klubů, volil jste mezi více variantami?
Byl jsem v kontaktu s několika kluby i z různých soutěží, ale jak jsem řekl před chvíli, Vsetín o mě stál a dál čekal, což mě opravdu utvrdilo v tom, že se nemohu rozhodnout jinak než hrát za Vsetín.

Při podpisu smlouvy jste sdělil, že podíl ve vašem rozhodování měli i kamarádi Luboš Rob s Vítem Jonákem, láká vás představa zahrát si s nimi i v jedné útočné formaci?
Myslím, že jejich lajna je jedna z nejlepších v lize a to každý rok. A loni jim to fungovalo úplně perfektně. Takže spíš předpokládám, že moje místo bude možná jinde, ale abych odpověděl na otázku, tak samozřejmě mě to láká moc. Koho by nelákalo.

Jak na vás zatím působí skladba vsetínského týmu? Sledujete i konkurenční celky?
Musím říct, že na papíře náš tým vypadá opravdu skvěle. Loni fungoval perfektně a v létě byl ještě doplněn o další kvalitní hráče. V součtu s našimi fanoušky to vypadá opravdu skvěle. Ale jo, vždycky nějaké přestupy zaznamenám, hlavně co se tyče kamarádů, nebo hráčů s kterými jsem dříve hrál. Takže konkurence bude určitě velká, ale to není věc, kterou bychom se měli my zaobírat. My musíme předvést to nejlepší co je v nás.

Před čtyřmi lety jste se výrazně podepsal pod návrat mateřského Motoru zpět do nejvyšší soutěže, berete to jako největší úspěch kariéry?
Byla to určitě největší jízda co jsem v kariéře zažil. Z hlavy neřeknu kolik bylo za sezonu prohraných zápasů, ale skoro bych si troufl říct, že by se to dalo spočítat na prstech jedné ruky. Největší úspěch by to určitě byl, kdyby se nám to podařilo dohrát i s play off, které se ale kvůli covidu nehrálo, tak to až tak silný moment nebyl. Mým snem je si to zopakovat a se vším všudy užít tady na Vsetíně.

Základní část jste doslova převálcovali, co bylo tehdy kouzlem vašeho týmu? Měl na to vliv přístup trenéra Václava Prospala?
Ano, jak říkáte. A ano. To jak s námi trenér Prospal ty sezony pracoval, jsem nikdy před tím ani potom nezažil. Byla to bez debat moje největší hokejová škola. A byla to i příčina toho postupu. Jelikož jsme měli opravdu silný ale i široký tým, tak každý zápas zůstali i výborní hráči na tribuně. Nikdo si nedovolil nic vypustit a jeli jsme celou sezonu na úplné maximum.

Vzpomenete si i na tehdejší atraktivní bitvy právě se Vsetínem?
Ano, vzpomenu. A to hlavně díky Kondorovi a Gábičovi, který tu tenkrát chytal. Oba jsou jedni z mých nejbližších kamarádů, takže jsem se na zápasy proti nim vždycky hodně těšil. A samozřejmě o to víc když jsem jako host jezdil na Lapač. Na to jsem se vždycky také moc těšil.

Za Motor jste v extralize odehrál 25 zápasů, bylo pro vás tehdy těžké jak osobně tak týmově adaptovat se v nejvyšší soutěži?
To je pro mě jedno z nejtěžších hodnocení. Do sezony jsme šli s téměř nezměněným týmem a věřili jsme si. V začátku sezony jsme hráli i dobré zápasy. Ale potom jak se začaly kupit porážky, tak se to celé sesypalo jak domeček z karet. Stále si myslím, že jsme měli na to sezonu zvládnout mnohem lépe.

Následoval přestup do Znojma a parádní počin 58 kanadských bodů v ročníku, v čem byla ICEHL jiná?
To byla z osobního hlediska opravdu skvělá sezona. Měli jsme opravdu silný tým. Především nám to v lajně sedlo a díky tomu jsem měl taková čísla. Ale znovu musím říct, že ten tým byl opravdu moc silný a mrzí mě, že jsme tu sezonu nezakončili týmovým úspěchem.

Zahrál jste si také ve Vídni a poté v Nových Zámcích, jaký dojem ve vás tahle angažmá zanechala a co vám ukázala slovenská extraliga?
Po té sezoně ve Znojmě jsem chtěl v lize zůstat. Protože jsem si ji opravdu zamiloval. Nádherná místa, skvělá organizace, příjemní lidé. Ale i kvalitní soutěž, což třeba ukazují Rakušané poslední roky na mistrovství světa. Když mají tým vždy složený z hráčů z domácí soutěže a hrají dobrý hokej, a to i přesto že prim hrají ve všech týmech cizinci. Stejně tak to bylo i ve Vídni a musím říct, že jsem šťastný za zkušenost si zahrát v takové organizaci. Byl to skvělý rok. Další rok na Slovensku mám naopak hrozně rozpačité pocity, přestože úroveň soutěže byla super, skvělí cizinci a náročný hokej, ale s Rakouskem se opravdu organizace soutěže a věci kolem hokeje nedají srovnávat.

Když se rozhodlo o vašem přestupu na Vsetín, slyšel jsem, že fanoušci Nových Zámků byli smutní, těšíte se na vzájemnou konfrontaci v letní přípravě?
Těším se moc, jsem rád že si proti nim budu moct zahrát. Je smutné jak loňska sezona dopadla, začátek jsme měli skvělý a drželi se nahoře, ale poté přišla série proher a už jsme se nechytli. Bohužel jsme se až do poslední chvíle museli strachovat o sestup. I když sezona dopadla obrovským neúspěchem, tak alespoň jsme se vyhnuli tomu nejhoršímu, s tím bych se srovnával opravdu těžce.

Měl jste během přípravy možnost potkat se už i se vsetínskými fanoušky?
Na fanoušky se opravdu moc těším. Zatím jsem se bohužel žádné z akcí nezúčastnil. Jelikož jsme se s klubem domluvili na individuální letní přípravě, tak se připravuji doma v Českých Budějovicích. Měl jsem se zúčastnit akce na Kapce, ale v tom týdnu se nám narodila dcera, tak mi klub vyšel vstříc a já mohl trávit první dny s rodinou. Za což jsem moc vděčný.

Na Valašsku jste podepsal na dva roky, jak se těšíte na vsetínské prostředí, spoléháte na Luboše Roba, že vám to tady vše ukáže?
Na vsetínské prostředí se těším strašně moc! Jasné že hlavně na Lapač! Nemůžu se dočkat, až tam budu hrát jako domácí hráč. Ale stejně tak máme moc rádi výlety do přírody a z toho hlediska jdeme na Vsetín plní očekávání. Jasně, že na Kondora spoléhám. Už teď mi se vším pomáhá a asi bude muset i dál, počítám s ním.

Na pořad dne přichází pro hráče zasloužená dovolená, jak ji budete trávit?
No místo dovolené si letos užíváme mateřskou dovolenou. Takže se nikam nechystáme. Alespoň si mohu přípravu protáhnout až do konce července a těším se až potom všichni vyjedeme společně na led.

banner pod článkem