Vstupenky online

Lubomír Konečný: Hledáme cesty a řešení, jak pracovat s mládeží ještě lépe

Jan Tajzler • 22.03.2024

Play-off se rozjelo na plné obrátky nejen v seniorské kategorii, ale také u těch mládežnických, kde má vsetínský klub rovněž ty nejvyšší ambice. V rozhovoru s Lubomírem Konečným jsme se na téma mládeže podívali ze širšího hlediska. Co vše se klub snaží mládežnickým nadějím nabídnout i nad rámec tréninkových jednotek pro jednotlivé kategorie a jak vlastně funguje spolupráce s nedávno vybudovaným Kapka resortem? Lubomír Konečný rovněž popsal svou práci skills kouče, vizi pro práci s mládeží ve VHK a představil projekt Jarní VK Hokejové ligy.

Luboši, mohl byste se na začátek představit? Jaké byly vaše trenérské začátky a čemu se momentálně věnujte ve VHK?
Narodil jsem se na Vsetíně a zde také bydlím. Hokejově jsem zde prošel skoro celou mládeží. V juniorském věku jsem jezdil hrát za Nový Jičín a Valašské Meziříčí. V té době už ale má pozornost byla více zaměřena na studium střední a později vysoké školy a hokeji jsem se již aktivně nemohl plnohodnotně věnovat. Hokej mě stále bavil, a proto jsem hledal způsob, jak zůstat v kontaktu s hokejovým prostředím. Mé trenérské začátky byly ve Valašském Meziříčí, kde jsem chodil pomáhat trenérům na tréninky jednotlivých mládežnických kategorií a po příchodu pana Toboly a pana Neumanna jsem se zapojil do trénování nejmladších dětí na Vsetíně. 

Letos je to skoro už 15 let, co se aktivně trénování věnuji. Během této doby jsem měl možnost projít si všemi mládežnickými kategoriemi a rovněž se jako trenér vzdělávat. Několik let jsem se věnoval práci s mládeží také na úrovni výběrů Zlínského kraje a později také jako skills trenér u reprezentací U15 – U17. Současně jsem vystudoval nejvyšší trenérskou licenci na Univerzitě Karlově v Praze. Aktuálně působím v klubu jako trenér 3. třídy a věnuji se rovněž rozvoji hokejových dovedností u hráčů napříč mládeží. Zajímá mě chod celé mládeže a proto společně se Zbyňkem Žabčíkem a Ondrou Němcem máme rozdělené role v rámci tří sportovních úseků a moje pozornost nejvíce směřuje do žákovských kategorií.

Co vše obnáší role skills kouče?
Snažím se dívat na hráče jako na jednotlivce a věnovat jim větší pozornost v rámci rozvoje bruslení, techniky hole, zakončení nebo např. zaměřit se s nimi na řešení různých konkrétních herních situací, se kterými se poté tito hráči setkávají v samotné hře. Jsem k ruce hlavním trenérům jednotlivých kategorií v případě, že potřebují trénink zaměřit více na rozvoj individuálních dovedností ať už celého týmu nebo např. jen konkrétních hráčů. Chodím do týmových tréninků dětí a žákovských kategorií 1x v týdnu. V kategoriích dorostu a juniorů jsou v klubu vytvořeny speciální tréninky SCM, které jsou právě na rozvoj hráčů určeny.

Působite také jako trenér kategorie 3. tříd, co považujete za klíčové u této kategorie?
Klíčových faktorů je více, ale zmíním zde určitě techniku bruslení. Tu považuji za klíčovou k tomu, aby do budoucna tyto děti zvládaly další hokejové dovednosti. Samozřejmě těch bruslařských prvků je hodně a nemůžeme učit vše najednou, takže naše soustředěnost v této kategorii je pouze na určité bruslařské prvky. Pro každou kategorii máme vytvořenou metodiku a věřím, že trpělivou a dlouhodobou prací nám vše perfektně do sebe zapadne a bude nám to navazovat. Hlavně a to je nejpodstatnější, budou se nám postupně tyto děti zlepšovat. Při trénincích se věnujeme rovněž vedení puku, střelbě a součinnosti jednotlivých hráčů. Snažíme se dívat nejen na individuální rozvoj, ale také na ten kolektivní, který je pro hokej strašně důležitý. Chceme dětem vytvářet takové prostředí, do kterého se vždy rády vrací, a zároveň je formuje do budoucna.

Z vašeho pohledu, jak se daří vsetínskému klubu oslovovat děti potažmo rodiče, aby se odhodlali začít s hokejem u VHK?
Je to dlouhodobá a koncepční práce, při které pravidelně navštěvujeme školky a školy. Snažíme se dětem představit hokej, sportujeme se školkami, pořádáme pro ně akce různého charakteru. Zmíním sportovní den se školkami, den otevřených dveří u nás na zimním stadionu, nedávno jsme školky pozvali na utkání A-týmu, kde děti fandily našim hokejistům při utkání. Jsme vidět při různých akcích, které město Vsetín pořádá, např. Valašské záření, Den sportu apod. Zmíním rovněž Kapka resort, kde probíhají pravidelné kurzy bruslení pro mateřské školky, kde se děti učí první krůčky na ledě. V rámci prezentace klubu naše nejmladší kategorie VHK baví diváky při utkáních našeho ,A-týmu. Několikrát měli možnost také nastupovat s hráči na ledovou plochu před zahájením utkání, což je pro ně velký zážitek. Věřím, že všechny tyto doprovodné akce nám pomohou dostat se do povědomí rodičů malých dětí a tyto děti si potom přijdou vyzkoušet první krůčky do naší hokejové přípravky.

Ve Lhotě u Vsetína se podařilo v nedávné době vybudovat Kapka resort, který zároveň klub využívá jako druhou ledovou plochu. Můžete popsat, jak probíhá spolupráce mezi oběma subjekty?
Jedná se o velkou pomoc, hlavně z hlediska četnosti tréninků jednotlivých mládežnických kategorií. Na Kapce máme zázemí pro naše nejmenší děti, tedy od přípravky až po 3. třídu. Tyto kategorie mohou trénovat v dobrých časech a pravidelně každý týden. Myslím, že i pro rodiče je tohle v začátcích velmi důležité. Vzpomínám si, když Kapka resort ještě nestál, tak pro nás bylo komplikované nastavit tréninkový program. Nyní využíváme obě ledové plochy a to nám výrazně pomohlo. Během sezony zde hrají mládežnické kategorie některá utkání nebo se účastníme turnajů, které Kapka pořádá. Dále využíváme Kapku např. v období května a června, kde v rámci letní přípravy mohou všechny kategorie trénovat i na ledě. Pro naše hráče, ale rovněž i hráče z okolních klubů nabízíme nad rámec klubových tréninků na Kapce různé rozvojové programy, ať už se jedná o dovednostní tréninky, různé kempy nebo např. příměstské tábory.

Druhá ledová plocha začíná být pomalu standardem, přesto spousta klubů o ní teprve sní. Je to pro Vsetín velká výhoda?
Vzhledem k tomu, že máme naplněny všechny mládežnické kategorie a hrajeme vlastně po ročnících, tak určitě ano. Máme v klubu 12 mládežnických kategorií plus A-tým. Všechny tyto kategorie musí trénovat a hrát soutěžní zápasy. A pokud bychom měli jen jednu ledovou plochu, bylo by vlastně skoro nereálné, abychom mohli v našem každodenním režimu vytvářet hráčům takové tréninkové podmínky, jako mají nyní.

Ve spolupráci s Kapkou pořádáte pravidelně skills kempy či celoroční development programy. V čem vidíte hlavní přínosy pro rozvoj hráčů?
V rámci těchto programů se mohou hráči zlepšovat hlavně individuálně. Snažíme se přicházet s různými rozvojovými programy nad rámec těch klubových. Jeden z hlavních programů je celoroční výuka hokejových dovedností. Tento program je rozdělen na dvě části. V první části se zaměřujeme na techniku bruslení a ve druhé části propojujeme bruslení s vedením puku a střelbou. Snažíme se hráčům věnovat více individuálně a pomoct jim k tomu, aby si uvědomovali nedostatky, které je limitují, a postupně je opravovat.

Jsou tyto programy určeny pouze pro hráče VHK, nebo oslovujete i hráče z dalších klubů?
Všechny rozvojové programy, které připravujeme, jsou otevřené i hráčům z okolních klubů, kteří si k nám již našli cestu a pravidelně nás navštěvují. Jsem rád, že je o tyto programy velký zájem a věřím, že to hráčům pomůže.

Aktuálně se chystáte rozjet Jarní VK hokejovou ligu na Kapce, mohl byste projekt představit?
Už dlouho jsem přemýšlel nad tím, že bychom během mimosezonního období, tedy někdy od konce dubna do konce června vymysleli jak pro naše, tak i pro hráče z okolních klubů určitou formu herního rozvoje. Tato liga bude určena hráčům ročníků 2014 – 2011. Bude rozdělena na dvě konference: mladší a starší. Cílem je vytvořit v každé skupině čtyři týmy, které proti sobě odehrají celkem 11 utkání s hrací dobou 2x20 minut čistého času. Věřím, že se nám to podaří a pro hráče to bude perfektní zpestření v rámci letní přípravy, kde si budou moct zlepšit své naučené hokejové dovednosti přímo ve hře.

Kde se mohou potenciální zájemci přihlásit?
Přihlásit se lze jako tým (minimálně 12 hráčů do pole, 1 brankář a trenér nebo vedoucí družstva, který tým vede po dobu utkání na střídačce). Rovněž nabízíme možnost přihlásit se jako volný hráč, který bude zařazen do VK týmu buď v mladší, nebo starší konferenci podle věku, kde na střídačce budu já nebo Tomáš Vávra. Máme ještě volné místo pro poslední tým v obou skupinách a několik málo míst v rámci jednotlivců, proto kdo by se chtěl ještě přihlásit, stačí navštívit  web Kapka resortu a tam se dozví vše podstatné a rovněž zde najde  online formulář k registraci. Informace máme uveřejněny i na našem webu VHK v sekci  Development.

V minulosti jste také působil u dorostu či juniorky, láká vás do budoucna možnost přesunout se i do starších kategorií, případně jednou i do seniorského hokeje?
Měl jsem možnost trénovat všechny mládežnické kategorie a jsem opravdu rád, že jsem takovou příležitost dostal. Každá kategorie je něčím jiná a jako trenér se věnujete trochu odlišným věcem. Každopádně aktuálně cítím, že má role je věnovat se dětem a rozvoji hráčů v žákovských soutěžích. Chodím na led i s dorostem a juniorkou v rámci dovednostních tréninků a mám to tak dobře vykompenzované. Snažím se zkrátka neztratit kontakt i s těmito staršími hráči. Zajímám se, jakým systémem tyto kategorie hrají, na co v trénincích a zápasech poukazují trenéři a kam vlastně hráče směřují. Beru to stále jako určitou formu sebevzdělávání a získávání zkušenosti od trenérů, kteří se těmto hráčům věnují. Uvidíme, kam bude do budoucna má role trenéra směřovat. Zatím to nechávám otevřené. Přesun do starších kategorií nebo jednou i do seniorského hokeje je zajímavá a motivační myšlenka, do budoucna bych se jí určitě nebránil.

Práce s mládeží je určitě běh na dlouhou trať, jaká je dlouhodobá vize VHK, potažmo co by podle vás mělo nastat, aby byl klub na tomto poli úspěšný?
Tohle je hodně složitá otázka v tom, že má v sobě více témat, kterým je potřeba se zabývat. Zkusím na to odpovědět z různých pohledů. Dlouhodobá vize VHK je určitě mít všechny mládežnické kategorie v nejvyšších soutěžích, které hokejový svaz pořádá. Momentálně naše týmy dorostu a juniorů bojují o návrat do extraligy a všichni si přejeme, aby jim to po té sportovní stránce vyšlo. Další nedílnou součástí by měl být nábor dětí do hokeje a snažit se každoročně přivádět na zimní stadion pokud možno co nejvíce dětí. V rámci dlouhodobé cesty, která provází jednotlivé hráče, je to určitě výchova vlastních odchovanců, kteří poté mohou nastoupit za náš ,A-tým nebo se dostat např. i do vyšších hokejových soutěží. Je to běh na dlouhou trať. Musíme mít kvalitní zázemí, pozitivně nastavené prostředí, zkušený trenérský tým a vyladěný tréninkový proces. Důležitá je určitě kooperace se školami (ZŠ i SŠ). Myslím si, že máme stále prostor ke zlepšení, a proto musíme hledat cesty a přicházet s řešeními, jak to dělat pokud možno ještě lépe. Potom věřím, že budeme úspěšní.

banner pod článkem