Vstupenky online

Sezona nekončí! Vsetín otočil zápas s Motorem a vrací sérii na Lapač

Jan Tajzler • 20.03.2019

Mnohými již odepisovaný tým se na jihu Čech dokázal vzchopit a připsal si první vítězství v semifinálové sérii. Valaši přitom do utkání nevstoupili vůbec dobře, již v prvních minutách hry se Jihočeši dokázali ujmout vedení, když přesilovou hru využil Bradley. Tentýž hráč zanedlouho zvyšoval na 2:0 a v tu chvíli by si na Valachy nejspíš vsadil málokdo. Jenže vsetínské trápení v koncovce zlomil přesnou trefou Březina a do první sirény smazal dvoubrankové manko kapitán Jonák. Srdnatě bojujícím Valachům se v prostředním dějství podařilo skóre otočit, když se trefili Hryciow a ve vlastním oslabení i Rob. Motor sice vstřelil kontaktní branku a ve třetí třetině si vytvořil mohutný nápor, překonat vynikajícího Gábu se však Jihočechům nepodařilo, ti se tak proti své vůli musejí znovu vydat na Valašsko, kde bude série pokračovat pátým zápasem od tradičních 17:30.

CHANCE LIGA - SF4 st 20.3.17:30
Madeta Motor České Budějovice
VHK ROBE Vsetín
3:4(2:2, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Bradley (Karabáček, Pýcha), 8. Bradley (Z. Doležal, Karabáček), 38. Karabáček (Bradley, M. Jandus) – 13. Březina (J. Drtina), 18. Jonák (Mikuš), 28. Hryciow (Slováček, Pitule), 36. Rob (Karafiát). Rozhodčí: Barek, Pilný – Kreuzer, Polonyij. Vyloučení: 4:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 6421 (vyprodáno). Střely na branku: 46:17. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 2:4, 3:4.

Madeta Motor České Budějovice: Strmeň – Kutlák, Plášil, Pýcha, Pavlin, Vydarený, M. Jandus – M. Novák, Gilbert, Endál – Karabáček, Bradley, Z. Doležal – Čermák, R. Přikryl, Babka – Beránek, Dančišin, Heřman – Doktor.
VHK ROBE Vsetín: Gába – Mikuš, J. Drtina, Slováček, Teper, Frolo, Jeřábek, Hryciow – Vávra, Kucharczyk, Rác – Jonák, Pechanec, Rob – Kopta, Šilhavý, Březina – Karafiát, Pitule, Hořanský.

Druhé utkání na českobudějovickém ledě přineslo otevření skóre již v čase 3:14, když domácí Motor využil přesilovou hru. Povedená akce začala u Pýchy, jenž poslal kotouč mezi kruhy na hůl Karabáčka, ten se zbavil bránícího Kopty a vypálil, Gába však kotouč pouze vyrazil a ukázkový důraz na brankovišti předvedl Cody Bradley. Vsetín se mohl do utkání rychle vrátit v přesilové hře, ale Endálovo vyloučení zůstalo nepotrestáno. Motor znovu udeřil při plném počtu hráčů na ledě a znovu u toho byla třetí útočná formace Jihočechů. Karabáček poslal kotouč z rohu pásma na hůl Codyho Bradleyho, ten si narazil s Doležalem a podruhé v utkání prostřelil bezmocného Gábu. 

Zdálo se, že Motor bude pokračovat v aktivním náporu, ale Vsetín byl proti. Konkrétně David Březina, jenž po vydařené individuální akci slavil vstřelení kontaktní branky, Valaši dokázali až po neuvěřitelných 192 minutách a jedné vteřiny zlomit kletbu českobudějovické svatyně. Tento okamžik byl pro vsetínský tým zcela jistě důležitý, z hráčů spadla tíha okamžiku a v čase 17:55 přišlo srovnání. Od modré čáry napřáhl Mikuš a jeho střelu dokázal za Strmeňova záda usměrnit vsetínský kapitán Vít Jonák. Valaši si pak zkomplikovali situaci dalším vyloučením a Motor zahrával v závěru první třetiny přesilovou hru, v jejímž průběhu byl blízko ke skórování Doležal, Gába už však do první sirény změnu stavu nepřipustil.

Druhá třetina nabídla snad nejatraktivnější hokejovou podívanou v dosavadním průběhu semifinálové série. Slibné brankové příležitosti se střídaly na obou stranách. Již úvod prostředního dějství přinesl vzrušení na obou stranách, když v jedné minutě trefil tyč českobudějovické branky Teper, aby na druhé straně nebezpečně zahrozil Endál. Vsetín dokázal intenzivně přidávat na své střelecké aktivitě a to se vyplatilo v čase 27:03, kdy po Slováčkově přihrávce napřáhl Michal Hryciow díky jeho přesné trefě se Valaši poprvé v sérii ujali vedení. Motor byl také nebezpečný, blízko k hattricku měl po ráně z voleje Bradley, ovšem Gába svůj tým podržel, stejně tak i v dalších střeleckých pokusech domácích borců. 

Jihočeši měli ideální možnost ke srovnání v při dalším vyloučení vsetínského hráče. Jenže namísto vyrovnávací trefy dokázal valašský tým odskočit do dvoubrankového vedení, po přihrávce od Karafiáta ujížděli do přečíslení Luboš Rob s Jeřábkem, prvně jmenovaný se rozhodl vzít zakončení na sebe a udělal dobře, protože jeho střela skončila za zády brankáře Strmeně. Motor ovšem reagoval ještě v probíhající přesilové hře, Vsetínu se znovu vymstil nedůraz před vlastní brankou, když si kotouč zpracoval Václav Karabáček a nadvakrát propasíroval puk za brankovou čáru. Valaši opět v závěru prostředního dějství čelili početní výhodě soupeře, ovšem byla to první třetina v semifinále, kterou zelenožlutý tým dokázal vyhrát. 

Valaši v úvodu třetí třetiny ustáli zbytek přesilové hry Motoru. Jihočeši však dokázali rozpoutat tlak, ve kterém drželi hosty ze Vsetína prakticky po celý průběh třetí třetiny. Mimořádným výkonem v brance se musel blýsknout David Gába, jenž postupně zneškodnil šance českobudějovických střelců. Velkou příležitost měl při rovnoměrném počtu hráčů na ledě Přikryl, když si po vhazování nabruslil do výhodné střelecké pozice. Záhy se Vsetín opět musel bránit početní výhodě soupeře a srovnání měl na holi po Gilbertově přihrávce Karabáček, ovšem vsetínský brankář jeho nebezpečnou střelu zneškodnil a se zbytkem mu tentokrát pomohla vsetínská obrana. Na hokejky Motoru se lepila smůla a najednou i Prospalovi svěřenci poznali, jaké to je být bezmocným v zakončení. Vsetín svou srdnatou bojovností utkání dotáhl do vítězného konce, přečkal i závěrečné power-play a vrátil semifinálovou sérii zpět na Lapač, kde se bude v pátek pokoušet o opětovný návrat série na jih Čech. 

Ohlasy k utkání

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): "Takhle jsme si průběh zápasu nepředstavovali. Vedli jsme 2:0, ale pár minut poté jsme úplně přestali hrát. To samé se nám stalo i na začátku druhé třetiny. Hrajeme se silným soupeřem, série se vrací do Vsetína. Víc bych utkání rozebírat nechtěl."

Trenér Vsetína se na tiskovou konferenci nedostavil.