Vstupenky online

Valaši zabrali, ze Šumperku vezou domů všechny body

Jan Tajzler • 21.01.2023

Vsetínský tým v sobotním podvečeru mířil ke druhému venkovnímu utkání v řadě. Na startu závěrečné čtvrtiny základní části se postavil šumperským Drakům. Vsacané do utkání vstoupili dobře a po většinu zápasu tahali za delší lano provazu. Dvěma trefami se v utkání blýskli Pavlové Jenyš a Klhůfek. První vítězství ve vsetínském dresu oslavil brankáře Tomáš Vošvrda. Valaši tak přerušili sérii pěti proher v řadě a ve středu se na domácím půdě představí v rámci šlágru kola ostravské Porubě.

CHANCE LIGA - 40.kolo so 21.1.17:00
Draci Pars Šumperk
VHK ROBE Vsetín
2:5(1:2, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 15. Průžek (Bartoš), 48. Drtil (Bartoš, Průžek) – 10. Jenyš (Sihvonen, Hryciow), 18. Rob (Jenáček), 24. Jenyš (Jenáček), 55. Klhůfek (Půček), 60. Klhůfek (O. Němec). Rozhodčí: K. Zavřel, T. Micka – A. Roischel, J. Maňák. Vyloučení: 4:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1082. Střely na branku: 33:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:5.

Draci Pars Šumperk: Hamalčík – Drtil (A), Eliáš, Kadeřávek, Dudycha, Hrachovský, Kunst – Průžek, Bartoš (A), Žálčík (C) – Matě. Svoboda, Šuhaj, Š. Jelínek – Mácha, Nedvídek, Bernat – Křemen, Dubský, Jouza.
VHK ROBE Vsetín: Vošvrda – Smetana, O. Němec (A), Voženílek, Říha, Hryciow – Hořanský, Bērziņš, Rob (C) – R. Půček, Klhůfek, Berger – Sihvonen, Přikryl, Jenyš – Lichanec, Štefka, Š. Bláha – Klímek, Jenáček.

Vsetín začal na ledě Šumperku dobře, když v čase 9:32 zavezl puk do útočného pásma Přikryl, díky tomu mohla vzniknout kombinace třetí útočné řady Valachů, na jejím konci po přihrávce Sihvonena stál Pavel Jenyš a z bezprostřední blízkosti překonal Hamalčíka. Draci na úvodní trefu hostů dokázali zareagovat. Jiří Průžek nabral rychlost na levém křídle, vyměnil si kotouč s Bartošem a byl včas před brankou na zpětnou přihrávku, aby puk bekhendem uklidil za záda Vošvrdy.

Zelenožlutí si jednobrankový náskok stihli vzít zpět ještě před první sirénou. Stalo se tak v přesilové hře, kterou bleskově po přihrávce Jenáčka využil Luboš Rob, pro vsetínského kanonýra to byla vůbec první trefa v kalendářním roce 2023. Za Draky mohl znovu srovnat Eliáš, který se do obranné třetiny Valachů vydal individuálně, nejprve rozvlnil boční síťku vsetínské branky, ale následně s pukem obkroužil klec Vošvrdy a vsetínský brankář musel vytáhnout pohotový zákrok betonem. Eliáš nakonec vybojoval pro svůj tým přesilovou hru a v jejím úvodu prudce vypálil Žalčík, od modré čáry trefil tyčku vsetínské branky, vyrovnat se ale Drakům do konce první dvacetiminutovky nepodařilo.

Vsetínští na startu druhé třetiny ubránili zbývající část šumperské přesilovky a v čase 23:16 je do dvoubrankového náskoku poslal Pavel Jenyš, ten se zastavil s pukem na hranici pravého kruhu, zvedl hlavu a přesnou střelou propálil Hamalčíka, pro vsetínského útočníka to byla druhá trefa v utkání. Draci měli jedinečnou možnost zvrátit nepříznivý stav v závěru druhého dějství. Nejprve putoval na trestnou lavici na 2+2 minuty obránce Jenáček a po polovině jeho trestu musel za katr i Smetana. Šumperk ale dvouminutovou početní výhodu 5 na 3 nevyužil, Vsetín se s přehledem ubránil, naopak Draci potvrdili, že početní výhody nejsou jejich silnou stránkou.

Ve třetí třetině se ale domácím přeci jen podařilo vykřesat naději. Sihvonen nedokázal odehrát puk z obranného pásma, Draci tak sevřeli Valachy v obranném pásmu a od modré čáry se přesnou střelou prosadil Filip Eliáš, který svou sedmou brankou v sezoně dorovnal na čele prvoligových střelců mezi obránci Holého a Smetanu. Valachy pak uklidnila spolupráce Pavla Klhůfka s Půčkem, prvně jmenovaný zastavil rozehrávku Šumperku na útočné modré čáře, díky tomu se do bekhendového zakončení s Kunstem na zádech dostal Půček a překonal Hamalčíka, Klhůfek pak z brankové čáry jistil čtvrtou branku Vsetína.

Draci vědomi si fakt, že už nemají co ztratit v závěru odvolali brankáře. Vsetín ale velmi rychle zmrazil veškeré naděje domácích, když kotouč do odkryté branky dopravil svou druhou trefou v utkání Pavel Klhůfek. Valaši tak potřetí v sezoně porazili Šumperk a přerušili černou sérii pěti proher v řadě. 

Ohlasy k utkání

Lukáš Majer (DRACI PARS ŠUMPERK):„Nás se nikdo neptá na to, jak jsme hráli, ale jaký je výsledek. A dnes prostě máme nula bodů. To, že jsme byli v utkání při hře pět na pět místy lepší týmem, to už nikoho nezajímá. Myslím si, že zápas rozhodla první třetina, v níž jsme nedokázali udržet stav 1:1. V oslabení jsme udělali mladickou chybu, že jsme nevyhodili jasně daný kotouč. Druhým rozhodujícím faktorem pak byla přesilovka pět na tři, kterou jsme měli za každou cenu proměnit. Ta přesilovka byla hrozně překombinovaná bez toho, aniž by to někdo vzal na sebe a vystřelil. Protočili jsme tam obě dvě přesilovkové formace, ale bohužel to tam nepadlo. Na druhou stranu jsme se za stavu 2:3 dostali znovu do hry a už jsme věřili tomu, že to dotlačíme na 3:3. Sílu jsme na to měli, ale pak jsme prostě dostali jednoduchý gól na 2:4, takže.. Je to strašně náročný na hlavu, hlavně pro kluky, co tu jsou delší dobu. Upřímně je mi z toho do breku, když vidím, co ti kluci tomu dávají. Vidím, jak je to štve. Všichni dělají pro to všechno, ale máme z jedenácti zápasů deset proher za nula bodů, a to by poznamenalo i daleko starší a odolnější týmy. Chtěl bych ještě hrozně moc poděkovat fanouškům, kteří nás neskutečně tlačili a podporovali. Vážíme si toho, že na nás nikdo nepískal a nikdo nám ještě nenadával. My sami jsme z toho na mrtvici. Na druhou stranu, jestli takto vypadá tým po deseti prohrách, tak tam snad ještě nějaká naděje je.“

Radim Kucharczyk (VHK ROBE Vsetín):„Už v některých předchozích zápasech jsme byli lepší, ale nedokázali jsme dát góly. Dnes nám to tam konečně napadalo. Nasypali jsme jich do brány pět a to rozhodlo. Myslím si, že domácí hráli dobře, ale naštěstí jsme byli my ti efektivnější. Pomohli jsme si i jednou přesilovkou. Soupeř to naopak v přesilovce pět na tři nezlomil. Ne nadarmo se říká, že když nedáte přesilovku pět na tři, tak nemůžete vyhrát. To se dnes potvrdilo. Hodně nás podpořil i výkon Tomáše Vošvrdy, který chytal nadstandardně. Všechno se nám tak nějak sešlo, takže jsme hrozně rádi za tři body.“