Vstupenky online

Vítězný vstup do Chance ligy! Vsetín veze z Třebíče všechny body

Jan Tajzler • 13.09.2023

Ve středu odstartoval 31. ročník Chance ligy, na jehož úvod Vsetín cestoval na půdu loňského vítěze základní části do Třebíče. Na Vysočině se v minulých sezonách mužstvu z Valašska příliš nedařilo, ale tomu svěřenci Weintritta učinili v 1. kole soutěže přítrž. Vsetín za prvními body vykročil již v první třetině, když využil přesilovou hru zásluhou Jakuba Ďurkáče. Vedení zelenožlutých pak premiérovou trefou navýšil Matyáš Dědek, který si připsal ve svém prvním startu v mistrovském utkání také premiérovou trefu. Maxim Žukov pak domácím nepovolil ani čestný úspěch.

CHANCE LIGA - 1.kolo st 13.9.17:30
SK Horácká Slavia Třebíč
VHK ROBE Vsetín
0:2(0:2, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Ďurkáč (Jonák, Rob), 20. Dědek (Hrňa, Půček). Rozhodčí: Květoň, Jaroš – Maňák, Pěkný. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 953. Střely na branku: 25:22. Průběh utkání: 0:2.

SK Horácká Slavia Třebíč: Pakarinen – Bořuta, Furch, Štebih, Baláž, Poizl, Vodička – Dočekal, Bittner, Psota – Vodný, Malý, Maty. Svoboda – Berka, Horváth, Frömel – Michalčuk, Michálek, Stehlík.
VHK ROBE Vsetín: Žukov – Staněk, Ondračka, Smetana, Hryciow, Ďurkáč, Kojo, Š. Jenáček, Petrovický – Jonák, Bērziņš, Rob – Půček, Dědek, Hrňa – Kratochvil, Jandus, Vávra – Kern, Vaňo.

Valaši začali utkání na Vysočině aktivně a minimálně pohybem v úvodních minutách hry domácí předčili. Horákům mohla pomoci přesilová hra, když se proti pravidlům provinil debutant ve vsetínské obraně Markus Kojo. Hosté ze Vsetína první oslabení ustáli celkem v poklidu, brankář Žukov musel řešit pouze nepříliš ideální zakončení ze slotu v podání Matěje Psoty, naopak více se zapotil domácí brankář Pakarinen, když jej několikrát díky vyhraným vhazováním prověřil vsetínský obránce Smetana.

První přesilová hra v sezoně přišla pro vsetínský tým v čase 13:08 a byla úspěšná. Na poslední přípravné utkání navázal obránce Jakub Ďurkač, který si před brankou trpělivě počkal na přihrávku Víta Jonáka a z voleje překonal finského brankáře ve službách Třebíče. Horáci mohli srovnat krok rovněž další početní výhodou v utkání. Tentokrát dali domácí oslabené čtveřici Vsacanů pořádně zabrat, na volej dostal puk Vodný, Žukov se ovšem včas přemístil a díky jeho pozornosti Vsetín ustál i druhé oslabení v utkání. Zajímavý byl závěr úvodního dějství, domácí kapitán Ladislav Bittner obdržel kotouč do samostatného úniku, mířil mezi betony vsetínského brankáře, ale ten odmítl inkasovat. Vzápětí Valaši trestali, Roman Půček vedl přečíslení do obranného pásma domácích, avšak neukvapil se, obkroužil branku a přes Erika Hrňu se k zakončení do odkryté branky dostal vsetínský mladíček Matyáš Dědek, pro kterého to byla první trefa za mateřský klub v seniorské kategorii. 

Po první výměně stran byla cítit ze strany domácích vyšší aktivita a chuť s nepříznivým stavem něco udělat. Minimálně územní převahu si Horácká Slavia tvořila po celý průběh prostředního dějství. Slibnou individuální akci předvedl Bittner, který se skrz vsetínský obranný val dostal až do zakončení z bezprostřední blízkosti, ale kotouč zvedl až příliš. Vsetín pak krátce po polovině základní hrací doby poskytl domácím početní výhodu. Bílé hvězdy znovu uzamkli čtveřici hráčů v zelených dresech, ale ani tentokrát jim nebylo přáno překonat Žukova. S ubývajícím časem druhé třetiny aktivita Třebíče stoupala, slibnou pozici připravil Michalčuk pro Bořutu, ten ale z první nedokázal přesně umístit svou střelu do odkryté části vsetínské branky. Před druhou sirénou putoval pak na trestnou lavici opět vsetínský hráč, tentokrát obránce Smetana, skóre se však nezměnilo a větší část početní výhody si domácí tým přenášel do úvodu třetí třetiny. 

Vsetín ustál na startu třetí třetiny i čtvrté oslabení v utkání a v plném počtu hráčů celkem v poklidu kontroloval dvoubrankový náskok. Třebíč se k výraznější aktivitě dostala krátce po 50. minutě, ale sama si zkomplikovala situaci vyloučením. Druhou početní výhodu Valaši nevyužili, na rozdíl od té první se jim ani nepodařilo výrazněji sevřít oslabený domácí tým. Krátce po přesilové hře se však po přihrávce Vávry propracoval individuálně k zakončení Vaňo, Pakarinena ale nepřekonal.

Třebíč v závěru třetí třetiny sáhla ke hře bez brankáře. Snahu domácích podpořil také trest pro Maxima Žukova, který ve snaze urychlit hru, odehrál puk mimo ledovou plochu. Třebíč si ale vůbec neužila možnosti hrát v početní výhodě 6 na 4, když ihned po vhazování byl faulován vsetínský útočník Jonáka. Vsetín tak bez větších potíží ustál závěr duelu v Třebíčí, odkud odvezl po čtyřech letech plný bodový zisk, a připsal si tak na půdě soupeře první vítězství v novém ročníku Chance ligy. 

Ohlasy k utkání

Kamil Pokorný (SK Horácká Slavia Třebíč): V první třetině jsme byli pohlceni nervozitou, začátkem soutěže a domácím publikem, které jsme nechtěli zklamat. Můžeme si stokrát říkat, že to tak nebude, ale vše se ukáže až na ledě. Hlavně když před vámi stojí takto silný soupeř jako je Vsetín. Ten toho dokázal velmi dobře využít a to hned v první třetině, kde využili přesilovku. Klukům jsme v šatně během pauzy řekli, ať ze sebe to závaží shodí, že teď již není možné nic ztratit, pouze získat. Také to poté tak vypadalo. Co se týká zbytku zápasu, tak už jsme hráli lépe, z kluků opadla nervozita předvedli velmi slušný hokej. Bohužel se objevil náš neduh z přípravy, a to koncovka a efektivita. I přes šance v přesilovkách jsme nedokázali vstřelit ani jednu branku. Klukům ovšem nemám co vyčítat, stál proti nám finalista loňského ročníku, na ledě si to všichni odpracovali. Dnes se na soupisce neobjevil Lukáš Kříž kvůli zranění a Radim Ferda si dneska odpykával trest z minulé sezóny, kdy byl v posledním semifinálovém zápase proti Zlínu vyloučen do konce utkání. Musím ovšem smeknout klobouk před Davidem Michálkem a Danielem Poizlem, kteří by za normálních situací, kdybychom měli zdravé všechny hráče, ani nenastoupili. 
Luboš Rob (VHK ROBE Vsetín): První zápas byl pro nás velmi těžký. Postavil se proti nám velmi silný soupeř, který v minulé sezóně dokázal vyhrát tabulku základní části. Zápas proti Třebíči je vždy velmi záživný, neboť proti sobě hrají dva favorité, kteří si nenechají nic líbit. Rozhodující byla pro nás první perioda, kdy jsme se dokázali dostat do vedení a po zbytek zápasu jsme dokázali velmi dobře bránit. V druhé třetině jsme trošku ustoupili ze svého systému, kdy jsme Třebíč nechali jít do přesilovek. Soutěž je teprve na začátku, takže z dnešního utkání nelze dělat finální rozhodnutí, ale jako každý rok, tak i tento máme ambice na postup do Tipsport extraligy. Celá liga šla svojí úrovní velmi nahoru a tím nám v této cestě stojí plno soupeřů, kteří mají kvalitní mužstvo.