Vstupenky online

Chance liga startuje! Valaši o první body zabojují na ledě Třebíče

Jan Tajzler • 12.09.2023

Dlouhé období příprav je u konce a ve středu odstartuje již 31. ročník druhé nejvyšší tuzemské soutěže Chance ligy. Valaši v 1. kole budou cestovat na půdu loňského vítěze základní části do Třebíče. Na Vysočině se zelenožlutým dlouhodobě nedaří, naposledy zde uspěli v roce 2019. Podaří se jim hned na úvod soutěže zlomit nepříznivou bilanci a odvést si domů na Valašsko první body? Odpovědi na tuto zásadní otázku budou přicházet z KHNP Areny od 17:30.

Vybuduje Třebíč znovu domácí tvrz? 

Málokdo s Horáckou Slavii počítal jak v loňské tak i předloňské sezoně mezi hlavní favority. Klub vyznávající bílou hvězdu ve znaku však překvapil, když již v sezoně 2021/2022 obsadil 3. místo hned za Vsetínem a v poslední sezoně dokonce dlouhodobou fázi soutěže ovládl celou, jednalo se o největší úspěch klubu. Vědoma si silné konkurence chce Třebíč letos opět bavit fanoušky na domácím stadionu a pokusit se znovu uspět. Loňská pohádka Třebíče skončila v semifinále play-off, kde po prohrané sérii 2:4 na zápasy se Zlínem nakonec získala pomyslný bronz.

Klíčem k dalším úspěchům v Třebíčí je bezesporu udržení elitních útočníků. Již v závěru uplynulé sezony se s klubem na další spolupráci dohodly opory Ladislav Bittner, Matěj Psota či vítěz loňského bodování soutěže Martin Dočekal. Z obránců pak v Třebíčí bude pokračovat zkušený Antonín Bořuta, před startem soutěže se navíc podařilo do Třebíče přivést slovinského reprezentanta Mihu Štebiha, který v minulosti již v českých soutěžích působil, když hájil například barvy Jihlavy. Mužstvo nadále z pozice hlavního trenéra povede Kamil Pokorný, který zároveň v klubu plní i roli sportovního manažera, a tak si mohl společně se svými kolegy vybrat kádr na míru.

Komplikace se v Třebíči vyskytly během přípravného období v brankovišti. Na operaci vyhřezlé ploténky musel Pavel Jekel, jenž se dlouhodobě řadí mezi nejlepší maskované muže Chance ligy, o čemž se i několikrát a hlavně na třebíčském ledě přesvědčili i vsetínští hokejisté. Klub reagoval příchodem Fina Samiho Pakarinena, ten je s Horáky domluven na spolupráci minimálně do konce kalendářního roku. Předpokládá se, že rekonvalescence Pavla Jekela by neměla být tak dlouhá, jak původní prognózy naznačovaly.

Bílé hvězdy si v přípravě zahrály celkem devět duelů. Třebíč vyzvala soupeře ze všech tří českých nejvyšších soutěží. Na rozjezd podlehla doma druholigovému favoritovi z Tábora 2:3, pak změřila síly s extraligovou Kometou a padla až po samostatných nájezdech 1:2. Následovaly konfrontace s konkurenty z Chance ligy, dvakrát Třebíč podlehla Znojmu i rezervě Pardubic. První vítězná radost přišla až v šesté prověrce, Třebíč udolala Modré Krídla Slovan po nájezdech 3:2 a se stejným soupeřem uspěla i v generálce na domácím ledě 4:1. Třetí výhra z celkových devíti duelů se pak zrodila v souboji s dalším druholigovým favoritem Chomutovem a to v poměru 3:1.

Třebíč v loňské sezoně ovládla tabulku základní části i díky skvělým výkonům před domácím publikem, kde v základní hrací době padla pouze dvakrát, stejně tak v případě, že utkání nepoznalo vítěze v základní hrací době, jinak ovšem Horácká Slavia doma dominovala a připsala si 22 vyhraných duelů.

Valachy čeká tuhý boj, jak vypadá marodka?

Vsetín patří v posledních letech mezi nejúspěšnější kluby Chance ligy. V posledních dvou sezonách si zahrál finále play-off a od roku 2019 pravidelně postupuje minimálně do semifinále vyřazovací části. Zatím ale Valachům stále chybí dosáhnout mety nejcennější a tím je zisk poháru a možnost porvat se v baráži o návrat do Tipsport extraligy. Na Lapači se netají vysokými ambicemi i pro letošní celkově sedmý ročník ve druhé nejvyšší soutěži od postupu v roce 2017. Na startu soutěže se však vsetínský kádr musí vypořádat také s početnou marodkou.

Klub dotáhl před odjezdem do Třebíče střídavé starty Romana Půčka, vsetínský odchovanec tak pomůže zalepit díry v útočných řadách. Do Třebíče totiž odcestuje v kompletním složení pouze první útočná formace. Na Vysočině se vsetínský útok bude muset obejít bez Miroslava Holce, Pavla Klhůfka a také Adama Hořanského, zdravotní indispozice zmíněných borců by však neměly mít dlouhého trvání. Naopak poslední přípravný duel už absolvoval Matouš Kratochvíl a trenérům bude k dispozici také v Třebíči. Z pozice kapitána povede Vsacany do boje vůbec poprvé Erik Hrňa, jeho asistenty budou útočník Luboš Rob a obránce Ondřej Smetana.

Obranné řady Vsetín doplnil příchodem Markuse Koja, od finského urostlého zadáka se ani tak neočekává podpora ofenzivní činnosti jako spíš pomoc brankářům a odrazování soupeřových útočníků od obtěžování výsostného území maskovaných mužů v zelenožlutém dresu. Trenéři by měli zpět uvítat také Rayena Petrovického, který by po zranění z přípravného duelu v Přerově měl být připraven nastoupit. Řeší se ještě administrativní záležitosti, jelikož Petrovický je hráčem slovenské národnosti. Otazník stále visí nad startem Madse Larsena, dlouhodobě pak Vsetín musí počítat také s absencí Jakuba Tepera.

Jasnou jedničkou Vsetína v brankovišti bude i pro letošní sezonu Maxim Žukov, který odchytal drtivou většinu přípravných zápasů i pro menší zdravotní komplikace Patrika Romančíka, Vsetín bude počítat také s juniorským talentem Adamem Pavlíčkem.

Vsetín čeká první boj o body na ledě Třebíče, za šest soutěžních ročníků uspěli Valaši na Vysočině pouze dvakrát, to když z Třebíče dovezli postup do play-off v nováčkovské sezoně 2017/2018 po triumfu 5:1 a poté v listopadu roku 2019, kdy zvítězili 3:2. Trendem vzájemných duelů pak dlouhou dobu byla výhoda domácího prostředí, tu Třebíč nalomila až při poslední vzájemné konfrontaci, kdy na Lapači slavila výhru 4:3 po prodloužení. Podaří se Vsacanům zlomit komplex třebíčského ledu? Utkání 1. kola Chance ligy mezi Třebíčí a Vsetínem startuje v 17:30. Fanoušci mohu vstupenky na utkání nakoupit zde, případně sledovat podrobnou textovou onlajn reportáž, v pohotovosti už bude také přímý přenos na hokejkatv.cz

Sestavy v posledním utkání:

Třebíč: Pakarinen – Bořuta, Furch, Štebih, Baláž, Poizl, Kříž, Vodička – Dočekal, Bittner, Psota, Berka, Vodný, Ferda, Stehlík, Malý, Frömel, Svoboda Matěj, Svoboda Matyáš, Michalčuk.

Vsetín: Žukov – Staněk, Ondračka, Smetana, Hryciow, Ďurkáč, Jenáček – Jonák, Berzinš, Rob – Kratochvíl, Dědek, Hrňa – Hořanský, Kern, Jandus – Melenovský, Vávra, Vaňo.

banner pod článkem