Vstupenky online

Valaši v atraktivním utkání těsně podlehli Jestřábům

Jan Tajzler • 18.10.2023

Závěr první čtvrtiny základní části Chance ligy přivedl ve středečním podvečeru na Lapač soupeře z Prostějova. Utkání bylo označeno jako šlágr kola a oba celky potvrdily kvalitu. Vsetínu se podařilo na domácím ledě otočit původně nepříznivý stav, ale to samé se povedlo také Jestřábům, a bohužel pro Vsetín se tak stalo ve třetí třetině. Vsacané před třetí sirénou předvedli drtivý nápor, ale kýženého vyrovnání se nedočkali a soupeři těsně podlehli.

CHANCE LIGA - 13.kolo st 18.10.17:00
VHK ROBE Vsetín
LHK Jestřábi Prostějov
2:3(1:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 20. Jonák (Rob), 32. Hrňa (Larsen, Jonák) – 18. J. Veselý (Jiránek, Fronk), 39. Z. Doležal (Slanina, Račuk), 46. Maruna (Venkrbec). Rozhodčí: Ondráček, Mejzlík – Hanzlík, Tvrdý. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2044. Střely na branku: 42:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3.

VHK ROBE Vsetín: Romančík – Staněk, Larsen, Smetana (A), Š. Jenáček, Petrovický, Kojo, Ďurkáč – Jonák, Bērziņš, Rob (A) – Půček, Klhůfek, Hrňa (C) – Hořanský, Kern, Jandus – Holec, Dědek, Kratochvil.
LHK Jestřábi Prostějov: Štipčák – Hanousek, Šidlík, Kloz, Drtil, Krejčí, Forman, Pěnčík – Jiránek (A), Venkrbec (C), Maruna – J. Veselý, Račuk, Illéš – Slanina, Pitule, Z. Doležal – Fronk, V. Burian (A), Antoníček.

Označení utkání jako šlágru kola naplňovaly oba celky již od prvních minut. Bleskové otevření skóre mohl obstarat hostující Račuk, když postupoval do vsetínského pásma podporován Illéšem, nakonec vzal zakončení na sebe, ale Romančíka nepřekonal. Vzápětí mohl Vsetín trestat špatné střídání hostů, Kern přenechal puk na pravém kruhu Jandusovi, jeho prudká rána ale skončila těsně nad brankou Jestřábů. Vsetín postupně dokázal více tlačit na soupeřovu obranu, do slibného úniku se dostával Hrňa, vsetínský kapitán narušil rodící se akci hostů na obranné modré čáře, dokázal díky své rychlosti za sebe dostat bránícího hráče, ale prostřelit Štipčáka se mu nepodařilo.

Následně zažívala obrana Jestřábů krušné chvíle, závar před Štipčákem měla na svědomí domácí čtvrtá formace, ale ani Kratochvilovi a krátce nato ani Holcovi se nepodařilo skóre otevřít. Do slibné palebné pozice se pak dostal ještě vsetínský obránce Larsen, Štipčák zasáhl hokejkou ale výrazně mu pomohla i horní tyč jeho branky. Prostějovu se pak podařilo srovnat tempo hry a střelecké příležitosti se střídaly na obou stranách, hrál se rychlý a oku lahodící otevřený hokej.

Zlom přišel v závěru první třetiny, nejprve v čase 16:58, kdy na trestnou lavici putoval domácí útočník Půček. Prostějovu stačilo na využití přesilové hry pouhých osm vteřin, Račuk přenesl puk na pravou stranu, odkud střílel Fronk, Romančík jeho pokus vyrazil, stejně tak i dorážku Jiránka, ale na důraz a konečnou trefu Jana Veselého už vsetínský brankář nedosáhl. Valaši ihned vrhli své síly do útoku a ještě před první sirénou se dočkali nejen první přesilové hry, ale také vyrovnávací trefy. Vít Jonák, nejprve připravil palebnou pozici pro Luboše Roba, jeho střelu ještě Štipčák vyrazil, ale možnost uklidit puk za brankovou čáru si Jonák ujít nenechal a bylo vyrovnáno. Po první dvacetiminutovce tedy na Lapači panoval stav 1:1.

Na startu druhé části nejprve hrozil Prostějov. Doležal vyhrál bruslařský souboj s Kojem a zpoza branky poslal puk na nikým nepokrytého Slaninu, ten na nic nečekal a střílel, vsetínský tým podržel zákrokem brankář Romančík. Zanedlouho měli Jestřábi k dispozici druhou početní výhodu v utkání, ve které Račuk vyzýval ke skórování Fronka, jeho rána však nebyla přesná a z následného protiútoku ve vlastním oslabení zahrozil Berzinš. Vsetín oslabení přečkal bez úhony a pak se mu podařilo hosty z Hané dostat pod tlak. Vedení domácím mohla zajistit akce druhé útočné formace, Půček v přečíslení postupoval s Hrňou, nakonec vzal zakončení na sebe a Štipčák i s problémy střelu na bližší tyč zneškodnil.

Valachům aktivita přinesla kýžený efekt krátce po polovině základní hrací doby, konkrétně v čase 31:34, kdy Larsen poslal přihrávku před prostějovskou branku na hůl Erika Hrni, vsetínský kapitán dokázal trefit puk do odkryté části prostějovské branky a otočil skóre na stranu Vsetína. Jestřábi se znovu výrazně začali ozývat v závěru druhé třetiny, chybu v rozehrávce domácích mohl potrestat Venkrbec, ale Romančíka nepřekonal. Následně znovu do přečíslení ujížděli Hrňa s Půčkem, tentokrát zakončoval prvně jmenovaný, ale Štipčák hosty podržel. Vyrovnávací branky se Jestřábi dočkali v čase 38:27, Slanina poslal puk na osu hřiště, kde se do něj opřel Zdeněk Doležal a výstavní trefou obnovil vyrovnaný stav. Valaši ještě v samotném závěru zatlačili Jestřáby v obranném pásmu, ale změny skóre do zaznění druhé sirény nedosáhli.

Vsetín začal třetí třetinu aktivně a brzy z toho také těžil možnost početní výhody, stalo se tak ve 44. minutě utkání. Jenže namísto výhody se nakonec z přesilové hry Valachů stal klíčový okamžik zápasu. V přesilové hře se ke střele dostal Berzinš, jeho rána ale byla tak prudká, že se puk svezl do středního pásma na hůl Venkrbce, prostějovský kapitán pak dokázal uvolnit Jana Marunu, který únik ve vlastním oslabení zakončil přesnou trefou. Vsetín ve zbytku utkání rozpoutal před brankou Prostějova drtivý nápor, ten podpořila další přesilová hra, ve které byl blízko překonání Štipčáka Larsen, ale prostějovský brankář dokázal hokejkou jeho pokus zneškodnit. Štipčák podal na Lapači heroický výkon, zvlášť když v závěru třetí třetiny měl Vsetín k dispozici další přesilovou hru a logicky sáhl i k odvolání brankáře. Valachům ale i přes obrovský tlak nebylo přáno dosáhnout vyrovnávací branky, a tři body tak putovaly na Hanou. 

Ohlasy k utkání