Vstupenky online

Vsetín v Třebíčí smazal dvoubrankové manko, o body přišel v poslední minutě

Jan Tajzler • 02.12.2023

Druhá polovina základní části odstartovala sobotním 27. kolem Chance ligy. Valaši podruhé v sezoně cestovali do Třebíče. Domácí tým podpořen vítěznou sérií tři zápasů v řadě začal aktivně a po první dvacetiminutovce vedl 2:0. Vsetín se ale nevzdal, zabral a utkání smazal náskok domácích. Na utkání měly stěžejní vliv přesilové hry a díky efektivitám obou týmů se zrodila přestřelka. Za stavu 4:4 už utkání mířilo do prodloužení, ale domácí byli šťastnějším týmem a utkání stačili rozhodnout ještě v základní hrací době.

CHANCE LIGA - 27.kolo so 2.12.17:30
SK Horácká Slavia Třebíč
VHK ROBE Vsetín
5:4(2:0, 1:2, 2:2)

Branky a nahrávky: 6. Bittner (Dočekal, Bořuta), 9. Psota (Dočekal), 33. Frömel (Ferda, Michálek), 53. Michálek (Ondráček), 60. Michálek (Ferda, Ondráček) – 27. Rob (Jonák), 37. Kern (Š. Jenáček, Dědek), 48. Jonák (Klhůfek, Larsen), 56. Kern (Staněk). Rozhodčí: Petružálek, Kosnar – Jindra, Kleprlík. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 991. Střely na branku: 27:22. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1. 3:3, 4:3, 4:4, 5:4.

SK Horácká Slavia Třebíč: Jekel – Bořuta, Vodička, Štebih, Furch, Poizl – Psota, Bittner (C), Dočekal (A) – Ferda (A), Michálek, Vodný – Frömel, Kučera, Ondráček – Michalčuk, Maty. Svoboda, Matě. Svoboda.
VHK ROBE Vsetín: Romančík – Larsen, Staněk, Smetana (A), Š. Jenáček, Ďurkáč, Ondračka – Rob (A), Klhůfek, Jonák – Hrňa (C), Dědek, Kubiš – Jandus, Kern, Hořanský – Vaňo, Kratochvil, Š. Bláha – Holec.

Na třebíčském týmu bylo znát, jak je pro duel se Vsetínem nabuzen. Patrik Romančík byl zaměstnán hned v prvních minutách, když musel likvidovat střelu Michalčuka a vzápětí také pokus Vodičky. Valaši se ale během úvodní dvacetiminutovky dostávali do přímého ohrožení brankáře Jekela zřídka, za zmínku stojí situace ze 4. minuty, kdy se mezi kruhy ocitl v pozici mezi kruhy Hrňa, ale střela kapitána Valachů skončila nad brankou Horáků. 

Vsetínští následně museli čelit první přesilové hře v utkání pro domácí tým a Třebíč byla úspěšná. Nahození Dočekala umístil mezi betony Romančíka domácí kapitán Ladislav Bittner. Za necelé tři minuty se domácí fanoušci radovali znovu, odražený puk ve středním pásmu zapříčinil přečíslení Třebíčských a Dočekal tentokrát vyzval ke skórování Matěje Psotu, jenž překonal Romančíka s pomocí tyče - 2:0. Třebíč byla po dvoubrankovém náskoku bruslivějším týmem, její pozorná defenzíva nepustila do první sirény Valachy do žádné vyložené šance, která by mohla vést ke kontaktní brance. 

Vsetínský tým nastoupil do druhé třetiny s očividným odhodláním zapracovat na nepříznivém stavu, Rob dostal puk na vrchol levého kruhu, ale v této pozici na startu prostředního dějství ještě branku Jekela přestřelil. Zasloužena odměna pro tým z Valašska se dostavila na startu 26. minuty, Jonák ve středním pásmu uvolnil Luboše Roba na levém křídle, vsetínský útočník vypálil příklepem, a i když si Jekel na puk sáhl, prudký kotouč nezkrotil - 2:1. Vsetín byl v polovině základní hrací doby i blízko vyrovnání, Kratochvil poslal do úniku Vaňa, vsetínský útočník ale kličkou do forhendu na třebíčského brankáře nevyzrál. 

Domácí tým záhy dostal příležitost početní výhody a i podruhé v utkání byl úspěšný. Vsetín se většinu oslabení bránil velmi dobře, ale nakonec se Třebíčským povedl protiútok, kdy Ferda předložil v útočném pásmu puk na hůl Šimona Frömela a ten vrátil bílým hvězdám dvoubrankové vedení. Vyloučení byla ve druhé třetině častější. Vsetín také využil hned svou první početní výhodu, když Jenáčkovu střelu usměrnil za Jekela Jan Kern. V závěru druhé třetiny si Valaši nejprve zkomplikovali situaci, když na trestnou lavici putoval odsedět čtyřminutový trest Kern, Třebíč ale nabízenou příležitost nevyužila, naopak Vsetín mohl udeřit ve vlastním oslabení, kdy se před Jekela dostal Klhůfek, vyrovnání nezajistil, ale vybojoval faul, který na ledě srovnal poměr sil pro start třetí třetiny. 

Vsetín na startu třetí třetiny nevyužil početní výhod, ale postupně si vypracoval územní převahu a přinutil domácí k pozorné obraně. Třebíč pochopitelně čekala na okénka ve vsetínské obraně, jedno takové se dostavilo ve 47. minutě, kdy v úniku mohl na druhou trefu v utkání pomýšlet Frömel, ale díky včasnému zásahu vsetínského obránce nedokázal zakončit. Valaši následně dostali možnost přesilové hry, ve které nejprve hned po buly ohrozil Rob, domácí brankář ještě stačil reagovat lapačkou. Vzápětí už se ale hosté radovali, střela Larsena sice na branku Třebíče neprošla, ale odraženého puku se na ose chopil Klhůfek a jeho střelu pod víko tečoval Vít Jonák - 3:3. 

Vše nasvědčovalo tomu, že Vsetín by mohl docílit i obratu, hra se odehrávala převážně v obranném pásmu Třebíče, ale domácí si chytře počkali na příležitosti. Z ojedinělého protiútoku se znovu dostali do vedení. Novic v třebíčském dresu Ondráček vybídl k zakončení Davida Michálka a ten překonal Romančíka střelou nad lapačku. Vsetínský tým ale našel odpověď i na čtvrtou branku domácích a po nahození Staňka se díky usměrnění puku za Jekela podruhé v utkání radoval Jan Kern - 4:4. Když už se zdálo že utkání zamíří do prodloužení, vyrazila Třebíč do akce, vsetínský obránce špatně odehrál puk zpoza branky, čímž připravil pozici pro Davida Michálka a ten střelou bez přípravy rozhodl o čtvrtém vítězství Třebíče v řadě. 

Ohlasy k utkání

Kamil Pokorný (SK Horácká Slavia Třebíč): „Měli jsme vynikající vstup do utkání, hráli jsme to, co jsme chtěli. Kluci hráli zodpovědně, využili jsme přesilovku a následně jsme dali gól z brejku, soupeře jsme nepustili přes střední pásmo a k tomu jsme měli i dalších pár šancí na gól. Věděli jsme, že Vsetín takto dlouho nebudeme schopní přehrávat a snažili jsme se o disciplinovanost a trpělivost. Ve druhé třetině se to pak zvrtlo a byli jsme vylučováni. Ač soupeř dokázal vyrovnat ve třetí třetině, tak nás to nepoložilo a hráli jsme dál. Musím klukům velmi poděkovat za jejich práci. Pro psychiku to není vůbec jednoduché, když soupeř vyrovná váš náskok jakmile vstřelíte další branku. Ten pátý gól pak byl jako odměna pro hráče za jejich výkon. Hráli jsme jen na pět obránců, v průběhu pak odešel i Michal Furch, takže jsme měli jenom čtyři obránce. I přes takto malý počet hráčů jsme úžasně dokázali zdolat soupeře, který má velmi kvalitní tým a vysoké ambice. O mně je všeobecně známo, že takto vysoké výsledky nemám moc rád, ale věřím, že pro diváky to byl dnes úžasný zážitek. Nesmíme však usnout na vavřínech a v této bodové krasojízdě musíme pokračovat dál.“

Luboš Rob (VHK ROBE Vsetín): „Samozřejmě nesmím opomenout první třetinu, kdy jsme se připravovali na něco jinačího, než co domácí předvedli. Nebyli jsme tam v pohybu a zbytečně jsme si tak nechali dát dva góly. Od druhé třetiny jsme pohyb s domácími srovnali a když jsme prohrávali, vždy jsme byli schopni brankový rozdíl dorovnat. I tak si myslím, že jsme Třebíči tři branky úplně zbytečně darovali, což nás stálo výhru. O to víc nepříjemné to je, když zápas ztratíte v poslední minutě zápasu. Navíc se čtyřmi vstřelenými brankami by se mělo venku vyhrávat. Celé to vlastně odstartovala první třetina, kde Třebíč ze čtyř střel dala dva góly, my jsme poté museli o to více hrát ofenzivně. Tím nám vznikaly díry v defensivě a domácí toho využili.“