Vstupenky online

Valaši slaví postup do semifinále! Přerov udolali po čtyřech zápasech

Jan Tajzler • 14.03.2024

Čtvrtý čtvrtfinálový duel byl na programu ve čtvrtečním podvečeru opět na přerovském ledě. Vsetínu se ve druhém duelu na Hané podařilo v první třetině otevřít skóre, které v polovině zápasu navýšil na rozdíl tří branek. Zubři dokázali sice korigovat a ve třetí třetině zkoušeli experimenty při hře bez brankáře, Vsacané však byli trpěliví a po zásluze dokráčeli k vítězství v utkání i k postupu do semifinále, kde si zahraji proti Dukle Jihlava. Série odstartuje v úterý na Lapači.

CHANCE LIGA - ČF4 čt 14.3.17:30
HC ZUBR Přerov
VHK ROBE Vsetín
2:6(0:1, 1:2, 1:3)

Branky a nahrávky: 35. Ministr (Zembol, Dobša), 58. Pechanec (Indrák) – 15. Staněk (Kratochvil, Hořanský), 24. Holec (Hrňa, Staněk), 31. Machala, 51. Zabusovs (Kratochvil, Machala), 53. Jonák (Rob), 54. Holec (Jonák, Smetana). Rozhodčí: Zavřel, Barek – Otáhal, Bezděk. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2267. Střely na branku: 27:50. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:6, 2:6.

HC ZUBR Přerov: Postava – Krisl (C), R. Černý, Zeleňák, Cubo, Kudělka (A), F. Němec, J. Adámek – Březina, Pechanec, Indrák – Chludil, Nemec, Mácha – Ministr, Zembol, Dobša – T. Doležal (A), Pšurný, Jak. Svoboda.
VHK ROBE Vsetín: Žukov – Smetana (A), Š. Jenáček, Staněk, Ďurkáč, Ondračka, Larsen, Kojo – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Holec, Bērziņš, Hrňa (C) – Hořanský, Kern, Š. Bláha – Machala, Kratochvil, Zabusovs.

Začátek utkání nenabízel brankové příležitosti ani na jedné straně hřiště. Vsetín sice postupně nabíral územní převahu, ale obrana Zubrů byla pečlivá a nepouštěla hosty do bezprostředního ohrožení Postavy. Hanákům navíc nečinilo problém hru kouskovat i za cenu vyhazování puků na zakázané uvolnění. Za zmínku ale stojí souhra Smetany s Klhůfkem, kdy vsetínský obránce uvolnil svého spoluhráče ve slotu, odkud se Klhůfek snažil ihned zakončit, ale branku minul.

Přerov dostal na startu 11. minuty možnost přesilové hry za Jenáčkovo vyhození puku mimo ledovou plochu, ale znovu se mu nepodařilo zlomit čtvrtfinálovou kletbu v přesilových hrách. Už při plném počtu hráčů, ale musel Žukov reagovat na koncovku z hole Zembola, který zakončoval ze slotu. Vsetín byl pak při plném počtu hráčů znovu více v útočném pásmu, Robovo nahození šikovně usměrňoval Jonák, ale Postava se blýskl pohotovým zákrokem lapačkou. Valaši se ale dočkali v čase 14:23. Kratochvil poslal puk na modrou čáru, kde si jej zpracoval Robin Staněk a jeho nahození doplachtilo nad ramenem Postavy do sítě Přerova. Vedení hostů mohlo být navýšeno v přesilové hře, ale ani Vsacanům se nepodařilo početní výhodu využít. Přerov se ještě v samotném závěru úvodního dějství pokoušel o vyrovnávací branku při zámku hostů v obranném pásmu, ale střely domácích hráčů mířily mimo branku Žukova.

Vsetín si hned na startu druhé třetiny vynutil další přesilovou hru a tentokrát slavil úspěch. O navýšení vedení pro valašský tým se postarala trojice zkušených hráčů, když si Hrňa vyměnil puk se Staňkem, aby v mezikruží vybídl k přesnému usměrnění kotouče Miroslava Holce. Využitá přesilová hra měla pozitivní vliv na vsetínský pohyb ve druhé třetině, hra se totiž převážně držela v obranné třetině Zubrů. Krátce po polovině základní hrací doby předvedl potřebný důraz po vhazování v útočném pásmu Ondřej Machala, když si sám vybojoval kotouč a poté si najel přímo před Postavu, kterému zasunul puk mezi betony, pro vsetínského forvarda šlo o třetí branku v play-off.

Zubři se po nabrání tříbrankového manka přeci jen osmělili a zkoušeli zaměstnat ve druhé třetině nepříliš vytíženého brankáře Vsetína. V čase 34:23 vykřesal naději pro hanácký tým Daniel Ministr, když si s pukem nabruslil na osu a přesnou ranou k tyči snížil na 1:3. Přerov jako bonus k první brance v utkání dostal i další přesilovou hru, ale opět ji nedokázal využít. Naopak v závěru prostředního dějství si domácí tým situaci zkomplikoval. Postupně na trestnou lavici zamířil Jakub Svoboda a po něm podruhé v utkání i Vojtěch Zeleňák. Valachům se otevřela možnost hrát 54 vteřin v početní výhody 5 na 3, ale do druhé sirény této výhody nevyužili. 

Vsetínští ve zbytku mimořádné početní výhody 5 na 3 branku nevytěžili, ale jak se později ukázalo, mrzet je to nemuselo. Přerov však mohl pomýšlet na kontakt. Ve slibné pozici na pravém kruhu se po přihrávce od Doležala ocitl Pšurný, ale Žukova neprostřelil. Za nedlouho zpoza branky Jakub Svoboda vybídl ke střele z voleje Krisla, ale přerovskému kapitánovi rána příliš nesedla a branku Vsetína přestřelil. Valaši mohli uklidňující branku přidat po souhře mezi Robem a Jonákem, druhý jmenovaný obdržel puk na osu a dlouze mířil, Postava však vsetínského střelce vychytal dalším pohotovým zákrokem lapačkou.

Psal se čas 50:11, když se Vsetín dostal znovu do vedení o tři branky. Důraz čtvrté útočné formace přinesl kýžený efekt, když se mezi kruhy neukvapil se zakončením Kratochvil a ještě vylepšil pozici Patriksi Zabusovsovi, který trefil odkrytou část přerovské branky. Trenér Mikeska pak pod tíhou faktu, že Přerov nemá co ztratit, odvolal Postavu již v čase 51:46. Namísto přerovské naděje však přišlo vsetínské uklidnění. Po vhazování Rob uvolnil Víta Jonáka a ač byl vsetínský útočník pronásledován domácím obráncem, dokázal puk dopravit do odkryté branky Zubrů.

Zubři pak dostali možnost početní výhody a znovu sáhli k odvolání Postavy, ale ani tato mimořádná výhoda nevedla ke zdramatizování utkání. Jonák tentokrát vedl kotouč a přenechal trefu do prázdné branky Miroslavu Holcovi. Poslední radost Zubrů v sezoně se dostavila v čase 57:41, po přihrávce Indráka se ve slotu pohlednou střelou pod horní tyč prosadil Antonín Pechanec a díky jeho trefě Přerov vůbec poprvé v sérii využil přesilovou hru, to ale bylo pro Hanáky už příliš pozdě. Vsetín sérii ovládl poměrem 3:1 na zápasy a popáté v řadě si zahraje semifinále play-off. 

Ohlasy k utkání

Michal Mikeska (HC ZUBR Přerov): Na začátku jsme měli hezkou šanci, Kuba Zembol byl v gólovce, kterou ale nedal. Soupeř se pak dostal do vedení. Samozřejmě bychom museli podat skvělý výkon a mít hodně štěstí v zakončení, abychom to otočili. Nicméně morálka byla dobrá. I když jsme prohrávali 0:3, snížili jsme na 1:3 a pořád jsme si říkali, že máme dost času na kontaktní gól a případné srovnání. Bohužel, gól na 1:4 nás trochu poslal dolů, museli jsme odvolávat brankáře. Bohužel to nedopadlo, i tak ale asi nemůžu klukům za tuto sérii nic vytknout – byli skvělí. V kabině jsem řekl, že jediné slovo, které rozhodlo o všem, je přesilovka. To je špatně. Obecně naše koncovka je slabší, víme, na čem pracovat na další sezonu. Chtěl bych moc poděkovat fanouškům, oba domácí zápasy čtvrtfinále proběhly v úžasné atmosféře, kterou jsme si užili.

Luboš Rob (VHK ROBE Vsetín): Věděli jsme, že dnešní zápas pro nás bude klíčový. Nechtěli jsme se vracet domů, abychom dopustili stav série 2:2. Chtěli jsme být agilnější a aktivnější, což se nám povedlo. Přerov přece jen odehrál o tři utkání více. Dneska jsme měli daleko větší sílu i nastavení v hlavě, že chceme zápas urvat. Měli jsme aktivitu po celý jeho průběh a naše vítězství je podle mě zasloužené. I série pro nás dopadla, jak jsme si představovali. Povolili jsme Přerovu jeden zápas. Zubři bojovali statečně, ale my jsme byli o něco lepší. Vítězství si vážíme. Přerov bojoval, ale my jsme sérii zvládli lépe a zaslouženě jsme ji vyhráli.