Vstupenky online

Jihlava srovnala stav série, semifinále se stěhuje na Vysočinu

Redakce • 20.03.2024

Hokejisté VHK ROBE Vsetín ve druhém semifinálovém utkání nenavázali na úvodní výhru a podlehli Jihlavě těsně 2:3 po samostatných nájezdech. Hosté na Lapači ubránili pět oslabení a ustáli i trestné střílení, sami naopak dvakrát udeřili v přesilovkách. Valachům se podařilo 17 vteřin před třetí sirénou díky Pavlu Klhůfkovi vyrovnat, v penaltovém rozstřelu ale rozhodující gól vstřelil hostující Havránek. Dukla tak srovnala stav série na 1:1. Třetí a čtvrté semifinále je na programu v sobotu a v neděli v pelhřimovském azylu Jihlavy.

CHANCE LIGA - SF2 st 20.3.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava
2:3sn(1:1, 0:1, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Rob (Smetana, Jenáček), 60. Klhůfek – 20. Havránek (Toman), 32. Štefančík (Jelínek), rozh. náj. Havránek. Rozhodčí: Kostourek, Kosnar – Zídek, Rakušan. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:2. Střely na branku: 34:23.  Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3. Diváci: 3310. Stav série: 1:1.

VHK ROBE Vsetín: Žukov – Smetana, Jenáček, Staněk, Hryciow, Ondračka, Larsen, Teper – Jonák, Klhůfek, Rob – Holec, Bērziņš, Hrňa – Hořanský, Kern, Bláha – Machala, Matějček, Zabusovs.
HC Dukla Jihlava: Beran – Bilčík, Kočí, Dvořák, Ozols, Dundáček, Koštoval – Čachotský, Toman, Cachnín – Harkabus, Havránek, Štefančík – Rauš, Menšík, Jelínek – Chvátal, Pořízek, Brož.

Vsetín si hned na startu utkání vynutil možnost početní výhody, ale poprvé v sérii vyšel naprázdno. Jihlava pak po úspěšném oslabení zahrozila Cachnínem, jenž dostal za záda domácího obránce a snažil se překonat Žukova střelou na vzdálenější tyč, vsetínský brankář byl připraven úspěšně vytěsnit. Valachům se podařilo otevřít skóre v čase 11:11, Jonák poslal dlouhý pas na pravé křídlo, kde se Luboši Robovi podařilo obejít Dvořáka a v tváří v tvář Beranovi přesně zamířil.

Vedení mohli Valaši navýšit v další početní výhodě, ale znovu vyšli z přesilové hry bez úspěchu. Dukla pak dokázala v závěru první třetiny potrestat vyloučení Matějčka. V čase 19:39 si zpracoval puk na ose hřiště Tomáš Havránek a zamířil přesně pod horní tyč vsetínské branky, Jihlava tak poprvé v sérii slavila využití přesilové hry.

Na startu prostředního dějství si Vsetín prošel krušnými chvílemi. Krátce po sobě totiž na trestnou lavici putovali Klhůfek s Kernem a Jihlavě se naskytla po dobu 98 vteřin přesilová hra v poměru 5 na 3. Valaši se ovšem dokázali mimořádné početní výhodě soupeře ubránit. Jihlava ale krátce po polovině základní hrací doby přeci jen znovu slavila využití klasické přesilové hry. Díky dobré práci ve středním pásmu se uvolnil do přečíslení Jelínek a adresoval puk Marcelu Štefančíkovi, jemuž se povedla klička do bekhendu. Vsetínská branka mezitím sice vypadla ze svého postavení, ale videozáznam potvrdil regulérnost branky a Jihlava poprvé v sérii vedla.

Vsetín měl ve zbytku druhé třetiny možnost dalších dvou početních výhod, ve slotu se ocitl ve slibných pozicích Berzinš i Larsen, ale nepodařilo se jim ideálně zakončit. V závěru druhé třetiny pak Jonák vybídl ve slotu ke skórování Klhůfka, ale brankovou radost mu překazila tyčka jihlavské branky. Po dvou třetinách tak byla Dukla blíže ke srovnání série.

Ve třetí třetině se Vsetínští odhodlali k dobývání jihlavského pásma. Dukla se však prezentovala důkladnou defenzívou. Vsetínu nepomohla ani pátá přesilová hra v utkání. Při hře 5 na 5 se podařilo Hořanskému uvolnit v předbrankovém prostoru Bláhu, ale jeho střela trefila připraveného Berana. Jihlava pak navíc mohla trestat otevřená vrátka ve vsetínské obraně, Čachotský uvolnil do samostatného úniku Tomana, ale Žukov byl připraven naděje Valachů udržet.

V 52. minutě postupovali do přečíslení znovu Hořanský s Bláhou, druhý jmenovaný byla ale faulován Čachotským a rozhodčí nařídil trestné střílení. K tomu se postavil Šimon Jenáček, jehož bekhend však Beran vystihl a pohotově vyrazil. Vsetín si zkomplikoval situaci v závěru základní hrací doby, kdy na trestnou lavici putoval Kern. Valaši však oslabení ustáli a v poslední minutě základní hrací doby okamžitě odstartovali hru v power-play, která nakonec přinesla vyrovnávací branku Kotouč 17 vteřin před sirénou vydoloval Pavel Klhůfek a jeho prudká rána prošla Beranovi u bližší tyče za záda. Lapač expolodoval a utkání zamířilo do prodloužení.

V nastaveném čase měl Vsetín více příležitostí k rozhodnutí, slibná byla především výzva Jonáka na Roba, ale proti jeho zakončení se stačil Beran včas přemístit. Utkání tak dospělo až do samostatných nájezdů. V dovednostní disciplíně se prosadil pouze jediný hráč a to ve druhé sérii Tomáš Havránek, jenž nakonec našel prostor mezi betony Žukova. Vsetínští nájezdníci vyšli naprázdno, a Jihlavě se tak podařilo před přesunem série na Vysočinu vyrovnat na 1:1. 

Ohlasy k utkání