Vstupenky online

Vsetín udolal Berany a bere si zpět vedení! Série pokračuje v neděli ve Zlíně

Jan Tajzler • 06.04.2024

Finálové série play-off Chance ligy se přesunula k víkendovým zápasům do krajského města. Vsacané podobně jako v předcházejících střetnutích aktuální sezony začali ve Zlíně dobře a ujali se vedení. Berani však na domácí půdě byli mnohem aktivnější než v zápasech na Lapači a s hosty krok srovnali. Nicméně Vsetín prokázal tentokrát potřebnou trpělivost a v závěru utkání ubránil i snahu domácích o vyrovnání. Vsacané tak získali ve Zlíně druhý finálový bod, na ledě Beranů uspěli v play-off poprvé od čtvrtfinálové série extraligového play-off v roce 2001. Série pokračuje nedělním zápasem znovu od 17:30.

CHANCE LIGA - F3 so 6.4.
Berani Zlín
VHK ROBE Vsetín
3:5(2:3, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 8. Šlahař (TS), 18. Süss, 45. Gago (M. Lang) – 3. Machala (Teper, Zabusovs), 10. Kratochvil (Hořanský, Larsen), 15. Machala (Klhůfek), 35. Klhůfek (Rob, Jonák), 60. Rob. Rozhodčí: Kika, Kostourek – Kokrment, Malý. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7000 (vyprodáno). Střely na branku: 33:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5.

Berani Zlín: Huf – Salonen, Riedl, Čáp, Warg, Zbořil, M. Novotný, Suhrada – Salmio, Holík, Paukku – Šlahař, Kindl, Süss – M. Lang, Gago, Novák – P. Sedláček, Sadovikov, Köhler.
VHK ROBE Vsetín: Žukov – Smetana, Š. Jenáček, Staněk, Teper, Ondračka, Larsen, Ďurkáč – Jonák, Klhůfek, Rob – Hořanský, Kratochvil, Hrňa – Holec, Matějček, Š. Bláha – Machala, Bērziņš, Zabusovs.

První třetina nabídla divákům ve vyprodané Trinity Bank Aréně Luďka Čajky hned pět branek. Vsetínu se povedlo i do třetího derby sezony na zlínském ledě vstoupit aktivně a díky tomu otevřel skóre. Obranu domácích dostala pod nápor čtvrtá formace Valachů, Zabusovs si s pukem nabruslil na vrchol útočného pásma, od modré čáry poslal přihrávku do volného prostoru Teperovi, hostující obránce už mohl zakončovat, ale neukvapil se a ve slotu uvolnil Ondřeje Machalu, jenž z otočky bekhendem překonal Hufa. Zlín po inkasované brance ožil a začal se více tlačit do ofenzivní činnosti. Odměnou mu bylo nejprve vyloučení Jenáčka. Při přesilové hře pak Staněk fauloval osamoceného Langa před Žukovem a rozhodčí nařídil trestné střílení. K tomu se postavil zlínský odchovanec Jakub Šlahař a pohotovou střelou nad lapačku Žukova vyrovnal, to bylo v čase 7:57.

Valaši ovšem nezmatkovali a přesně po dvou minutách obnovili své vedení. Hořanský zpoza branky našel mezi kruhy Matouše Kratochvila, jehož střela zápěstím skončila za zády zlínského brankáře. Vsetínští byli znovu jako doma aktivnějším týmem a odměnou jim byl dvoubrankový náskok zrozený na prahu 15. minuty. Znovu se na něm podílela čtvrtá útočná formace, její činnost podpořil ze střídačky Klhůfek, který ve slotu našel Ondřeje Machalu a vsetínský útočník slavil druhou trefu v zápase a celkově devátou v play-off. Záhy dostal i Vsetín možnost početní výhody, ale neprosadil se. Naopak Berani opět těžili z minima maximum a v čase 17:46 se dostali na kontakt díky brance z hole Jana Süsse. Zelenožlutí mohli reagovat okamžitým útokem, Machala uvolnil Zabusovse, ale ten v tváří v tvář Hufovi nezamířil přesně. Úvodní dvacetiminutovka tak končila těsným vedením Vsetína 3:2. 

Startu druhé třetiny předcházel zásah zdravotní služby. Vsetín si pak její start zkomplikoval vyloučením Khůfka, Berani ale první využití přesilové hry ve finálové sérii neslavili. Při vyrovnané hře pět na pět dostal Berany do náporu riskantní chybou vsetínský brankář Žukov, jehož pokus o rozehrání puku zhatil Salmio a ve slotu hledal finského krajana Paukka, tomu se ale trestuhodně nepodařilo přesně zamířit. Následný nápor Zlína zakončoval po výzvě Nováka ve slotu Sadovikov, ale Žukov si bližší tyč branky pohlídal.

Vsetín se ale nenechal zatlačit a srovnal tempo s domácími, Navíc na konci 28. minuty mohl pomýšlet na početní výhod, to by se ale proti pravidlům nesměl provinit vsetínský brankář Žukov, jenž se zapojil do hry při spěchu na střídačku. Přesto postupně Valaši opět získávali herní převahu na svou stranu a získali i možnost druhé přesilové hry v utkání. Tu sice nevyužili, ale udeřili ve signalizované výhodě, když v čase 34:25 umístil střílenou přihrávku Roba za záda Hufa Pavel Klhůfek. Berani ještě v závěru druhého dějství získali možnost přesilové hry, ale to končilo za dvoubrankového vedení týmu ze Vsetína. 

Domácí tým, vědomý si dvoubrankové ztráty, nastoupil do třetí třetiny mimořádně aktivně a tato pasáž hry byla ve finále z jeho strany jednoznačně ta nejlepší, kterou předvedl. Zlínu se podařilo jít brzy do kontaktu, v čase 44:26 Lang uvolnil na hranici vsetínského brankoviště Michala Gaga a ten potvrdil mezi dvěma bránícími hráči, že v derby se mu mimořádně daří, Žukov se jen ohlédl za kotoučem ve vlastní síti. Kontaktní branky Berany i atmosféru v aréně ještě více podpořila. Vsetín jakoby chtěl spoléhat na taktiku, kterou Berani předvedli na Lapači a statečně odolávali útočným snahám Zlína.

V čase 57:46 sáhl Zlín k oddechovému času a nechal na střídačce brankáře Hufa. Valaši statečně bránili a definitivní pojistku za druhým finálovým bodem přidal po vyhození puku Luboš Rob. Vsetín tak poprvé od čtvrtinálové série v play-off extraligy 2001, uspěl na ledě Zlína v rámci vyřazovací části a bere si zpět vedení ve finále Chance ligy.