Vstupenky online

Příprava žáků má být pestrá a účelová, říká Konečný. Klíčové je i bezpečné prostředí

Helena Hegeďová • 18.06.2024

Trenér mládeže VHK Lubomír Konečný má nově na starosti sportovní úsek žáků a dětí, tedy hráčů v kategoriích od 8. třídy níže. Vsetínští žáci zahájili letní přípravu na začátku května, ukončí ji před prázdninami společným třídenním soustředěním. „Chceme dětem vytvořit pevný základ pro jejich budoucí hokejovou kariéru a zároveň udržet jejich zájem a radost ze sportu,“ přibližuje Konečný nejdůležitější prvky letní přípravy u sportovních tříd.

Jak probíhá letní příprava u žákovských kategorií?
Letní přípravu jsme zahájili 6. května a plánujeme ji ukončit na konci června společným třídenním soustředěním ve Velkých Karlovicích. Snažíme se, aby byla příprava pestrá a účelová, takže jednotlivé kategorie navštěvují různá sportoviště. Využíváme tělocvičnu vedle zimního stadionu Na Lapači, převážnou většinu času trávíme venku na fotbalovém hřišti ve Lhotě u Vsetína nebo na multifunkčním hřišti, které je součástí Kapka resortu.

Na co se letní příprava zaměřuje?
Letos jsme do trenérského týmu zapojili Martina Vráblíka, který má na starosti veškerou náplň našich mládežníků. První tři týdny jsme se zaměřili na základní rozvoj koordinace a všeobecnou vytrvalost, především herní formou. Nyní jsme ve fázi, kdy přidáváme cvičení zaměřená na rychlost a odrazovou sílu.

Jaké různé aktivity letní příprava obsahuje?
Naše příprava zahrnuje různá cvičení a hry s míčem i bez míče, tenisáky a dalšími pomůckami. Kombinujeme individuální rozvoj a týmový trénink, kde se zaměřujeme na součinnost a intelekt. Rozvíjíme pohybové dovednosti prostřednictvím chůze, běhu, plazení, lezení, skoků, přeskoků a balancování. Využíváme různé dráhy a pomůcky k všeobecnému sportovnímu rozvoji dětí.

Co je u těchto kategorií v letní přípravě nejdůležitější?
Důležité je, aby trénink na suchu byl pro děti pestrý a přizpůsobený jejich věku a úrovni zdatnosti. Chceme vytvořit pevný základ pro jejich budoucí hokejovou kariéru a zároveň udržet jejich zájem a radost ze sportu.

Co je cílem letní přípravy u mladších kategorií?
Snažíme se vytvořit pevný základ fyzické kondice, technických dovedností a herní inteligence. Největší důraz klademe na zajištění zdraví dětí – jak fyzického, tak mentálního. Zdravé a bezpečné prostředí pro rozvoj jejich sportovních schopností je klíčové pro dlouhodobý úspěch mladých hokejistů.

Jak velkou výhodou je dostupná ledová plocha?
Dostupná ledová plocha je velkou výhodou pro naše hráče i kluky z okolí, kteří se k nám připojují jednou týdně na trénink. I když led není v letních měsících prioritou, poskytuje skvělou příležitost k individuálnímu rozvoji dovedností a zpestření tréninků. Letos jsme také úspěšně zorganizovali první ročník Jarní hokejové ligy, takže hráči, kteří se přihlásili, měli zajištěnou herní praxi.

Jsou v programu přípravy žáků i nějaké zápasy nebo turnaje?
Zápasy a turnaje plánujeme až na srpen. Kromě již zmíněné Jarní hokejové ligy neorganizujeme během letní přípravy další zápasy či turnaje.

V této sezoně máte na starosti sportovní úsek právě kategorií od 8. třídy níž. Co všechno to obnáší?
Moje role zahrnuje několik oblastí. Tou první je podpora a spolupráce s hokejovými kluby v regionu, druhou součinnost a práce s trenéry VHK – pořádání workshopů, poskytování tréninkových materiálů. Společně s trenéry plánujeme tréninkové programy a cíle do sezóny. Snažím se rovněž pravidelně komunikovat a poskytovat jednotlivým trenérům zpětnou vazbu. Další oblastí je vytváření a zavádění metodické koncepce tréninkového programu v klubu. Důležitá je rovněž komunikace s rodiči – informovat rodiče o tréninkových plánech, zápasech, turnajích a dalších klíčových událostech, aby věděli, co se v klubu děje, jaká je jeho koncepce a dlouhodobá strategie ve výchově jejich dětí. Jsou to také dovednostní a rozvojové programy pro mladé hráče, zaměřené na dlouhodobý hokejový růst. Tyto tréninky a programy nabízíme v rámci každodenní klubové aktivity a rovněž nad rámec klubu ve spolupracujícím Kapka resortu ve Lhotě u Vsetína.

Jak se na sezonu těšíte?
Letos budu trénovat 7. třídu, což znamená, že se kromě dovednostního rozvoje jednotlivých hráčů v klubu budu věnovat i týmovým tréninkům, zápasům a všem dalším povinnostem spojených s rolí trenéra mládežnické kategorie. Zároveň se mohu podílet na budování budoucnosti klubu a sledovat, jak se jako organizace neustále posouváme dopředu. Je to skvělá kombinace a už se nemohu dočkat, až nám to od září naplno začne.

banner pod článkem