Vstupenky online

Znovu do Slezska! Natáhne Vsetín vítěznou šňůru na úkor Poruby?

Jan Tajzler • před 2 dny

Sobotní program 16. kola Maxa ligy slibuje atraktivní duel. Valaši se podruhé v týdnu vydají do Slezska, po necelých dvou letech se představí na ledě RT Torax Areny, aby se i napodruhé pokusili pokořit loňského vítěze základní části Porubu. Ostravané se snaží vzchopit a přiblížit se předním příčkám soutěže. Vsetín hlásí formu, v atraktivním sobotním termínu se dá očekávat také výrazná podpora fanoušků z Valašska. Souboj pátého týmu tabulky s prvním startuje na porubském ledě již v 16:00.

Poruba se po krizi snaží nastartovat

Loňský suverén základní části kádr před další sezonou příliš nezměnil, naopak minimálně dle papírových předpokladů ještě zesílil příchody z extraligy v podobě útočníku Ondřeje Romana a Jakuba Kotaly. Start do základní části splňoval parametry porubských ambic, tým z úvodních šesti kol nestačil pouze na Vsetín. Jenže pak se dostavila krize, na kterou Ostravané nebyli v loňském tažení základní části zvyklí, Slezané ztratili hned pět utkání v řadě. Hlavní příčinou nezdarů byla nízká produktivita, když ve všech duelech Poruba nepřekonala hranici dvou vstřelených branek. Nyní se ale tým trenéra Jiřího Režnara snaží pozvednout, z posledních čtyř duelů nestačil pouze Chomutovu, kde po slibně rozehraném duelu padl 3:4. Chuť si sobotní soupeř Valachů spravil v domácím prostředí, Kolín udolal 3:2.

Poruba aktuálně drží 5. místo díky lepšímu skóre před Jihlavou. První čtveřice je ale vzdálenější a Poruba se tam zatím nedostane ani po případném pokoření Vsetína, na lídra tabulky z Valašska ztrácí 9 bodů. Největší riziko pro defenzívu vsetínského mužstva bude představovat Tomáš Šoustal, jenž se chlubí bodem na zápas, aktuálně vede týmovou produktivitu s bilancí 4+11. Nejlepším střelcem je se 6 trefami Frenks Razgals 6+5. Mateřský klub se snaží pozvednout Vojtěch Střondala 5+4.

Vysokému ice-timu se v Porubě těší švédská posila Wilhelm Westlund a se 6 kanadskými body jde zároveň o nejproduktivnějšího zadáka Ostravanů. Silné má Poruba brankoviště, kde se znovu pravidelně točí zkušená dvojice Daniel DolejšOndřej Bláha, oba maskovaní muži umí tým podržet, což dokazuje úspěšnost zákroků přesahující 92 %. Hráči Poruby umí zvládat i hru ve speciálních formacích, v oslabení se pohybují mezi pěti nejlepšími v soutěži, slibné jsou i přesilovky přesahující hranici úspěšnosti 22 %.

Skolí Valaši Porubu i podruhé?

Vsetín je ve formě, zelenožlutí ovládli poslední čtyři duely pokaždé s tříbodovým ziskem. Na první pohled je u obhájce prvoligového triumfu patrná silná ofenzíva. Počet 58 vstřelených branek je suverénně nejvyšším počinem v soutěži. Naposledy se o tom ve středu přesvědčila rezerva Pardubic, která jen ve třetí třetině inkasovala šest branek, Valaši otočili nepříznivě se vyvíjející duel a vyhráli 8:4. V parádní formě hraje Pavel Klhůfek, Pardubice sestřelil 4 brankami a navrch přidal asistenci, produktivitu Maxa ligy vede se čtyřbodovým náskokem nad spoluhráčem Lubošem Robem, který si jen ve středu připsal 5 asistencí.

Vsetín má ve svých řadách také nejproduktivnějšího obránce Matěje Stříteského, ten se s bilancí 5+10 řadí dokonce mezi elitní pětici v rámci produktivity celé soutěže. Zkušený zadák ale varoval, že obraty ve skóre se Vsetínu v další fázi sezony nemusí vůbec vyplatit. Valaši si momentálně výrazně pomáhají v početních výhodách, za poslední dobu je vyšvihli na úspěšnost přesahující 26 %, lepší už je jen pražská Slavia. Větší podporu by Vsacané potřebovali od maskovaných mužů. Triumfu nad Pardubicemi předcházelo střídání brankářů v polovině základní hrací doby, stalo se tak už podruhé v sezoně.

Vzájemná utkání v sezoně 2024/2025:

3. kolo: VSETÍN – PORUBA 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)

V loňské základní části byla Poruba jediným týmem, se kterým Vsetín nebodoval. Zdálo se, že trápení Valachů proti ostravskému celku bude pokračovat i v novém ročníku. Výborný start do utkání znamenal pro Porubu už v 7. minutě vedení 2:0. Valaši se ale po polovině základní hrací doby prosadili využitou přesilovkou od Matěje Stříteského a vyrovnání obstaral Vít Jonáka. Rozdílový úder přišel v 55. minutě z hokejky Luboše Roba, Vsetín porazil soka ze Slezska po dlouhých dvaceti měsících. Na ledě RT Torax Areny se naposledy radoval 7. prosince 2022, uspěje po necelých dvou letech znovu?

Sestavy v posledním kole:

Poruba: Dolejš – Nilsson, Ježek, Gutwald, Sedlák, Doudera, Bartko – Střondala, Roman, Razgals – Kotala, Šoustal, Christov – Berisha, Vachovec, Gřeš – Mrázek, Krenželok, Šedivý.

Vsetín: Lipiäinen (31. Lukáš) – Zahradníček, Stříteský, Staněk, Teper, Jenáček, Smetana (A), Srdínko – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Jandus, Prokeš, Hrňa (C) – Šmerha, Dědek, Jaroslav Brož – Š. Bláha, Matějček, Hořanský.

×
Odehrané v 13:00 | Dor.
HC Lvi Břeclav mládež z.s.
VHK ROBE Vsetín
×
Odehrané v 14:00 | 9.tř.
AZ Havířov
VHK ROBE Vsetín
×
Odehrané v 12:30 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
AZ Havířov