Vstupenky online

Kozlové chtějí do play-off, zvládne Vsetín domácí generálku?

Jan Tajzler • 27.02.2024

Základní části Chance ligy vstoupila do posledního hracího týdne. Už jen dvě utkání dělí čtrnáctku celků od jejich dalšího osudu. Bojuje se nadále o elitní šestku i záchranu v soutěži. Středeční program 51. kola přivede na Lapač soupeře z Kolína, který se chce vyhnout černému Petrovi v podobě 11. místa a sezonu si prodloužit minimálně v předkole play-off. Valachy tak znovu čeká soupeř, který bude na ledě ochoten nechat všechny zbytky sil. VHK věnuje utkání dětem. Všichni školou povinní od těch nejmenších až po studenty se mohou těšit na bohatý doprovodný program a samozřejmě mají vstup na utkání s Kolínem zdarma.

Partner utkání:

Kozlové bojují o desítku

Kolínský tým se po delší průběh základní části nacházel na místech, které zaručují pokračování sezony v předkole play-off. Středočeši by rádi tuto pozici udrželi a během února jasně ukazují, jak moc chtějí zabojovat o postup do play-off. Ze sedmi odehraných utkání prohráli pouze jediné, když těsně podlehli prostějovským Jestřábům 2:3. Jinak se Kolínu daří, ovšem vyhráno ještě nemá. Na hranu postupující desítky se díky dobrým výkonům dotáhla i mužstva původně bojující o holé přežití v Chance lize. Rozestup mezi 8. Sokolovem a 11. Slavii Praha je pouze tříbodový, Kolín drží aktuálně 10. místo se 67 body.

Po celý průběh sezony trápila kozly produktivita, ale v již zmíněné úspěšné sérii výher se přeci jen i Středočeši dokázali výrazněji střelecky prosazovat. Například Zlínu nastříleli 8 branek, Frýdku-Místku 7 branek a úspěšný byl i sobotní obrat proti Litoměřicím, který Kolín dotáhl v samostatných nájezdech na konečných 5:4. Mužstvo se spoléhá především na zkušenosti Josefa Skořepy. Bývalý dlouholetý kapitán jihlavské Dukly platí v novém působišti za nejproduktivnějšího hráče s bilancí 10 vstřelených branek a 15 asistencí. Pro Kolín je stěžejní i výpomoc z Hradce Králové, kterou nejlépe prezentuje forvard Matěj Chalupa, jenž si ve 24 zápasech připsal stejný počet kanadských bodů. Kolínu pomáhá také původní hradecký dopingový hříšník Martin Štohanzl, kterému 9. února skončil desetiměsíční distanc, od té doby zaznamenal 6 kanadských bodů v 5 duelech.

Kolín sice moc branek v základní části nevstřelil, ale také jich příliš moc neobdržel. Dohromady Středočeši inkasovali 127 branek, což je řadí mezi kvarteto nejlepších defenzív v soutěži. Bodově se z obránců nejvíc prosazuje René Piegl (3+12). K nezaplacení jsou pak zkušenosti Petra Kollmana, který krom 9 kanadských bodů zaujímá nejlepší postavení mezi kolínskými hráči ve statistice +/- s 11 body. Jasnou brankářskou jedničkou Kolína je Jakub Soukup, který má na kontě nejvíc úspěšných zásahů ze všech brankářů soutěže, celkem už zneškodnil 1324 pokusů soupeřů, mezi top maskované muže patří v úspěšnosti zákroků s hodnotou 92.46 %.

Týmové statistiky pro Kolín příliš nemluví ve využívání přesilových her, kde patří k podprůměrným týmům. Při hře v oslabení jsou pak kozlové jedni z nejlepších, když ubránili 84 % početních výhod soupeřů. Kolínu se určitě úspěšná oslabení hodí, neboť zároveň patří mezi nejtrestanější celky soutěže s celkovým počtem 555 trestných minut.

Vsetín nadále řeší absence v útoku

Valaši mohou být v závěrečných kolech dlouhodobé fáze sezony přeci jen v klidu, alespoň co se tabulkového postavení týče. Vsetín odjížděl k poslednímu duelu do Znojma s jistotou 2. místa, ale kabinu mužstva z Lapače zasáhly opět zdravotní problémy. Trenéři museli na ledě Znojma dokonce čtvrtou útočnou formaci poskládat čistě z obránců. Aktuální informace z kabiny potvrzují stav marodky před středečním duelem s Kolínem. Oproti Znojmu by měl být k dispozici forvard Ondřej Machala, naopak start Patrikse Zabusovse se jeví jako nepravděpodobný, to stejné platí i pro Matyáše Dědka. Valachy pak čeká ještě páteční utkání v Prostějově, do play-off mají na doléčení všech šrámů čas do soboty 9. března, kdy Vsetínští vyjedou na Lapači k prvnímu utkání čtvrtfinálové série.

Výkon ve Znojmě byl jako den a noc. Na startu druhé třetiny při druhé trefě v utkání z hole Pavla Klhůfka se zdálo, že Vsacané přeci jen i v improvizované sestavě potvrdí na jihu Moravy roli favorita, vedli totiž 3:1. Jenže podobně jako ve Zlíně i ve Znojmě vypadlo mužstvo z tempa díky častým vyloučením. Orli bojující o všechno nakonec duel otočili na svou stranu. Zápas se pak nepovedl ani brankáři Maximu Žukovovi, jenž ve 3. třetině přenechal místo Codymu Porterovi. Podaří se zelenožlutým zlepšit si náladu na domácím ledě?

Vzájemné zápasy 2023/2024:

12. kolo: Kolín – Vsetín 2:3 (0:0, 2:1, 0:2)

25. kolo: Vsetín – Kolín 7:3 (3:2, 1:0, 3:1)

38. kolo: Kolín – Vsetín 1:5 (0:0, 0:3, 1:2)

Nejvyrovnanějším duelem bylo hned první setkání sezony. Kolín na domácím ledě držel po dvou třetinách nad favoritem nadějné vedení 2:1, ale v závěrečné části se o obrat postaral Jan Kern s Erikem Hrňou. Kolínu byla k ničemu i výrazná střelecká převaha 38:29. Odveta na Lapači v závěru listopadu byla víceméně v režii domácích. Kolín sice během první třetiny vedl 2:1, ale Valaši ještě do první sirény skóre otočili. Hattrickem se v domácím duelu blýskl vsetínský útočník Pavel Klhlůfek, který letos vstřelil kozlům už 4 branky. Po 2 trefách mají na kontě Jan Kern a obránce Mads Larsen. Ve třetím vzájemném utkání se pak proti Vsetínu prosadil Matěj Chalupa, pro kterého to byla proti Valachům 2. trefa v letošní sezoně, ale výsledek byl znovu ve prospěch vsetínského mužstva, které právě na ledě Kolína ukončilo výsledkovou krizi ze startu roku 2024. Kolínští to tehdy odnesli domácí porážkou 1:5. Jak dopadne poslední duel v rámci základní části?

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Žukov (47. Porter) – Smetana (A), Ďurkáč, Staněk, Teper, Kojo, Larsen, – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Holec, Kratochvil, Hrňa (C) – Š. Bláha, Kern, Vaňo – Hryciow, Ondračka, Š. Jenáček.

Kolín: Soukup – Hampl, Gaspar, J. Šedivý, Kolmann, Piegl, Naar, Sýkora – Vrhel, Štohanzl, Chalupa – Mucha, Kloz, Ouřada – Síla, Morong, Lang – D. Šedivý, Skořepa, Pajer.

banner pod článkem