Vstupenky online

Nic není rozhodnuté, musíme se zodpovědně připravit na úterý, uvědomuje si Ondřej Smetana

Jan Tajzler • 25.03.2024

Obránce Ondřej Smetana patří ve vsetínském týmu mezi nejvytíženější hráče v play-off. V obou jihlavských duelech se obrana Valachů ocitla pod tlakem soupeře, který však díky zodpovědné práci a podpory brankáře Maxima Žukova v kritických chvílích ustála a týmově přispěla k zisku obou cenných semifinálových bodů z Vysočiny. Vsetínský tým čeká v úterý na Lapači pátý duel s možností sérii ukončit a potřetí v řadě postoupit do finále play-off.

Ondro, gratuluji k zisku třetího bodu v sérii a zároveň postupového mečbolu. Ceníte si jej po takovém litém boji o to víc?
Měli jsme špatný vstup do zápasu. V první třetině to začalo i ode mě, kdy jsem vyhodil puk a soupeř šel do přesilovky a následného tlaku. Celkově jsme se z toho dlouho vzpamatovávali, ta první třetina opravdu nebyla z naší strany dobrá a domácí nás tlačili. Myslím si, že vsadili vše na maximální tlak, určitě i jim docházejí síly a chtěli z toho vytěžit maximum. Pro nás bylo určitě důležité, že jsme dali první gól a trochu jsme soupeře ztlumili. Výsledek 1:1 po první třetině jsme brali všemi deseti, protože tam to klidně mohlo být i 0:3 v náš neprospěch a nikdo by se nemohl divit. V průběhu druhé třetiny se hra začala otáčet a ve třetí třetině byly dokonce i nájezdy a otevřené obrany na obou stranách. Pak nám tam spadl šťastný gól po teči, možná ani ne tak šťastný, ale spíš štěstí přeje připraveným. Dali jsme ho a jsme za to neskutečně rádi.

Určitě se shodneme na tom, že výsledek zápasu šel i za brankářem Maximem Žukovem...
Celé play-off chytá fantasticky a potvrzuje to každý rok. Pamatujeme si ho ještě v Jihlavě, kdy tu kvalitu předváděl už tehdy obrovskou. Drží nás, a proto je asi momentálně právě na Vsetíně.

V čem hledat bruslařskou převahu Dukly z první třetiny? V obou utkáních byly pasáže, kdy vás soupeř prakticky nepustil z pásma.
Může v tom hrát roli určitě i domácí prostředí, ale je pravda, že mají hodně mladých kluků. Mají hru založenou na aktivním bruslení, hrají takhle každý zápas. Výborně napadají a tím nás dostávají pod tlak. My si musíme k tomu určitě ještě něco říct, abychom se z těchto situací lépe dostávali.

Na druhou stranu třetí třetina už byla převaha místy i na vaší straně. Neměli jste ale přeci jen obavy vzhledem ke klíčovým faktorům série, že zahodit dvě přesilové hry a trestné střílení ze druhé třetiny může být až příliš velkým luxusem?
Trochu jsme obavy měli, ale věřili jsme že si půjdeme za vítězstvím a ten gól nám tam spadne. Myslím, že se v zápase objevily i sporná vyloučení a určitě i trochu štěstíčka se přiklonilo na naší stranu.

Je povzbuzující, že během play-off se neustále rodí noví hrdinové? Na výhře ve čtvrtém utkání měl lví podíl Patriks Zabusovs...
Je super, že tlak není pouze na jedné lajně. Gól může dát opravdu každý. Letos si myslím, že máme skutečně čtyři vyrovnané lajny s obrovskou kvalitou. Útočná fáze nám dobře šlape, musíme ale zapracovat na obraně a lépe čelit tlaku soupeře a urvat v úterý i čtvrtý zápas.

Jste jedním z hráčů, který pamatuje všechny předcházející série s Jihlavou, dají se nějak porovnat případně čekal jste, že Dukla bude znovu tak silným protivníkem?
Nedělal jsem si iluze. Víme o síle Jihlavy, dvakrát nás v předcházejících letech vyřadili. Teď to máme dobře rozehrané a máme v rukou mečbol my. Nic není rozhodnuté, ale musíme se zodpovědně připravit na úterý. Je třeba si rozebrat situace na videu a poučit se z chyb, kterých bylo opravdu hodně. Víme, že je to play-off, každý chce vyhrávat. Jihlava umí velmi dobře přepnout na play-off styl každý rok i s těmi mladými kluky, které tady obměňují. Je třeba uznat, že jsou to s Duklou vždy tuhé boje.

Během víkendových utkání jste se na vyprodaném stadionu mohli opřít o početnou skupinu fanoušků ze Vsetína. Chtěl byste nalákat i další fanoušky k úternímu duelu doma?
Chtěl bych hlavně všem fanouškům poděkovat za jejich podporu v celé sezoně. Co předvedli v Pelhřimově o víkendu, bylo něco neskutečného. Myslím si, že ani v extralize se nevídá, že by tolik lidí přijelo a obětovali tomu vlastní víkendový čas. Je to od nich fantastické a určitě budeme rádi za co největší podporu v úterý a jejich snahu hnát nás zase kupředu.

banner pod článkem