Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1517 (25.7.2024)

Posila do brankoviště! Za Vsetín bude chytat Jan Lukáš

Jan Tajzler • 04.06.2024

Brankoviště Valachů pro nadcházející sezonu je kompletní. Ke dvojici Adam Pavlíček – Santeri Lipiäinen se připojí Jan Lukáš. Jednatřicetiletý brankář má bohaté zkušenosti z české extraligy a ve sbírce i slovenský titul. Nabité zkušenosti se teď bude snažit uplatnit i na Lapači. Vsetín se s Lukášem dohodl na jednoleté smlouvě s možností uplatnění opce.

Jan Lukáš to na Valašsko nemá daleko, jedná se o olomouckého rodáka, kde také s hokejem začínal a v rodném městě strávil kompletní mládežnickou kariéru. V juniorském věku neušly jeho výkony ani pozornosti trenérů národních výběrů a první příležitost chytat i za dospělý tým Olomouce se naskytla ještě v sezoně 2012/2013, kdy Hanáci i s Lukášem v bráně poprvé sahali po návratu do nejvyšší soutěže. Zatímco Olomouc se soustředila na návrat mezi elitu, talentovaného brankáře si všimli v hlavním městě, konkrétně v organizaci Lev Praha, kde Lukáš odchytal jeden zápas v tehdy prestižní KHL.

Lukáš v útlém brankářském věku sbíral zkušenosti především v první lize v dresu Litoměřic či Benátek nad Jizerou, pak chytal také i v ambicióznějším Kladnu. První extraligové zkušenosti se rodily v dresu pražské Sparty. Před ročníkem 2016/2017 přišla nabídka z Mladé Boleslavi, kde už Lukáš chytal pravidelně. O rok později zamířil na Slovensko, kde vychytal pro tým Bánské Bystrice mistrovský titul. Po úspěšné sezoně přišel návrat do rodné Olomouce. V mateřském klubu strávil Lukáš pět soutěžních ročníků, během kterých si odskakoval i do prvoligového Havířova. Ročník 2022/2023 byl pravděpodobně jedním z nejpovedenějších v rámci tuzemské nejvyšší soutěže a po výborné sezoně v Olomouci přišla nabídka odejít do finské SaiPy Lapeenranta. Skandinávské angažmá však Lukášovi příliš nesedlo a následoval opět návrat do extraligy, tentokrát do hradeckého Mountfieldu. Nyní přichází pro zkušeného brankáře výzva z Valašska, kde by se měl poprat o místo brankářské jedničky. 

» Profil Jana Lukáše na serveru eliteprospects.com

„Jsem moc rád, že nabídka ze Vsetína přišla a domluvili jsme se. Už jak jsem přijížděl, tak jsem pocítil nostalgii z mládežnických let, přeci jenom jsem tady odehrál spoustu zápasů a ze stadionu dýchá vítězný duch. Každý ví, jací fanoušci na Vsetíně jsou, a proto jsem se sem těšil. Určitě mám velká očekávání, přeci jenom po loňské vydařené sezoně se na nás bude vyvíjet větší tlak. Chceme minimálně navázat na loňský úspěch, ale víme, že to nebude jednoduché. Bude to o práci, musí se vše sejít, aby se člověk dostal tam, kde chce být a třeba i o krůček dál. Již dnešním dnem začíná práce a zároveň snad i zábava pro mě. Pevně věřím, že spolupráce povede k oboustranné spokojenosti,“ podělil se o pocity po podpisu kontraktu nový vsetínský brankář. Zároveň by si rád zopakoval i zážitek z utkání pod širým nebem, které vsetínské hokejisty čeká na začátku prosince: „Winter Classic už jsem absolvoval se Spartou v Brně za Lužánkami. Určitě se na to těším, vždy je to zajímavá zkušenost, doufám, že vyjde i počasí a budeme v Praze mít domácí prostředí.“ 

Vyjádření trenéra Luboše Roba:

„Vyhodnocení situace po play-off a po baráži nakonec dopadlo tak, že jsme se domlouvali s Maxem, což nedopadlo. Santeriho jsme podepsali na pozici jedničky, ale vyhodnocení bylo takové, že chceme dva kvalitní gólmany. Chceme v sezoně předejít případným zraněním či nemocem a mít v bráně kvalitu. Naskytla se nám možnost přivést Honzu Lukáše, za což jsme rádi. Jsme přesvědčeni, že v sezoně vytvoří velice kvalitní brankářskou dvojici, kterou ambiciózní tým typu Vsetína potřebuje. Jsme velmi rádi, že máme Santeriho i Honzu.“ Trenér Rob zároveň naznačil, jaká by měla být úloha pro třetího brankáře Adama Pavlíčka: „Co se týče Adama, je určitě perspektivou pro Vsetín. Dostane velkou možnost chytat ve Valašském Meziříčí a určitě dostane i šanci v první lize. Určitě mu pomůže i zkušenost obou našich brankářů Santeriho i Honzy a otevře mu to oči do profesionálního hokeje,“ nastínil fungování vsetínského brankoviště Luboš Rob starší.  

Tvořící se tým Vsetína na sezonu 2024/2025

  • Brankáři: Adam Pavlíček, Santeri Lipiäinen, Jan Lukáš. 
  • Obránci: Ondřej Smetana, Šimon Jenáček, Jakub Teper, Robin Staněk, Jakub Ďurkáč, Jan Zahradníček, Tom Ondračka, Adam Srdínko, Michal Hryciow, Matěj Stříteský. 
  • Útočníci: Luboš Rob, Vít Jonák, Pavel Klhůfek, Adam Hořanský, Štěpán Bláha, Tomáš Jandus, Matyáš Dědek, Štěpán Matějček, Roman Vaňo, Jaroslav Brož, Tomáš Šmerha, Ondřej Machala, Erik Hrňa, Erik Pospíšil, Radek Prokeš. 
banner pod článkem