Vstupenky online

Vsetín reaguje na marodku. Tým doplní kanadský brankář a rychlý útočník

Jan Tajzler • 15.01.2024

S blížící se uzávěrkou přestupního období se ve vsetínském kádru dějí první pohyby. Klub doplnil kádr na postu brankáře a útočníka. V brankovišti se po boku Maxima Žukova objeví muž kanadské národnosti Cody Porter. Vzhledem ke zranění útočníků Berzinše a Janduse doplňuje VHK i ofenzivní řady, kam přichází Ondřej Machala, oba hráči zůstanou na Lapači minimálně do konce sezony.

Cody Porter je brankářem ročníku 1997, pochází z kanadského Vancouveru. Ve své rodné zemi působil v mládežnických kategoriích převážně ve Western Hockey League. Na startu seniorské kariéry nastal přesun do Spojených států, kde vystřídal během dvou sezon hned osm klubů. První evropské angažmá přišlo na pořad dne v sezoně 2020/2021 v polském Sosnowieci, kde však kanadský brankář příliš prostoru nedostal. 

Následoval přesun do Skandinávie. Ve Finsku během dvou sezon naskočil do 8 utkání v rámci nejvyšší soutěže Liiga v dresech Saipy Lappeenranty, Ässätu Pori či Tappary Tampere. Výraznějšího prostoru se však dočkal v nižší soutěži Mestis, kde působil v týmech IPK Iisalmi a RoKi Rovaniemi. Aktuální sezonu pak zahájil ve druhé nejvyšší švédské soutěži Allsvenskan v dresu Västerviks IK, kde naskočil do čtyř duelů. Nyní přichází česká výzva v podobě vsetínského angažmá. „Slyšel jsem skvělé věci o vsetínském klubu, o jeho bohaté a úspěšné historii. Vím, že je tady vítězná mentalita. V posledních dvou letech byl Vsetín těsně pod vrcholem, aby vyhrál soutěž. Přicházím s cílem týmu pomoci učinit další krok a budu tvrdě pracovat, abychom tohoto cíle dosáhli,“ uvedl po podpisu smlouvy Cody Porter coby druhý Kanaďan v historii, který podepsal kontrakt na Lapači. 

Statistiky kanadského brankáře si můžete prohlédnout  zde.

Ondřej Machala je rodákem z Havlíčkova Brodu, ale jeho mateřským klubem je Žďár nad Sázavou. Z rodné Vysočiny vedla už v dorostu cesta Machaly do extraligových Pardubic, kde si zároveň vybojoval nominaci do mládežnických reprezentačních výběrů. V juniorských letech si zkusil také angažmá v zámoří, konkrétně v kanadské OHL v dresu Niagara IceDogs. V sezoně 2017/2018 následoval návrat do Pardubic, kde připsal také první starty v Tipsport extralize. Vrcholem mládežnické kariéry pak byla nominace do národního týmu na Mistrovství světa hráčů do 20 let v roce 2019. Střídavě pak Machala působil v Pardubicích a postupně nastupoval v rámci Chance ligy za kluby Jihlavy, Prostějova a Vrchlabí. Kladnu pak dopomohl k postupu do nejvyšší soutěže v roce 2022. Talentovaného útočníka však brzdily zdravotní problémy, letošní sezonu rozehrál v lotyšském Kaunas City, kde se stal vedoucím mužem produktivity s 36 kanadskými body ve 22 odehraných zápasech, nyní v jeho kariéře přichází druhý návrat do vlasti a angažmá na Valašsku.  

„Jsem velice rád, že jsem se dostal do vsetínské organizace a že všechno vyšlo. Budu se snažit týmu pomoct jak nejlépe dovedu. Moc se těším na atmosféru Lapače, vím, že vsetínští fanoušci jsou výborní. Ještě jednou jsem opravdu rád, že můžu působit na Vsetíně,“ neskrýval nadšení po podpisu kontraktu Machala. Podrobné statistiky novopečeného vsetínského útočníka si můžete prohlédnout  zde.

Vyjádření hlavního trenéra Jiřího Weintritta: „Po novém roce jsme přišli vinou zranění o dva útočníky základní sestavy a příchod Ondry Machaly je prvním doplněním kádru. Pracujeme dal, ale situace na trhu není jednoduchá. Příchod gólmana Codyho Portera je reakce na dlouhodobější zdravotní problémy Patrika Romančíka, uvidíme jak se bude jeho zdravotní stav vyvíjet."

banner pod článkem