Vstupenky online

Střelecký prach zvlhl. Proti Motoru se Vsetín neprosadil ani jednou

Tomáš Kopecký, Jan Tajzler • 16.03.2019

Nejde to a nejde. Jak z toho ven? To si dost možná po sobotě říkají vsetínští hokejisté, které v semifinálové sérii s Českými Budějovicemi potkala střelecká krize. Stejně jako v pátek, i v sobotu stříleli branky pouze hosté, kteří od poloviny zápasu na ledě dominovali a došli si pro druhý bod a vítězství 6:0. Úvod utkání přitom naznačoval, že by to jít mohlo. Šance Valachů se však neujaly, Karafiát v úniku neuspěl, a tak převzali iniciativu hosté. První gól z hole Nováka byl osudový. Dotahování skóre Vsetínu vůbec nevycházelo, naopak hosté neustále zvyšovali svůj náskok. Hlavy Valachů jsou v tuto chvíli sklopené, stále však není nutné smutnit. Série se hraje na čtyři vítězné zápasy a za stavu 2:0 pokračuje v úterý na ledě Českých Budějovic. Valaši musí bezpodmínečně zvítězit!

CHANCE LIGA - SF2 so 16.3.17:30
VHK ROBE Vsetín
Madeta Motor České Budějovice
0:6(0:0, 0:3, 0:3)

Branky a nahrávky: 22. M. Novák (Gilbert, Endál), 30. Endál (M. Novák, Pýcha), 37. Z. Doležal (Bradley, Kutlák), 49. Heřman, 51. Z. Doležal (Karabáček, Vydarený), 53. Kutlák (Babka, Strmeň). Rozhodčí: Souček, Kostourek – Zídek, Otáhal. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4360. Střely na branku: 30:34. Průběh utkání: 0:6.

VHK ROBE Vsetín: Šelepněv (53. Gába) – J. Drtina, Mikuš, Teper, Slováček, Jeřábek, Frolo, Hryciow – Rác, Kucharczyk, Březina – Rob, Pechanec, Jonák – Theoret, Pitule, Kopta – Vávra, Šilhavý, Karafiát.
Madeta Motor České Budějovice: Strmeň – Vydarený, M. Jandus, Pýcha, Pavlin, Kutlák, Plášil – Babka, R. Přikryl, Čermák – Endál, Gilbert, M. Novák – Z. Doležal, Bradley, Karabáček – Heřman, Dančišin, Beránek – Doktor.

Start druhého semifinálové utkání přinesl opatrnou hru z obou stran. Oba celky se jen s těží dostávaly přes pozorné obrany do střeleckých příležitostí. Výjimka se nedostavila ani v přesilové hře, kterou po vyloučení Gilberta zahrávali domácí hráči, podobně jako včera jim v kombinacích chyběly střely, které by mohly zaměstnat brankáře Strmeně. První velká příležitost zápasu se dostavila v 15. minutě utkání, kdy Šilhavý z rohu kluziště uvolnil Karafiáta a ten se octl v bezprostřední blízkosti českobudějovického strážce svatyně, ač měl dostatek času zamířit, trefil pouze pozorného Strmeně. První třetina ovšem příliš atraktivní podívanou nepřinesla a do kabin odcházely obě mužstva za bezbrankového stavu.

Českým Budějovicím start do druhé třetiny vyšel na jedničku. Gilbert nasměroval kotouč na branku z pravého kruhu a před Endála se puk dostal na hůl Martina Nováka, jemuž stačilo už jen pouze uklidit kotouč do vsetínské branky. Za malou chvíli mohly jít Jihočeši do dvoubrankového vedení, Doležal si dokázal nabruslit s kotoučem do mezikruží, odkud trefil tyč vsetínské branky, ovšem jeho čas měl teprve přijít. Vsetín se podobně jako v pátečním utkání jen s těží prosazoval proti organizované defenzívě Motoru, navíc se musel bránit početní výhodě soupeře, kterou v čase 29:52 využil Lukáš Endál, když se nejlépe orientoval v předbrankovém prostoru a bekhendem pověsil kotouč pod horní tyč Šelepněvovy branky.

Motor se nepouštěl do bezhlavého útočení, s uklidňujícím náskokem se snažil kontrolovat hru a vyčkával na otevřená vrátka ve vsetínské obraně. Toto čekání se vyplatilo, v čase 36:06 dokázal Gilbert na útočné modré čáře uvolnit Zdeňka Doležala, jenž svou individuální akci přivedl k dokonalosti překonáním vsetínského brankáře. Valaši vzápětí dostali možnost početní výhody, ale nadále se trápili a jejich střelecká impotence se po druhé třetině navýšila už na hrozivých 100 minut.

Vsetínu se ani ve zbytku přesilové hry na počátku třetí třetiny nepodařilo vstřelit branku. České Budějovice začaly definitivně lámat odpor domácích v čase 48:09, když za modrou čárou napřáhl Martin Heřman a trefou nad beton brankář Šelepněva navýšil náskok Motoru na rozdíl čtyř branek. Za necelé tři minuty už vsetínský brankář Šelepněv tahal z branky pátý kotouč, to když přihrávku Karabáčka v útočném pásmu zpracoval Zdeněk Doležal a kličkou do bekhendu si vychutnal vsetínského brankáře. Kalich hořkosti si Vsetínští vypili až do dna v čase 52:25, když rychlý protiútok hostů zakončil přesnou trefou Zdeněk Kutlák. V tento moment se navíc domácím zranil brankář Šelepněv a ve zbytku utkání jej nahradil David Gába. Valaši se v závěru snažili alespoň o čestný úspěch, ale nebylo jim přáno. Motor tak podruhé vynuloval Valachy a z Lapače si odváží slibné vedení 2:0 na zápasy.

Ohlasy k utkání

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): Jsme zklamaní. Nedat za dva domácí zápasy gól je špatná vizitka. Zase to ale bylo o prvním gólu a nám se zatím nepodařilo ani jednoho z gólmanů soupeře překonat, a to je ten klíč. Síly ubývají a pravda je ta, že když se dá gól, tak únava rychleji mizí. Tým to nakopne, vydolují se síly, které někde vzadu jsou. Zatím se nám v zakončení nedaří, neodráží se nám to, ale musíme na to jít lépe. Pak bude lepší i celý zápas.

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): Do Vsetína jsme jeli s maximální pokorou k soupeři. Vsetín začínal doma, je to druhé kolo play-off, my jsme chtěli přistoupit zodpovědně ke každému zápasu, což se nám povedlo. Odjíždíme s vedením 2:0 na zápasy, což je určitě super pocit, ovšem zdaleka nemáme vyhráno. To nejdůležitější nás teď čeká doma.