Vstupenky online

Oslabený Vsetín zdramatizoval zápas v Porubě, na body však nedosáhl

Jan Tajzler, David Kubatík • 02.03.2020

Vsetínskou kabinu před odjezdem do Poruby zasáhla viróza, a tak do Ostravy putovaly pouze tři útočné formace zelenožlutých bojovníků. Domácí vstoupili do utkání dobře a během první třetiny si vypracovali tříbrankový náskok. Valaši se však nevzdávali, v polovině základní hrací době je vrátil do zápasu Březina. Vsetínští měli ve zbytku utkání více ze hry, dostali se na kontakt, ale kýženého vyrovnání se již nedočkali. Pojistit 3. místo se bude Vsetín snažit ve středu, kdy hostí českobudějovický Motor.

CHANCE LIGA - 2. část, 26. kolo po 2.3.17:30
HC RT TORAX Poruba 2011
VHK ROBE Vsetín
3:2(3:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. J. Káňa (T. Jáchym), 13. Špaček (J. Káňa), 15. Brodek (Šendera, Ďurač) – 31. Březina (Jeřábek, Procházka), 54. Kucharczyk (Tůma, Hunkes). Rozhodčí: Koziol, Cabák – Lukš, Gančarčík. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 854. Střely na branku: 33:34. Průběh utkání: 3:0, 3:2.

HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán – Rudl, Husák, D. Krejčí, Dundáček, Dluhoš, Pastor, Šendera – Sikora (A), Hudeček, Gřeš – J. Káňa (A), T. Jáchym, Špaček – Kanko, Zdeněk (C), Nejezchleb – Maršoun, Brodek, Ďurač.
VHK ROBE Vsetín: Gába – Slováček (A), Kudělka, Smetana, Hunkes, Jeřábek, J. Drtina (A), Holomek – Jonák (C), R. Vlach, Gorčík – Březina, Pechanec, D. Tůma – Procházka, Kucharczyk, L. Volf.

Porubští skočili do první třetiny doslova po hlavě a to se jim vyplatilo. Už po čtyřech minutách totiž Jáchym poslal přihrávku zpoza branky na Jana Káňu a ten tváří v tvář Gábovi nezaváhal – 1:0. Tlak domácích pokračoval i nadále a skóre na světelných tabulích se měnilo dál. Ve třinácté minutě přišla chyba hostů při rozehrávce a puk se dostal na hůl Marka Špačka, který se střelou z mezikruží nemýlil. A Ostravané neměli dost! Už za další dvě minuty se ve svém obranném pásmu chopil puku Jiří Brodek, projel s ním skrz celé kluziště a bombou zpoza levého kruhu nedal Gábovi šanci. Do první sirény se už na ledě RT TORAX ARENY nic důležitého nestalo, a tak se oba týmy rozjely do kabin za zaslouženého vedení domácích v poměru 3:0.

Zatímco první třetina byla na góly velice bohatá, druhá oproti ní musela působit dost skromně. Ze začátku si oba týmy vyměnily šance, které ale neproměnily. Jediná branka této dvacetiminutovky tak nakonec padla až ve třicáté první minutě. A k nelibosti většiny haly se puk ocitl za zády Frederika Foltána. Od modré čáry vypálil Jeřábek a pohotovou tečí se prezentoval David Březina. Do konce druhé části si ještě hosté ze Vsetína zahráli dvě přesilové hry, ale v kontaktní gól nedokázali proměnit ani jednu z nich. Do šaten se tak šlo za dvougólového vedení domácího celku.

Jestli první třetina byla ve znamení gólů, ta třetí byla zase ve znamení častého vylučování. Celkově v této periodě rozdai sudí Koziol s Cabákem osmnáct trestných minut na straně domácích a dvanáct na straně hostů. Zápas také okořenil pěstní souboj mezi Janem Hudečkem a Davidem Březinou. Jediný gól v této části zápasu ale paradoxně nepadl v přesilovce, ale při rovnoměrném počtu hráčů na ledě. V padesáté čtvrté minutě přihrál Hunkes před brankou nikým nehlídanému Radimu Kucharczykovi a ten z první poslal puk do sítě Foltánovy svatyně. V tu chvíli byl luxusní porubský náskok pryč a od zpackaného utkání dělil ostravský celek pouhý jeden inkasovaný gól. K tomu ale vinou dalších vsetínských vyloučení nedošlo, a tak se svěřenci Františka Výborného mohli radovat z druhé tříbodové výhry v řadě.

Ohlasy k utkání

František Výborný (HC RT TORAX Poruba 2011): Už na Slavii jsme odehráli výborné utkání, což posílilo sebedůvěru hráčů. Dobře jsme rozehráli první třetinu a utekli Vsetínu o tři branky, ale myslím, že jsme byli hlavně hodně efektivní. Vsetín hrál od začátku velmi dobře, měl výborný pohyb. I když jsme vedli 3:0 a později 3:1, tak jsme občas vypadávali ze systému. Až ve třetím dějství, kdy už nám šlo o krk, jsme začali hrát takticky dobře a měli jsme z toho i příležitosti. Před třetí třetinou jsme věděli, že to soupeř bude chtít urvat, tak jsem říkal klukům, že se teď ukáže, jaký máme charakter. Potěšilo mě, že to zvládli. Pro nás je to velice cenné vítězství. Už když jsme hráli na Lapači, tak jsem Vsetín chválil. Mají parádní mužstvo a myslím, že můžou jít výš. Jsem rád, že jsme dotáhli zápas do vítězného konce. Zase se ukázalo, že když se do toho dá obětavost a hráči lehají do střel, což nám v předešlých utkáních chybělo, tak ten nahoře je spravedlivý a vrátí jim to. Kluci hráli výborně, podali týmový výkon.

Jiří Dopita (VHK ROBE Vsetín): S naším výkonem jsem celkem spokojený, ale ta žumpa... Je šílené, jak dokážou dva lidi, respektive čtyři, ovlivnit celý zápas. Oni by měli hokeji udávat nějakou tvář. Ale jestli budou pískat tímto stylem, tak se český hokej nikam nepohne. Nikam. To byla ukázka, jak si dva lidé dělají na ledě, co chtějí. Vůbec nerespektují nějaký hokej, nějaké zákony, nějaké fauly. Vymýšlejí si tresty a naopak nepískají, co mají. Prostě ovlivněné utkání. Měli by pískat to, co vidí. Už jsem se setkal s tím, že soupeř byl vyloučen dvakrát, tak teď budete vy. Pokud bude český hokej směřovat tímto stylem, tak se nikam nemůžeme posunout. Nechci srážet Porubu, ale my jsme hokejovější mančaft, snažíme se hrát hokej. Pokud budou proti nám takhle hrát, tak si budou myslet, jak hrají dobře, ale bohužel obrázek českého hokeje bude přesně takový, jaký je. To není hokej, to je sumo! Samá držení. Chceme, aby se náš hokej někam posouval, byl útočnější a pro fanoušky zajímavější, ale tímto stylem to prostě nejde. Někdo jde dvakrát ven a dost, pak jde zase soupeř. Takhle si rozhodčí korigují utkání, aby byla vyloučení 6:5 nebo 8:7 místo toho, aby bylo 14:2. Když si vezmu naše vyloučení, tak oni museli mít tak o deset trestů více. To není nic proti Porubě. To je věc rozhodčích, kteří udávají ráz českého hokeje.