Vstupenky online

46.derby vyznělo pro Vsetín, který rivala přeskočil i v tabulce

Aleš Koňařík • 06.10.2002

Z l í n - Pro derby Vsetína a Zlína obvyklá bouřlivá atmosféra zavládla pouze na deset minut ve třetí třetině, kdy domácí Zlín mocně dotahoval tříbrankový náskok svého vsetínského rivala. Jinak se z domácích ochozů linul spíše pískot v reakci na předváděnou hru „Medvědů,“ díky které si v pohodě hrající Vsetín vybudoval tříbrankový náskok. Ten nakonec přes komplikace uhájil, vítězství ve 46.derby pojistila dělovka Kucharczyka pět minut před sirénou. Dvě asistence si připsal kapitán Roman Stantien.

- 9.kolo ne 6.10.17:30
Berani Zlín
VHK ROBE Vsetín
2:4
42. L. Vlček (Záhorovský), 47. Mokrejš (Hriňa, Hubáček) - 15. Sochor (Stantien), 32. Vampola (Hudler), 38. Demel (Stantien), 55. Kucharczyk (J. Polák). Rozhodčí: Šindler - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 7:8. Diváci: 6289. Třetiny: 0:1, 0:2, 2:1.
Berani Zlín: Tuček - Hamrlík, Zubíček, Marušák, Blaťák, Galvas, Hriňa - Okál (41. L. Vlček), Vlach (41. Záhorovský), Jenáček - Veselý, Martin Čech, Pivko - Hubáček, Ministr, Mokrejš.
VHK ROBE Vsetín: Biegl - Luža, J. Polák, Bartek, Němec, Kuboš, B. Ptáček - Vampola, Stantien, Demel - Kucharczyk, Hudler, Streit - Dubec, Vak, Ambruz - Sochor, Korotvička, Kotásek.
Slušně zaplněný zlínský stadion od prvních minut přihlížel tomu, jak unaveně působící Medvědi často jen marně přihlíželi útočným akcím svěžích vsetínských mladíků. Před Tučkem nebezpečně manévrovali Vampola a Vak, dvakrát měl na hokejce gól i Kotásek. Nejprve však zblízka nezvedl před Tučkem puk, poté co krásně obešel obránce Hriňu nasměroval puk jen do Tučkovy vyrážečky. První gól přesto vzešel od čtvrté vsetínské formace. Po pravém křídle se až před domácího gólmana natlačil Sochor a jeho střela přepadla přes Tučkovo rameno za brankovou čáru. Pro Sochora to znamenal premiérový zásah v letošním ročníku. Zlín se z letargie probral až v závěru, s volejem Jenáčka si však Biegl věděl rady.

Nebýt přesilové hry při vyloučení Němce, nebylo by ve druhé části ani náznaku zlínského tlaku. Kolem Bieglovy branky proletělo několik nebezpečných projektilů, jenže to bylo ze strany bezkrevných Medvědů víceméně vše.Vsetín hrál obezřetně dozadu a domácí si při plném počtu hráčů na ledě nevěděli se soupeřovou obranou rady. Hosté trpělivě čekali na šanci, což se vyplatilo ve 32.minutě. Před Bieglem se už málem prosadil Ministr, jenže puk se pak rychle prostřednictvím Hudlera přesunul k rozjetému Vampolovi. Vsetínský útočník si mazácky zasekl puk před padajícím Galvasem a poté jej poslal Tučkovi mezi betony. Ze zklamaných zlínských ochozů se začal ozývat pískot. Ten ještě zesílil poté, co ve středním pásmu obral svého bývalého centra Vlacha Stantien a Tučkem vyražený puk vrátil bez problémů do branky Demel. Zlínu se nevedlo ani v jeho tradičně silné herní stránce, přesilové hry postrádaly moment překvapení a vsetínští se jim úspěšně bránili.

Domácí trenéři stáhli ve startu třetí třetiny ze hry Vlacha a Okála a vsadili na dravé mládí v podobě Vlčka a Záhorovského. Vyplatilo se, hned při jejich prvním střídání prostřelil Biegla Vlček. Zlín konečně ožil a dosud poměrně nudné derby získalo na novém náboji. Vsetín se snažil rychle kontrovat, po Hudlerově pasu mířil Kucharczyk jen těsně vedle branky. Zlín pak v přesilovce při vyloučení Bartka snížil na rozdíl jediné branky, kdy si dlouhou kličkou položil a následně překonal Biegla Mokrejš. Vsetín sáhl k oddechovému času a snažil se hru kouskovat a vrátit se ke stylu, který mu dosud nesl ovoce. Podpořil jej v tom i gólman Biegl, který pokryl nebezpečné příležitosti Hubáčka a Marušáka. Zlínskou snahu o srovnání ukončila 55.minuta, kdy z levého křídla propálil Tučka Kucharczyk, do závěrečnou náporu se vinou dvou faulů domácí ani nedostali.

Ohlasy k utkání

Zdislav Tabara (Vsetín): „Jsme se ziskem tří bodů maximálně spokojeni. Přečkali jsme očekávaný úvodní tlak domácích, dařilo se nám dojíždět jejich nastřelené kotouče a nedostali jsme se tak pod velký tlak. Bylo také vidět, že Zlín není zrovna v pohodě. Naším předpokladem bylo hrát disciplinovaně, navíc jsme dobře odbránili přesilovky soupeře a vstřelili tři šťastné branky. Za stavu 3:0 jsme ale polevili, Zlín nás zatlačil a dvakrát jsme nepohlídali hráče před brankou. Zápas se tak zdramatizoval."

Antonín Stavjaňa (Zlín): „Nemůžeme být spokojeni s hrou ani výsledkem. Chtěli jsme hosty zatlačit, nepodařilo se to, nešly nám ani přesilovky. Po chybách jsme inkasovali a mužstvo se dostalo stresu. Za stavu 3:0 jsme dali do hry mladé hráče, oživili tím hru a měli jsme i šance na vyrovnání. Nepodařilo se. Čeká nás spousta práce, abychom tým dostali do takového stavu, že bychom předvedli tolik bojovnosti, co dnes Vsetín."