Vstupenky online

Napodruhé to v Prostějově vyšlo! Vsetín dělí od finále jediné vítězství

Jan Tajzler • 23.03.2023

Čtvrteční podvečer patřil na zimním stadionu v Prostějově čtvrtému semifinálovému utkání. Na Hané se na úvodní branku do posledních vteřin první třetiny a tentokrát ji vsítil Vsetín. Pravidlo úvodní trefy zápasu se potvrdilo i tentokrát. Jestřábi našli odpověď pouze na první trefu Valachů. Vsacané pak zvládli úvod třetí části, kdy odskočili do dvoubrankového náskoku. Za Prostějov sice korigoval Ostřížek, ale vsetínský tým si závěr utkání pohlídal a domů si odváží postupový mečbol. Pátý duel semifinále je na programu v sobotu na Lapači od 17 hodin.

CHANCE LIGA - SF4 čt 23.3.18:00
LHK Jestřábi Prostějov
VHK ROBE Vsetín
2:3(0:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 24. Staněk (T. Jáchym, Ostřížek), 55. Ostřížek (T. Jáchym, Venkrbec) – 19. Klhůfek (Berger, Česánek), 42. Holec, 45. Jenyš (Lichanec). Rozhodčí: Bejček, Kostourek, Jindra, Dědek. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3365. Střely na branku: 31:24. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3. Stav série: 1:3.

LHK Jestřábi Prostějov: Pavelka – Staněk, Pěnčík, Bartko, Malák, Hamšík, Valenta – Hašek, Ostřížek, Jandus – Slanina, T. Jáchym, Jansa – Illéš, Vlach, Veselý – Maruna, Venkrbec.
VHK ROBE Vsetín: Žukov – Němec, Česánek, Jenáček, Kajínek, Voženílek, Smetana, Hryciow – Rob, Bērziņš, Jonák – Půček, Klhůfek, Holec – Hořanský, Š. Bláha, Berger – Jenyš, Lichanec, Číp.

Vsetín se snažil být od úvodních minut aktivní a tvořil si územní převahu. Prostějovská obrana však nepouštěla Valachy do vážnějších příležitostí. Vzruch nastal až o přihrávce Jenčáka na Jonáka, vsetínský kapitán sice nadvakrát ze slotu nezakončil přesně, ale Valaši z aktivity těžili přesilovou hru. Početní výhoda se Vsetínu dlouho nedařila, až v jejím závěru se ke střele dostal Číp, Pavelkovi ještě zaclonil výhled Lichanec, ale Pavelka dokázal puk najíte ve své výstroji.

Valaši však byli i v dalším průběhu první periody aktivnějším týmem, zdobil je rychlý pohyb, který dělal prostějovským hráčům problémy. Nechybělo málo, aby úspěch slavila elitní vsetínská formace, po přihrávce Roba však Jonák zakončil těsně mimo. Následně si početní výhodu vyzkoušel také domácí tým, v jejím závěru pálil z voleje Vlach, Žukov byl však na místě. Vsetín nepolevoval ve své aktivitě a v závěru první periody byl po zásluze odměněn. Berger vybojoval puk v mezikruží pro Pavla Klhůfka, vsetínský útočník pak dokázal kotouč zasunout za Pavelku a v čase 18:56 otevřel skóre ve prospěch vsetínského týmu.

Prostějovu se podařilo na startu druhé třetiny přitlačit na vsetínskou obranu, z čehož vytěžil přesilovou hru a potřetí v sérii se radoval z jejího využití. Jáchym poslal puk na modré čáře na hůl Robina Staňka a zkušený prostějovský zadák slavil přesnou trefu. Prostějov byl po vyrovnávací brance aktivnější. Vsetínská obrana musela čelit několika dalším střeleckým pokusům, ale v čele s brankářem Žukovem obrat ve skóre nepřipustila.

Valachům se podařilo utlumit prostějovskou euforii z vyrovnávací trefy. Zbytek druhé třetiny se nesl ve znamení trpělivého hokeje z obou stran a hra se přelévala ze strany na stranu. Za zmínku stojí akce Vsetína, kdy Němcovo nahození tečoval Klhůfek jen o pár centimetrů mimo branku Jestřábů. I Hanákům se podařilo zahrozit, po střele Pěnčíka zvonila branková konstrukce vsetínské branky. Víc ale druhá třetina nenabídla a oba celky byly před třetí části na remízovém stavu 1:1. 

Vsetínu na startu třetí třetiny pomohla hrubá chyba v obraně Prostějova, když Maláka obral o puk Půček a předložil kotouč na hůl Miroslava Holce, jenž přesným zakončením na bližší tyč potvrdil, proč je aktuálně nejproduktivnějším hráčem play-off. Zanedlouho udeřil Vsetín potřetí v utkání. Obránce Hryciow aktivně forčekoval v útočném pásmu, díky tomu se ke kotouči dostal Lichanec a do slotu poslal puk na Pavla Jenyše, jenž svou druhou přesnou trefou v semifinále nekompromisně zavěsil.

Jestřábům nezbývalo ve zbytku třetí třetiny nic jiného, než hru otevřít. Vsetínská defenzíva dlouho nepřipouštěla chvíle vzruchu před spolehlivým brankářem Žukovem. Šance pro Prostějov však přeci jen přišla, když hákoval Kajínek. Hanáci přesilovou hru využili, přihrávku Illéše dokonale zužitkoval David Ostřížek, když bekhendem zavěsil kotouč pod horní tyč vsetínské branky. Pochopitelně pak tým Aleše Tottera sáhl ke hře bez brankáře, nejprve mohl Vsetín uklidnit Klhůfek, ale bekhendem z obranného pásma trefil tyčku. Prostějov měl ještě v posledních vteřinách tlak na vsetínském brankovišti, kdy se pokoušel o propasírování puku za Žukova Jáchym s Venkrbcem. Valaši však závěr ustáli a již v sobotu mohou na domácím ledě stvrdit postup do finále play-off Chance ligy. 

Ohlasy k utkání

Aleš Totter (LHK Jestřábi Prostějov): „Do poslední sekundy jsme se rvali o vyrovnání, střelecké štěstí se dnes ale přiklonilo k soupeři a nám úplně nepřálo. Vsetín nicméně vyhrál zaslouženě, věřím ale, že v pondělí se ještě představíme před našimi skvělými fanoušky znovu na domácím stadionu.“

Radim Kucharczyk (VHK ROBE Vsetín): „Myslím si, že jsme v dnešním utkání byli lepším týmem. Zbytečně jsme si to v závěru zkomplikovali, ale bod máme, jsme za to rádi. Pro příště to ale musíme sehrát líp. V tomto utkání rozhodlo, že ve třetí třetině jsme potrestali dvě chyby soupeře. Odskočili jsme na 3:1 a vedení jsme až do konce udrželi. Závěr takových zápasů ale potřebujeme sehrát lépe. Stejně jako ve středu, i tentokrát bych rád poděkoval fanouškům, protože jejich podpora nás hnala dopředu.“