Vstupenky online

Vsetín postoupil do finále! O baráž se popere se Zlínem!

Jan Tajzler • 27.03.2023

V pondělním podvečeru měli Valaši druhou příležitost k ukončení semifinálové série s prostějovskými Jestřáby. Napodruhé už to Valachům vyšlo, když se znovu potvrdilo pravidlo první branky. Tu v šestém semifinálovém duelu obstaral navrátilec do sestavy obránce Jiří Říha, když využil přesilovou hru. Prostějov sice našel odpověď v poslední vteřině druhé třetiny, ale o vsetínském postupu rozhodl v úvodu třetího dějství Ondřej Smetana. Vsetín se tak po roce znovu bude ucházet o možnost vyhrát play-off Chance ligy. Fanoušky čeká pikantní série s regionálním rivalem ze Zlína. Informace o prodeji vstupenek směrem k víkendovým utkáním na Lapači přineseme během nejbližších dnů.

CHANCE LIGA - SF6 po 27.3.18:00
LHK Jestřábi Prostějov
VHK ROBE Vsetín
1:2(0:1, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 40. Illéš (Bartko) – 13. Říha (Smetana, Rob), 46. Smetana (Jenyš). Rozhodčí: Kubičík, Pilný – Zídek, Komínek. Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3429. Střely na branku: 27:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

LHK Jestřábi Prostějov: Pavelka – Staněk, Pěnčík, Bartko, Malák, Valenta, Hamšík – Venkrbec (C), Jandus, Maruna – Jansa, Slanina, Hašek – Illéš, T. Jáchym (A), Ostřížek – Veselý, Vlach.
VHK ROBE Vsetín: Vošvrda – Hryciow, O. Němec (A), Jenáček, Česánek, Krajčík, Smetana (A), Říha – Hořanský, Bērziņš, Rob (C) – Holec, Klhůfek, Berger – Půček, Sihvonen, Š. Bláha – Lichanec, Jenyš, Číp.

Šestý duel na prostějovském ledě přinesl v úvodních minutách opatrný hokej z obou stran. Prostějov se pokoušel o otevření skóre, když se k puku dostal v útočném pásmu Slanina a směřoval jej na hůl Haška do předbrankového prostoru, puk ale skončil mimo. Největší šanci Jestřábů na úvodní trefu měl v 10. minutě Jáchym, jeho prudká rána naštěstí pro vsetínského brankáře orazítkovala tyčku a Vošvrda si ihned lapačkou pohladil brankovou konstrukci, která mu pomohla.

Vsetín pak dostal nabídku přesilové hry a byl úspěšný. Smetana zachytil prostějovské vyhození a poslal puk na hranici levého kruhu, odkud přesně zamířil navrátilec do vsetínské sestavy Jiří Říha. Valaši tak po první třetině drželi nadějné jednobrankové vedení. 

V prostředním dějství se snažili Jestřábi o vyrovnávací branku. Blízko k tomu měl po přihrávce od Illéše Ostřížek, ale z mezikruží jeho střelu dokázal Vošvrda vytěsnit. Vsetín pak čelil přesilové hře Jestřábů, ve které měl největší příležitost Jansa, ale z bezprostřední blízkosti nedokázal puk zavěsit pod horní tyčku vsetínské branky.

Hanákům se ale nakonec vyrovnat přeci jen podařilo. V závěrečných vteřinách čelili Valaši obrovskému tlaku Jestřábů, Smetanovi se nepodařilo puk vyhodit a Bartko mohl ke střele vyzvat Jakuba Illéše, který prostřelil z pravého kruhu vše, co mu stálo v cestě. Prostějovská vyrovnávací branka padla v čase 39:59. Valaši marně reklamovali fakt, že vstřelené branky bylo dosaženo až po druhé siréně. 

Vsetín se snažil na startu třetí třetiny obnovit vedení. Blízko k tomu byl Holec, ale na poslední chvíli jeho střelu přizvedl bránící Bartko. Chvíli na to připravil Hořanský slibnou pozici pro Půčka, vsetínský útočník zakončoval z voleje, ovšem skvělým zákrokem se blýskl prostějovský brankář Pavelka, který se stačil včas přemístit a betonem podržel domácí tým. Vsetín se ale přeci jen rozdílové branky dočkal. Jenyšovu střelu sice prostějovský obránce zablokoval, ale puk dojel v rohu pásma Ondřej Smetana, nahodil jej do prostějovského brankoviště, kde se kotouč od obránce Maláka odrazil za záda Pavelky.

Prostějov se v závěru pokoušel o vyrovnání. Podruhé v utkání zvonila branková konstrukce po koncovce z hole Maruny. Vsetín mohl definitivně uklidnit Klhůfek, ale v samostatném úniku trefil horní tyč prostějovské branky. Jestřábi bojovali o vyrovnání do posledních vteřin, znovu zvonila tyčka vsetínské branky, ale Valaši závěr ustáli a podruhé za sebou postupují do finále play-off Chance ligy. 

Ohlasy k utkání

Aleš Totter (LHK Jestřábi Prostějov): „Všechny zápasy v téhle sérii byly o gól a dnes se to potvrdilo. Trochu se od nás odklonilo štěstí, třikrát jsme trefili tyčku, vítězný gól jsme dostali po odrazu od vlastního obránce. Samozřejmě nás to mrzí, doplatili jsme na užší kádr a zranění, chyběl nám také, jak se říká, snajpr. Někdo, kdo to na sebe vezme a vystřelí. Chtěl bych poděkovat fanouškům za úžasnou podporu, hnali nás až do posledních vteřin, za což jsme opravdu vděční.V sezóně jsme se celkově umístili na čtvrtém místě, kluci na ledě vždy nechali maximum a když šlo do tuhého, dokázali hrát jako jeden muž. V letošním ročníku jsme po druhé za sebou dokráčeli až před brány finále, věřím, že je to ukázka toho, že klub je dobře nastaven a v příštích letech můžeme ten výsledek ještě vylepšit. Ještě jednou se chci vrátit k fanouškům, po celý rok byli naším pověstným šestým hráčem na ledě a soupeřům se u nás díky jejich podpoře nikdy nehrálo lehce. Nám naopak dodávali druhý dech.“

Jiří Weintritt (VHK ROBE Vsetín): „Na utkání jsme byli velmi dobře připravení. Měli jsme dobrou první třetinu, myslím, že jsme měli lepší pohyb a byli aktivní. Odměněni jsme byli gólem. Sporný vyrovnávací gól nás trochu zabrzdil, ale už den před utkáním jsem z celého týmu cítil velké odhodlání sérii ukončit v Prostějově a netahat ji do sedmého zápasu. To se nám povedlo a jsme rádi, že máme pár dnů odpočinku navíc. Co se týká celé série, hráli jsme s velmi dobrým soupeřem, fyzicky velmi dobře vybaveným, a se skvělým gólmanem. Všechna utkání byla vyrovnaná a rozhodovaly maličkosti. Nám se podařilo být o malinký krůček vpředu a jsme odměnění tím, že si zahrajeme finále.“