Vstupenky online

A-tým má velice kvalitní brankářskou trojici, pochvaluje si nový hlavní trenér brankářů Dominik Gerža

Jan Tajzler • před 3 dny

Po odchodu Romana Peschouta přijal nabídku na post hlavního trenéra brankářů Dominik Gerža. Brněnský rodák na Lapači působí coby trenér maskovaných mužů již od roku 2021, nyní se ale jeho pravomoci rozrůstají. Sedmadvacetiletý trenér nastínil specifika brankářských tréninků a pochvaluje si hlavně složení golmanské trojice u A-týmu. Pod jeho gesci však bude spadat i příprava mládežnických brankářů ve vsetínském klubu.

Dominiku, z pozice trenéra mládeže se přesouváte do role hlavního trenéra brankářů, co vše bude vaší naplní práce mimo A-tým?
K A-týmu mám na starost ještě juniorku, dorost a celou akademii. Plus bude na mě nastavení metodiky a spolupráce s druhým trenérem brankářů, který bude pracovat v mládeži.

Bylo hned jasné, že po Romanu Peschoutovi převezmete jeho místo?
Po sezoně, když se vědělo, že Roman odchází, tak jsme měli schůzku s Petrem Neumannem a Radimem Tesaříkem, kteří mi nabídli pozici hlavního trenéra brankářů. Byl jsem za to velmi rád a vůbec jsem neřešil otázku, že bych nabídku nepřijal.

Ve věku 27 let jde celkem o velkou výzvu…
Přesně tak. Je to pro mě jeden ze splněných cílů, ale samozřejmě momentálně cítím také velkou zodpovědnost.

Na druhou stranu, cítíte díky této nabídce důvěru i od vedení klubu?
Určitě. Chtěl bych jim za vyjádřenou důvěru moc poděkovat.

Chtěl byste do tréninku zapracovat i něco nového respektive jaká je vaše vize v této práci?
Neřekl bych, že přinesu převratně něco nového. Určitě bych byl rád, kdyby byla větší propojenost i s ostatními kluby z regionu. Samozřejmě s tím se pojí také větší propojenost A-týmu a mládeže na brankářském postu.

Co se týče trénování brankářů, můžete fanouškům více přiblížit jak probíhají tréninky?
U A-týmu je rozdíl oproti mládeži v tom, že chodíme na led půlhodiny před startem hlavního tréninku mužstva. Jde o brankářský trénink, kde se zaměřujeme na věci, které nám nejdou. Řešíme také hru soupeře a nebo reagujeme na již odehrané utkání. V mládeži je to tak, že máme jednou týdně hodinu brankářského ledu. Máme brankáře rozdělené na dvě skupiny mladší, kde je zahrnuta i 9. třída a pak starší, kde už jsou brankáři z dorostu a juniorky. Největší rozdíl tedy je, že v A-týmu trénujeme s brankáři každý den oproti mládeži.

Jak vnímáte oddělení brankářů od hráčského týmu při tréninku? Například Tomáš Vošvrda při působení na Lapači byl překvapen, kolik času tráví brankáři mimo tým.
Samozřejmě je to specifická pozice. Dá se říci, že je to takový tým v týmu. Brankáři jsou ale pořád součástí týmu. Jak jsem říkal, máme své tréninky, kde je i pár střelců, máme také svá vlastní videa, ale zbytek programu A-týmu včetně aktuálně probíhající letní přípravy brankáři samozřejmě absolvují společně s týmem.

Když přejdeme k vaší pozici. Jak se dá stíhat trénovat brankáře A-týmu i mládeže, zvlášť například v napjatém období play-off?
Velká výhoda je v tom, že tréninky A-týmu jsou dopoledne a mládež trénuje až odpoledne. Tím pádem se mi tréninky nekryjí. Samozřejmě vždy je to i na domluvě s trenérem v dané kategorii. Stává se, že trenéři někdy dají více prostoru k trénování brankářů nebo naopak potřebují nacvičovat přesilovky. Je to hodně o domluvě, ale určitě je pro mě důležité, že časy tréninků se nekryjí.

Budete mít tedy širší tým trenérů, kteří vám budou pomáhat?
Ano, tvořím si kolem sebe trenérský tým. Jsme domluveni s Kryštofem Ševců, který chytá 2. ligu ve Valašském Meziříčí. Pod něho by měla spadat 8. třída. Rovněž by se měl zapojit také Adam Pavlíček coby třetí brankář A-týmu, který se bude věnovat nejmenším brankářům ze 2. a 3. třídy.

Oba jsou to mladí brankáři, jak se staví k tomu, že budou mladší kolegy učit brankářskému řemeslu?
Jsem rád, že se mi podařilo domluvit zrovna s touhle dvojicí. Oba jsou stále aktivní brankáři, díky tomu tak mohou klukům předávat aktuální poznatky ze zápasů. Navíc oba mají zájem o trénování a baví je to. U Adama to navíc mohu potvrdit, protože se zapojoval už v loňské sezoně. Určitě to může pomoci i jim, když například uvidí u kluků na tréninku, že dělají nějakou chybu, kterou dělají často i oni. Díky tomu si tak mohou lépe uvědomit, co je třeba zlepšit a vidí to z jiného úhlu pohledu, než když jim to říkám pořád jen já jako trenér.

Fanoušky bude asi nejvíc zajímat složení brankářů u A-týmu. Trojice Jan Lukáš, Santer Lipiäinen a Adam Pavlíček. Jak jste spokojeni s tímto triem a jaké jsou vaše plány?
Myslím, že máme velice kvalitní brankářskou trojici. Máme to parádně vyvážené z pohledu zkušeností i mládí. Se všemi třemi už jsem se stačil seznámit a musím říct, že jsou to lidsky skvělí chlapi, což je také důležité. Momentálně vstupujeme do sezony s tím, že Honza Lukáš a Santeri si práci rozdělí. Uvidíme, jak to půjde dál. V záloze je samozřejmě připraven Adam Pavlíček, který by měl už částečně dostávat šanci, chceme si ho hlavně připravit na další roky.

banner pod článkem