Vstupenky online

Kondiční trenéři hodnotí probíhající letní přípravu A-týmu

Patrik Kopáč • 25.06.2023

V soukromém životě tvoří pár, jako dvojice fungují i ve struktuře VHK ROBE Vsetín. Roman Alexa je kondičním trenérem VHK a od podzimu 2022 vede přípravu vsetínských hokejistů na suchu. Lucie Srníková se hráčům od stejné doby věnuje coby fyzioterapeutka. Nyní mají společně na starosti letní přípravu A-týmu, ohledně které jsme je vyzpovídali.

Jaké máte zatím dojmy z letní přípravy A-týmu?
Roman: Masakr... (směje se) Ne teď vážně. Kluci jedou fakt bomby. Sami jsme překvapení z toho, jak to vypadá.

Proč překvapení?
Lucie: Překvapilo nás, že kluci se i v zátěži dokážou navzájem neustále povzbuzovat a ta cvičení vypadají v jejich podání pořád kvalitně i když už jsou unavení. Z tohoto pohledu je to mnohem lepší, než na začátku přípravy. Panuje zde celkově hodně pohodová atmosféra, takže za nás super.

Kondiční trenér VHK Roman Alexa ve svém prostředí, v posilovně.
Kondiční trenér VHK Roman Alexa ve své "kanceláři" - v posilovně VHK.

Jaký je celkový koncept letošní letní přípravy?
Roman: Celá letní příprava je nastavena na osm týdnů. První týden byl testovací a seznamovací. Druhý týden byl zaměřený na rekondici, tzn. kompenzační cvičení a posílení celého těla, obzvláště menších svalů ve středu těla. Dalších pět týdnu jsme věnovali hlavně objemové části, byli jsme převážně v posilovně. Většina tréningů byla vedena tak, že byly cviky prováděné spíš na místě, než v pohybu. Teď nás čeká poslední osmý týden, kde budeme dělat výstupní testy. Pak budou v červenci následovat tři týdny volna, kde kluci dostanou individuální tréninkové plány, aby věděli, co mají dělat. 24. července se pak opět potkáme a nastartujeme dynamickou část zároveň s přípravou na led.

Takže ihned po volnu půjdou hráči na led?
Lucie: První čtyři dny po dovolených budou probíhat sportovní prohlídky včetně VO2max testů. První trénink na ledě je naplánovaný na čtvrtek 27. července na ledě KAPKA resortu.

Když už jsme u těch testů... Můžou hráči dostat pokuty, když nebudou mít dobré výsledky z testů?
Lucie: Myslím, že tady to vůbec není potřeba řešit, protože všichni hráči nasadili obrovské tempo a každý z nich do toho dává 100 %.

Fyzioterapeutka Lucie Srníková s kondičním trenérem VHK Romanem Alexou tvoří v soukromném životě pár.
Fyzioterapeutka Lucie Srníková s kondičním trenérem VHK Romanem Alexou tvoří v soukromém životě pár.

Trénují všichni hráči společně, nebo mají i individuální přípravu?
Roman: Nastálo během celých osmi týdnů zde trénuje čtrnáct hráčů s tím, že někteří hráči mají individuální přípravu. Ale scházíme se tady všichni pravidelně každý pátek, abychom měli pravidelný kontakt a přehled, kdo na tom jak je. Navíc po předchozí domluvě před letní přípravou, sem jezdí hráči s individuální přípravou v některý vybraný týden i na více dní, než jenom v pátek, abychom je více zapojili. No a teď na poslední osmý týden přípravy zde budou kompletně všichni hráči na testy a nějaký ten teambuilding.

U A-týmu Valachů jste již od minulé sezony, nicméně letní přípravu A-týmu vedete poprvé. Jak vypadá letošní suchá příprava v porovnání s předchozími letními drily VHK, nebo i globálně s hokejovými přípravami jako takovými?
Roman: Oproti předchozím sezonám jsme šli trochu jiným směrem. První dva týdny jsme se soustředili čistě na to, aby se kluci dali po náročné sezoně zdravotně dohromady. Pak těch šest týdnů objemové části jsme v posilovně trénovali celkový pohyb a cviky na posílení celého těla, nerozdělovali jsme to dle svalových partií. Už jenom to, že děláme během celé přípravy jenom objem, je samo o sobě specifikum pro celou hokejovou komunitu.
Lucie: Nastavili jsme prostě jinou cestu, než je úplně běžná. Nemáme tu přípravu dělanou po dnech, ale je to komplexně zaměřené na celé tělo, tak jak funguje hokej samotný. Nabíral se objem a postupně se to potom rozjíždělo. Mělo to své návaznosti, šli jsme od jednodušších cviků po složitější, přes rotace atd. postupně pořád náročnější a náročnější věci.

Hokejisté odehráli během přípravy tři přátelská fotbalová utkání postupně proti SK Hrachovec, TJ Sokol Valašská Polanka a nakonec proti Vsetín fans. Jak jste tyto zápasy hodnotili?
Roman: Viděli jsme první dva zápasy. Během toho třetího, který sehráli proti fanouškům a který se konal na akci Odpoledne s VHK na Kapce, jsme se dívat nemohli, jelikož jsme hráli s dětmi basketbal na jednom z pěti stanovišť pro děti. Co se ovšem týče těch zápasů, šlo hlavně o zpestření pro hráče a fanoušky.
Lucie: Pro hokejisty to byl každopádně těžko přizpůsobitelný pohyb. Nejsou na tento druh pohybu zvyklí, takže z toho byli hráči vždy víc dolámaní, než z posilovny. Rovněž nejsou zvyklí na kopačky, takže měli často puchýře na nohách. Ale pro zpestření přípravy to bylo super a minimálně to i ukázalo, kdo má jaký přehled o hře.

Kondiční trenér VHK Roman Alexa v posilovně s obráncem VHK Ondřejem Smetanou.
Kondiční trenér VHK Roman Alexa v posilovně s obráncem VHK Ondřejem Smetanou VHK.

Dáváte hráčům rady a tipy ohledně stravování?
Každý z hráčů má již svoje návyky a když chtějí, tak to za námi přijdou zkonzultovat. Ale že bychom jim my něco přikazovali, tak to ne. Hráči od nás dostali doporučení co dělat a co ne, ale jak s tím naloží, je už na nich a jejich zájmu, svědomitosti a disciplíně.

Poslední tři rychlé dotazy: Kdo je největší dříč, nejzdatnější běžec a nejsilnější hráč v posilovně z těch, se kterými jste mohli během přípravy pravidelně pracovat?
Roman: Dříči jsou úplně všichni. Obzvláště po posledním tréninku musím říct, že klobouk dolů. Je fajn vidět, když si hráči sami přidávají váhy navíc na poslední opakování. Takže to nelze takhle specifikovat, to bych musel vyjmenovat všechny a ti, na které bych zapomněl, by byli naštvaní. (směje se)
Lucie: Nejzdatnější běžec bude asi Adam Hořanský, který to vlastně celkem i potvrdil na T-Mobile Olympijském běhu na Vsetíně, kde 5km závod zaběhl v konkurenci 71 běžců na krásném šestém místě.
Roman: Velkou váhu tomu přidává i fakt, že jsme kromě herních tréninků žádné běhy přes letní přípravu prakticky nedělali, takže to dal Adam takříkajíc z patra.
Lucie: No a nejsilnější hráč v posilovně... To těžko říct. Na dřepu zvládl největší zátěž Robin Staněk a na benchpressu pak Luboš Rob. Někteří si drželi nadprůměrné hodnoty ve všem, někteří „vyskočili“ v těchto samostatných disciplínách, takže to těžko hodnotit. Každopádně příští týden máme výstupní testy, ty nám napoví víc.

banner pod článkem