Vstupenky online

Vsetín zabral a slaví tříbodové vítězství, odnesla to Poruba

Jan Tajzler • 04.12.2019

Valaši se po třech nezdarech v řadě vrací na vítěznou notu. V utkání s ostravskou Porubou se domácím Vsacanům dařilo po většinu průběhu zápasu prezentovat aktivní hrou se snahou tvořit si brankové příležitosti. K cennému tříbodovému vítězství nasměrovaly Valachy v první třetině dvě slepené branky, o které se postarali Procházka s Karafiátem. Druhý jmenovaný byl také u vítězné trefy domácího celku. Poruba sice v závěru utkání zdramatizovala, ale tři body zůstaly po zásluze na Lapači. Základní část zakončí Vsetínští sobotním utkáním na ledě Litoměřic.

CHANCE LIGA - 29.kolo st 4.12.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
3:2(2:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 17. Procházka (Rehuš, Dostálek), 17. Karafiát (Pechanec, D. Tůma), 47. Karafiát (Pechanec, D. Tůma) – 34. Szturc (Slavík, Jáchym), 58. J. Káňa (Špaček, Slavík). Rozhodčí: Pražák, Ondráček – Měkýš, Komínek. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2480. Střely na branku: 24:15. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.

VHK ROBE Vsetín: Gába – Teper, Slováček (A), Hunkes, Kudělka, Jeřábek (C), J. Drtina, Ondračka – Gorčík, Kucharczyk, Jonák – Dostálek, Rehuš, Procházka – D. Tůma, Pechanec (A), Karafiát – L. Volf, Šilhavý, Hořanský.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Černý, Husák, Pastor, Slavík, Dluhoš, Dundáček, Rudl – Kanko, Zdeněk, J. Káňa – Szturc, T. Jáchym, Sikora – Špaček, Ďurač, Brodek – Ollender.

Úvodní dějství mezi Vsetínem a Porubou nenabídlo příliš atraktivní hokej. Domácí se snažili soupeře dostat pod tlak, avšak propracovaná defenzíva ostravského celku jim hru úspěšně bořila. Blízko ke vstřelení branky měl Vsetín v signalizované výhodě, kdy Teperovo nahození mohl za Dolejšova záda usměrnit Rehuš, ale nebyl dostatečně důrazný. Valaši pak v přesilové hře vyšli na prázdno, stejně tak i porubský tým, jenž měl rovněž možnost početní výhody.

Zlom ve hře přišel v čase 16:37, kdy se Rehušovi povedla přihrávka ve středním pásmu na rozjetého Martina Procházku, ten vedl kotouč po levém křídle a přesnou střelou do protipohybu brankáře Dolejše otevřel skóre. Vsetínu na vstřelení druhé branky stačilo dalších dvacet vteřin, tentokrát se povedenou souhrou prezentovala třetí formace domácích, Tůma na modré čáře poslal puk Pechancovi a ten ještě dokázal v obležení bránících hráčů vyzvat ke skórování Jiřího Karafiáta, jenž Dolejše překonal prudkou střelou z voleje.

Poruba se ve druhé třetině snažila směrem do útoku ožít. Nic jiného ani Holaňovým svěřencům za nepříznivého stavu nezbývalo. Vsetín však nepřipustil nápor ostravského celku, Valaši odolali také početní výhodě soupeře. Krátce po uplynutí základní hrací doby se však hostům přeci jen podařilo osmělit a na krátkou chvíli uzavřít Valachy v obranném pásmu. Nápor se Ostravanům podařilo přetavit v kontaktní branku, když po střele Slavíka předvedl orientaci v předbrnakovém prostoru Roman Szturc. Vsetín se však nehodlal smířit a náporem hostů a znovu získal herní převahu. Vrátit dvoubrankové vedení na stranu domácích mohl Tůma, ale ve svých dvou střeleckých příležitostech nenašel recept na brankáře Dolejše. Vsetín v závěru prostředního dějství hýřil aktivitou, ale do druhé sirény už se skóre neměnilo.

Valaši nechtěli v domácím prostředí nic ponechat náhodě a do třetí třetiny vstoupili s mimořádnou ofenzivní aktivitou. Odměnou jim byla 47. minuta utkání, kdy se aktivním forčekingem prezentoval Tůma, tím získal puk pro Pechance, jenž sice z bezprostřední blízkosti Dolejše nepřekonal, ale ze druhé vlny už si s porubským brankářem poradil svou druhou trefou v utkání Jiří Karafiát. Valaši zanedlouho museli čelit početní výhodě Poruby, ale ve vlastním oslabení mohli definitivně rozhodnout, přečíslení Kucharczyka s Jonákem však ke čtvrté brance nevedlo. Poruba se do útočné fáze dostala až v závěru třetí třetiny, kdy na trestnou lavici putoval Rehuš. Trenér Holaň situace využil a poslal do hry šest hráčů, Ostravané zdramatizovali závěr utkání díky trefě Jana Káni, víc už ale Porubští na Lapači nestihli a tři body tak zůstaly na Valašsku.

Ohlasy k utkání

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): Chtěli jsme napravit dojem z Chomutova. Myslím, že herně se nám to podařilo, bohužel střelecky ne, ale kluci se vydali. Poruba hraje takový zvláštní hokej, má typy zkušených hráčů, kteří čekají na zaváhání soupeře a v útočném pásmu a na přesilovkách jsou hodně nebezpeční. Hlavně v závěru utkání to prokázali. Měli jsme zápas rozhodnout dříve. Držení puku jsme měli možná 80 procent, ale na to se nehraje. Měli jsme dát víc gólů, to je jediná kaňka na zápase. Jinak kluci hráli obětavě, blokovali střely. Tomáš Kudělka dostal pukem do zad, když blokoval střelu golfákem. V těžkých chvílích, zvlášť v závěru, nás podržel brankář David Gába, který chytil několik těžkých střel a vyřešil několik závarů. Za bojovnost, nasazení a bojovnost jsme si tři body zasloužili. Věřím, že v příštím utkání v Litoměřicích se ten pytel s góly protrhne a vstřelíme víc jak tři branky.

Miloš Holaň (RT TORAX Poruba 2011): V první řadě musím kluky i přes prohru strašně pochválit, protože poslední dobou to taháme na tři pětky, z toho tu třetí tvoří kluci, co jezdí hrát za Kopřivnici. Velká pochvala za to, co jsme tu dnes dokázali. Myslím, že sedmnáct minut v první třetině jsme byli vyrovnaným soupeřem. Utkání zřejmě rozhodly dva rychlé góly soupeře v rozmezí několika vteřin. Poslední dobou se nám to bohužel stává častěji. Vůbec jsme ale nesložili zbraně, byli jsme silní v soubojích, v bruslení. Možná nám chybělo štěstí v situacích, kdy jsme měli šance a neproměnili jsme je. Bohužel jsme ve třetí třetině udělali malou chybu, kterou Vsetín rovněž potrestal a odskočil na 3:1. V závěru jsme zkusili štěstí bez brankáře a hráli v šesti proti čtyřem. Podařilo se nám snížit, ale do bodového zisku, který jsme si podle mě zasloužili, jsme to už nedotáhli. Pracujeme dál, za dnešní výkon musím kluky pochválit.