Vstupenky online

Mimořádná bojovnost k pokoření lídra nevedla, tři body bere Motor

Jan Tajzler, Radek Bařina • 18.01.2020

Vsetín byl v sobotním šlágru odhodlán zlomit kletbu letošní sezony a jihočeského lídra konečně porazit. Valaši dle toho vstoupili do utkání a v první třetině soupeře přehrávali, ovšem branku vytěžit nedokázali. Hosté se prosadili v závěru prvního dějství z přesilové hry, na kterou ve druhé dvacetiminutovce navázal Christov a Endál. Vsetínští ovšem nic nebalili a ve třetí třetině znovu na branku Motoru doráželi, leč ani 35 střel oproti 19 soupeřovým ke zdramatizování utkání nevedlo. Vsetín tak znovu musel přihlížet radosti českobudějovického lídra.

CHANCE LIGA - 2. část, 13. kolo so 18.1.17:00
VHK ROBE Vsetín
Madeta Motor České Budějovice
0:3(0:1, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Šimánek (J. Kloz, Pýcha), 29. Christov (Prokeš, Lytvynov), 33. Endál (M. Novák, Gilbert). Rozhodčí: Barek, Pilný – Novák, Hranoš. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3520. Střely na branku: 35:19. Průběh utkání: 0:3.

VHK ROBE Vsetín: Gába – Slováček (A), Teper, Hryciow, Hunkes, J. Drtina (A), Jeřábek, Ondračka – Jonák (C), Kucharczyk, Karafiát – Březina, Pechanec, D. Tůma – Procházka, Rehuš, Gorčík – Dostálek, L. Volf, Vítek.
Madeta Motor České Budějovice: Klouček – Suchánek, Pýcha (C), Vydarený (A), Svach, Allen, Lytvynov – Babka, Šimánek, Beránek – M. Novák (A), Gilbert, Endál – Michnáč, J. Kloz, Z. Doležal – Christov, Prokeš, Holec.

Již od loňské semifinálové série se zápasy Vsetína s Českými Budějovicemi hrané na Lapači podobají jako vejce vejci. Atraktivní a vyrovnaný úvod s mírnou převahou Vsetína ukončený brankou vstřelenou Motorem. Následná výborná taktická hra hostů, okořeněná smrtícími a efektivními protiútoky a na opačné straně marná snaha Vsetína o steč, která se postupně víc a víc mění v křeč. Nejinak tomu bylo i v tomto zápase.

V první třetině byl k vidění líbivý, důrazný a rychlý hokej. Po opatrném úvodu to byl Vsetína, kdo se chopil iniciativy a vypracoval si několik zajímavých šancí. V nejnadějnějších pozicích ale Dostálek ztroskotal na Kloučkovi a stejně dopadl i Březina o chvíli později, kterého při zakončení po rychlém průniku po levém křídle rozhodil i háček hostujícího hráče. V desáté minutě bylo k vidění první vyloučení zápasu. Z mnoha oboustranně hraničních soubojů rozhodčí nakonec vylosovali jako prvního hříšníka domácího Kuchyrczyka.

Přesilovka se sice Motoru vůbec nepovedla, hra se však od této chvíle vyrovnala. Vyložené šance ale k vidění nebyly, defenzívy obou týmů totiž pracovaly velmi dobře. V závěru první třetiny však byl vyloučen Slováček a tuto přesilovku už hosté využili. Jiří Šimánek byl před Gábou zcela osamocen a jeho šikovná teč Klozova nahození poslala Motor čtyři sekundy před úvodní sirénou do vedení.

V úvodu prostřední periody si svou první přesilovku zahráli i Valaši, za celé dvě minuty se jim ale nepodařilo usadit se v útočném pásmu. Ve dvacáté páté minutě byl blízko ke zvýšení Motor. Po špatném domácím střídání střílel z bezprostřední blízkosti neobsazený Pýcha, Gába ho však vychytal. O několik sekund později byl po chybě Hunkese sám před Gábou Holec. Ten sice domácího brankáře dokázal obejít, nestihl však zasunout touš mezi tři tyče.

Ve dvacáté deváté minutě už se ale Jihočeši dočkali. Vít Christov zmátl Gábu naznačením přihrávky a následnou pohotovou střelou po ledě překvapil domácího brankáře. Naděje na bodový zisk pak Vsetínu definitivně zhasly o čtyři minuty později. Současně s koncem hostující přesilovky našel Novák křižným pasem Lukáše Endála a pro něj už nebyl problém uklidit kotouč do odkryté branky.

Vsetínští sice neustávali v útočných snahách, když už se ale přes pozorné hosty přeci jen prokousali do nebezpečné pozice, selhali v zakončení. Nejblíže branky byl ve třicáté čtvrté Březina, který se zčista jasna zjevil sám před Kloučkem, hostující gólman ale zasáhl skvěle. Vzrůstající domácí křeč vyvrcholila v závěru třetiny. Valaši hráli tři minutě v kuse přesilovou hru, více než minutu dokonce pět na tři, Klouček v brance si však prakticky nesáhl na puk. A když v samém závěru dvacetiminutovky minul z mezikruží Pechanec, odcházeli Valaši do kabin za stavu 0:3.

Třetí třetina zdramatizování nepřinesla. Hosté už se nikam nehnali a poměrně s přehledem odráželi útočné snahy Vsetína. Valachům se sice nedala upřít snaha, když už se ale dostali do nebezpečnějších pozic, chyběla jim přesnost a s ní i důraz. Ve čtyřicáté sedmé minutě to tak z čista jasna mohlo být 0:4. Michnač přesně našel Doležala, jeho střelu do odkryté svatyně ale na brankové čáře zázračně zastavila Gábova lapačka.

S blížícím se koncem zápasu se Vsetínu podařilo vytvořit si hned několik velmi dobrých šancí, střelecké trápení ale neprolomil. Jeřábkova pohotová dorážka ze vzduchu totiž mezi tři tyče nezamířila a dvojšance Kucharczyka z padesáté šesté minuty už jen dokumentovala domácí zmar. Vsetínský matador dvakrát během patnácti sekund dorážel puk zblízka do poloodkyté brány, pokaždé však trefil jen natažený beton výborně chytajícího Kloučka. A protože vniveč přišla i závěrečná domácí přesilovka, odváží si Motor na jich Čech nejen tři body, ale též čisté konto. Vsetín padl s Českými Budějovicemi i počtvrté v sezóně a jeho šňůra bez vstřelené branky se protáhla na 125 minut.

Ohlasy k utkání

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): My jsme samozřejmě zklamaní. Chtěli jsme poprvé v sezoně připravit Motor o body, to se nám nepovedlo. Myslím si, že první třetina byla z naší strany slušná, bohužel jsme dostali v oslabení gól čtyři vteřiny před koncem. Poté jsme dostali druhý gól ve druhé třetině, Motor hrál velmi dobře, zkušeně. My jsme byli chvilku takoví zkoprnělí, nedařilo se nám, odskakovaly nám puky, vůbec jsme si nepomohli v přesilovkách. Motor dnes zaslouženě vyhrál.

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): Samozřejmě mě se utkání bude hodnotit velmi dobře. V návaznosti na náš poslední zápas proti Slavii, který se nám příliš nepovedl, jsme chtěli předvést lepší výkon. To se nám povedlo. Myslím si, že jsme tady předvedli výborný výkon podpořený skvělým gólmanem proti velmi dobrému týmu. Určitě jsme rádi za tři body.



×
Odehrané v 18:00 | Muži
Rytíři Kladno
VHK ROBE Vsetín