Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1927 (4.9.2024)

Chceme se posouvat a zajistit hráčům komfort pro trénink, hlásí Tomáš Frolo

Jan Tajzler • 17.07.2024

Vsetínský A-tým má za sebou suchou část letní přípravy. Hráči si nyní užívají zasloužené dovolené, která skončí v neděli 28. července, kdy se Valaši sejdou k další fázi přípravy. Tréninkové dávky ordinoval vsetínským hokejistům Tomáš Frolo, jenž se vrátil na pozici kondičního trenéra A-týmu.

Tomáši, vrátil jste se na post kondičního trenéra A-týmu, jak se ohlížíte za první fázi letní přípravy?
Po návratu k A-týmu pro mě nebylo v podstatě nic nového. Znal jsem většinu kluků i trenérský tým. První část letní přípravy probíhala podle mého plánu, který jsme si nastavili. Musím říct, že kluci pracovali podle očekávání kvalitně a tvrdě. Nikdo se nezranil, takže s přípravou převládá spokojenost.

Při startu přípravy jste si pochvaloval nově uzavřenou spolupráci s firmou Andrle sport v Olomouci. Můžete více přiblížit co vše hráči podstoupili v rámci testování a co tato spolupráce klubu přináší?
Začali jsme s nimi úzce spolupracovat nejen co se týká A-týmu, ale i celého klubu, aby se mládežnické kategorie a mužský tým ještě vice propojily. Chtěli jsme také vědět kdo a jak trénuje, máme tak platformu na celý klub. Nyní můžeme analyzovat více dat, můžeme nahlížet do jednotlivých souborů a tréninkových jednotek. Díky tomu si pak můžeme s trenéry výstupy rozebírat více do hloubky. Mládeži se teď z pozice kondičního trenéra věnuje pan Vráblík, moje práce je nyní hlavně u mužů a starších kategorií. S mužskou části jsme mohli absolvovat obšírné testování na olomoucké univerzitě, kde nás opravdu otestovali od hlavy až k patě. Začínali jsme testováním zraku, pak proběhly testy týkající se body indexu až po fyzické testy, kde bylo zaměření jak na sílu tak dynamiku. Byly tam také testy VO2max na kole, abychom věděli, jakou mají kluci kondici. Testování za mě bylo opravdu špičkové v laboratorních podmínkách. Nastavili jsme tak plán podle individuálních výsledků a každý hráč ví, na čem musí více zapracovat, zná své silné i slabší stránky. Od toho se pak odvíjí plán v tréninku a uvidíme po dalším retestování, zda se ubíráme správným směrem.

Jak kondiční trenér pak pracuje se získanými daty? Vyžaduje pak nastavení přípravy více ohledu k individuálním odlišnostem hráčů?
Trochu jsem to už nakousl v předcházející otázce. Samozřejmě každý hráč je odlišný. Díky získaným datům vidíme ihned prostory pro zlepšení. V dnešní době se vše individualizuje podle hráče, podle těchto nových trendů se snažíme trénovat i my. Chceme se posouvat a zároveň zajistit komfort hráčům. Samozřejmě musíme také znát jejich předchozí zranění nebo omezení. Pokud se nám pak hráč zlepší individuálně, tak se pak zvedáme jako celý tým. Tímhle směrem tedy bylo cílem letošního roku přípravu ještě vice individualizovat.

Během léta vsetínský tým posilovali další hráči, jaký byl poměr mezi hráči, kteří trénovali společně a s individuálním plánem?
Pohyby v kádru byly. Kluci se buď zapojili do týmové přípravy a nebo po dohodě s klubem při podpisu smlouvy si domluvili individuální korekce ve vedení letní přípravy. Někteří mají své plány i své kondiční trenéry. V ideálním světě by to fungovalo tak, že dvacet hráčů má dvacet kondičních trenérů, to by bylo nejlepší, ale my to děláme tak, že pokud kluci mají domluvené podmínky, tak mají svůj plán. Někteří měli i hybridní plán, kdy část přípravy absolvovali s námi a část v domácích podmínkách s naším nastavením tréninku. Někteří kluci jsou vyloženě pod dohledem na našem zimáku. Poměr je 90 ku 10 ve prospěch společných tréninků, zbylých deset procent se připravuje individuálně, ale absolvovali testy a víme kdo na tom jak je. To bylo pro nás také důležité, abychom na testech měli co nejvíc hráčů. 

Jak se hráči stavěli k pátečním tréninkům na ledě? Byl třeba někdo, kdo chtěl od ledu opravdu vypnout?
K tréninkům na ledě by se měli spíš vyjádřit trenéři Weintritt s Robem. Já se na ledě moc neobjevoval a měl na starosti primárně suchou část přípravy. Poměr je zde podobný, znovu 90 ku 10. Drtivá většina kluků se objevovala i při pátečních trénincích na ledě.

Konzultujete kondiční část přípravy i s trenéry Weintrittem a Robem nebo tady máte zcela volnou ruku?
Hokej je týmová hra, takže stejně tak pracujeme v realizačním týmu při skladbě letní přípravy. Samozřejmě spolu probíráme určité věci, ale trenéři vědí, že hlavní část letní přípravy je na nás kondičních trenérech. Jejich čas přichází zase v zimním období, kdy už jsou tréninky spíš v jejich režii. Samozřejmě ale musíme vědět, kdo co chce dělat na suchu i na ledě. Úzce to souvisí a musí to být propojené a zkonzultované. Je to o týmové komunikaci a společné práci.

V přípravě jste využívali převážně domácích podmínek? Nepřipadalo v úvahu třeba i týmové soustředění?
Využívali jsme domácích podmínek, na které jsme už zvyklí. Zázemí na Kapce nabízí multifunkční hřiště i písek, čehož jsme využili. Byli jsme párkrát běhat také v lese. Nechtěli jsme být zavřeni pouze na zimáku, když je venku hezky a navíc se tam pracuje, takže jsme byli rádi za změnu prostředí.

Na Lapači opravdu teď panuje stavební ruch, kromě mantinelů se dělníci pustili i do nové rozcvičovny, co vše to klubu přinese?
Ano, na Lapači se teď dělají nové mantinely a po konci suché přípravy se začala předělávat i rozcvičovna. Měla by vzniknout jedna funkční zóna, na kterou se všichni těšíme. Přiznám se, že teď úplně nevím, jaké bude mít parametry. Snažili jsme se dokoupit pomůcky za podstatnou část finančních prostředků. Z osobního hlediska jsem rád, že podmínky pro nás trenéry i pro děti, mládež, muže a všechny co trénují se zlepšují každý rok. Investovala se do toho nemalá finanční částka, čehož si moc vážím, tím pádem na soustředění nebyl prostor, jak co se týče financí nebo i chuti. Snažíme se mít kvalitní zázemí přímo na Vsetíně.

Jako hráč jste byl vždy na sebe náročný, máte takový přístup i k vaším svěřencům?
Trénoval jsem v jiné době. Nebál jsem se si nakládat a docela jsem i dřel. Dnešní doba je ale z pohledu trénování jiná. Nechci říct, že kluci to nemají náročné, ale každá doba má své. Pracujeme s muži, s dospělými lidmi, takže každý ví, kde má prostor se posunout. Určitě za nimi nechodím a nepočítám jim počty opakování. Na nikoho neřvu ani netlačím, každý ví, že to nedělá pro mě ani pro další trenéry, ale hlavně pro sebe a pro úspěch týmu. Cílem je, aby se hráč cítil v sezoně dobře. Kluci v A-týmu už vědí, co mužský hokej obnáší, takže se o sebe dobře starají. Vědí, že když tomu dají teď v přípravě a po čas celé sezony co mají, tak se budou cítit lépe a bude to i podle toho v sezoně vypadat.

Hráče teď čeká dovolená, mohou si dovolit v tomto čase úplně vypnout nebo mají od vás i doporučení alespoň k minimální aktivitě? 
Hráči budou mít dovolenou kratší. Nechtěli jsme mít dlouhou pauzu mezi suchou přípravou a přípravou na ledě. Doporučení od nás mají, nějakou aktivitu musí vykonávat všichni. Mají k dispozici sportestery, takže očekáváme zpětnou vazbu a díky aplikaci hned uvidíme, jak kdo pracoval. Co si udělají kluci navíc, je jenom do plusu. Jde hlavně o to, aby si kluci odpočinuli po náročné sezoně jak psychicky tak trošku i fyzicky. Dávky, které dostali nejsou nic hrozného pro dovolenou. Jde o to, aby si užili rodinu, léto, aby vypnuli hlavu, a abychom se také pořád nedívali pořád na ty samé obličeje, jde o to, aby strávili příjemné chvilky i s někým jiným než navzájem v kabině.

Příprava byla zpestřena i benefičními fotbalovými utkáními, jak jste si užili čas s fanoušky?
Určitě bylo fajn vidět se s fanoušky i mimo zimní stadion. Myslím, že i pro fanoušky bylo fajn vidět hráče v jiné roli. Sehráli jsme zápasy po vesnicích, myslím, že zpětná vazba od kluků i fanoušků je dobrá. Je to příjemné zpestření, důležité je, že se nikdo nezranil a fotbalový výkon šel také trochu stranou.

U mládeže se často hovoří, že by se v rámci možností měli věnovat i jiným sportům než hokeji, platí to také u přípravy mužů?
Často slýcháme, že umíme hrát jenom hokej a multisportovní schopností chybí, což v mužích by už nemělo být. Je to znát u mladších ročníků, že ta pestrost pohybu i ostatní kolektivní sporty se ne vždy podobají tomu, co by to mělo obnášet. Tak to ale je, dnešní doba je jiná, než byla za naší generace, k tomu se nemá cenu vracet. Volnočasového sportu ubylo a musím říct, že je to znát, kluci už v ostatních sportech nejsou tak schopni jako v primárním sportu tedy v hokeji.

Kdy mužstvo přepne k přípravě na ledě? Respektive jaký program vás čeká po dovolené?
Vracíme se do společné přípravy 28. července, kdy budeme ještě kombinovat suchou přípravu i led.

Loňská sezona byla opravdu dlouhá, další klepe na dveře, budete mít i vy osobně čas vypnout?
Sezona byla opravdu dlouhá pro všechny. U mě to navíc hned po konci mužské sezony začalo brzy s mládeží a pak se to zase otočilo. Teď mám 14 dní volna poprvé za celý rok, trávím ho teď ve Finsku u syna, kde si to společně užíváme a moc se nám tady líbí. Nejdůležitější je, že jsme tady spolu a můžeme trávit čas společně jako rodina.

banner pod článkem