Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 130 (2.7.2024)

Chtěl jsem být ve skvělém týmu a vyhrávat, říká k příchodu na Vsetín Tomáš Šmerha

Jan Tajzler • před 3 dny

Tomáš Šmerha se stal jednou z nejzvučnějších posil vsetínského týmu před nadcházející sezonou. Šestadvacetiletý odchovanec pražské Slavie už má za sebou bohaté zkušenosti z nejvyšší soutěže. V rámci Maxa ligy patřil vždy mezi rozdílové hráče a očekává se, že i na Valašsku se zařadí k oporám týmu. S Tomášem jsme mimo jiné rozebrali poslední sezony jeho kariéry a také faktory, které jej při rozhodování o budoucnosti přivedly na Lapač.

Tomáši, kdy a jak se rozhodlo, že novou sezonu strávíte na Vsetíně?
S panem Robem starším jsem mluvil už někdy v lednu. Řešili jsme, zda bych nechtěl přijít na Vsetín ještě před play-off, ale bohužel Boleslav mě nepustila. Po sezoně ale už bylo jasné, že pokračovat v Boleslavi nebudu a začalo se řešit angažmá na Vsetíně.

Byly ve hře i jiné varianty? Co nakonec rozhodlo pro angažmá na Lapači?
Bylo ve hře více variant. Rozhodly vysoké ambice Vsetína a tradice klubu. Vsetín je cílevědomý, o čemž vypovídá i loňská účast v baráži. U mě navíc hrálo roli, že po dvou sezonách, kdy se mi příliš nedařilo, se navíc poprvé v kariéře objevilo zranění. Možnost jít na Vsetín a být ve skvělém týmu a vyhrávat mi dávalo největší smysl. Dalším důležitým faktorem byli fanoušci, kteří jsou tady neuvěřitelní. Mám rád, když panuje kvalitní atmosféra, zvlášť na Lapači to vždy platilo a jezdil jsem sem rád i jako soupeř. Hokej přece hrajeme hlavně pro lidi. Samozřejmě faktorů v mém rozhodování bylo víc.

Uplynulá sezona v Mladé Boleslavi vám skončila snad nejrychlejším možným způsobem, co se původně ambicióznímu týmu nepovedlo?
Nerad bych se vracel k sezoně v Boleslavi. Prostě se to nepovedlo jak z osobního tak z týmového hlediska.

Připouštěl jste si, že jste mohli spadnout i do baráže o Tipsport extraligu?
Ano, v takové situaci asi každému projde hlavou baráž, navíc když je pár zápasů do konce sezony a vy ztrácíte body i se zápasy k dobru navíc.

Nyní pojďme k vám. Už od juniorských let jste se rychle etabloval v mužském hokeji a stal se oporou mateřské Slavie. V ročníku 2019/2020 jste zaznamenal 58 bodů, byla to zatím životní sezona?
Co se týče individuálního hlediska, byla to nejpovedenější sezona, ale ani kanadské body se nevyrovnají tomu, když hrajete finále extraligy.

O rok později už přišla zasloužená nabídka z nejvyšší soutěže. Jaké to bylo pro Slávistu odejít zrovna k rivalovi na Spartu?
Upřímně musím říct, že to bylo těžké. Dostal jsem plno hnusných zpráv, ale řekl jsem si, že se chci hokejově posunout výš. Smazal jsem si Facebook, kde mi těch nepříjemných zpráv chodilo nejvíc a bylo lépe.

V rudém dresu jste si zahrál i play-off, kde jste bojovali o titul s Třincem, vzpomínal jste například s Erikem Hrňou či Janem Zahradníčkem na finálovou sérii 2022?
Nevzpomínali jsme, jsou to už dva roky. Ale já osobně na tu sezonu vzpomínám rád, i když jsme to finále bohužel neurvali. Každopádně to byly skvělé zážitky.

Z extraligy jste měl i střídavé starty do první ligy, mohl byste vypíchnout největší rozdíly mezi oběma soutěžemi?
Rozdíly jsou prakticky ve všech herních aspektech. Nutno ale říct, že druhá nejvyšší soutěž se zlepšuje, ale i tak jsou rozdíly pořád velké, především se to odráží v rychlosti a taktice. V extralize je obecně na všechno méně času.

Berete teď vsetínské angažmá jako příležitost soustředit se maximálně na jeden tým a vybudovat si pevnou pozici?
Určitě ano, moc se na to těším.

Letní příprava se chýlí ke konci, jak se za ní ohlížíte? Byla třeba i něčím speciální oproti předcházejícím angažmá?
Zaujalo mě, že chodíme každý pátek na led, to jsem nikdy moc neměl. Příjemným zpestřením letní přípravy byly fotbaly.

Už jste stihl poznat město nebo se podívat i do okolí Vsetína?
Stihl jsem poznat nádraží, obchoďák a nějaké restaurace. Měl jsem i možnost navštívit známé ve Zlíně, ale jinak jsem trávil čas spíš na Lapači nebo na Kapce.

Proti Slavií už jste nastupoval v dresech soupeřů, ale přeci jen v prosinci pod otevřeným nebem to bude nová výzva, jak se těšíte?
Do prosince je ještě dost času, ale samozřejmě se těším, bude to velký zážitek a navíc v Praze, kde mám rodinu.

Sledujete i budování konkurenčních kádrů, jakou sílu přisuzujete nyní již svému Vsetínu?
Moc to nesleduji. Sleduji jen kamarády, u kterých mě zajímá kam přestupují. Jinak mě to ale příliš nezajímá. Soustředím se na náš tým, který je skvělý. Nezáleží ani tak moc na jednotlivcích, ale když člověk přijde do kabiny, tak cítí, že tady panuje rodinná atmosféra. Celkově si myslím, že tým je dost silný.

banner pod článkem