Vstupenky online

Šlágr v Prostějově zakončí první polovinu základní části

Jan Tajzler • 28.11.2023

Ve středu se odehraje již 26. kolo základní části Chance ligy, což znamená, že dlouhodobá fáze sezony se dostane přesně do poloviny. Valaši pojedou do Prostějova, který je povzbuzen cenným skalpem lídra z Poruby. Bude se jednat o atraktivní utkání, proti sobě nastoupí aktuálně čtvrtý tým tabulky se druhým, navíc bitvy mezi Hanáky a Valachy jsou umocněny faktem posledních dvou vzájemných semifinálových sérií. Podaří se Vsetínu oplatit Prostějovu porážku z Lapače? Středeční šlágr odstartuje v 18:00.

Jestřábi jako první vyloupili Porubu

Prostějovský tým prošel v posledních týdnech několika změnami, v polovině listopadu se klub odhodlal k výměně na trenérském postu, a tak Martina Štrbu nahradil Martin Janeček, který původně zahájil sezonu na lavičce Frýdku-Místku. K tomu Jestřábi také posílili defenzívu, když návrat na Hanou ohlásil ze Slovenska Jakub Kubeš a od porubského konkurenta dorazil Jan Pohl. Prostějov tak nadále doplňuje už tak silný tým, alespoň tedy dle papírových předpokladů.

V posledním kole si Jestřábi připsali cenný skalp Poruby, když se stali vůbec prvním týmem, který bodově vynuloval Ostravany v jejich dočasném azylu kravařské Buly arény. Jestřábi na půdě lídra po dvou třetinách vedli 4:1, ale domácí nedali kůži lacino, nakonec se zrodila přestřelka, která skončila těsným triumfem 5:4 ve prospěch mužstva z Hané. Díky tomu se tak Jestřábi drží na 4. místě tabulky se ziskem 42 bodů. Ve středu budou chtít v domácím hnízdě získat body na úkor dalšího ambiciózního soupeře.

Jestřáby dle předpokladu táhne útočník Zdeněk Doležal, který se společně se vsetínským Lubošem Robem dělí o post 4. nejproduktivnějšího hráče soutěže, zároveň naplňuje svou střeleckou pověst, když se se 16 trefami dělí o titul krále střelců s porubským Ondrejem Šedivým. V kádru Jestřábů najdeme také nejproduktivnějšího obránce soutěže Tomáše Hanouska (5+13), který se tak v nabitém prostějovském týmu dělí o post druhého nejproduktivnějšího hráče s útočníkem Jakubem Illéšem (5+13).

Středeční duel nabídne také souboj dvou týmu s vysokou úspěšností v přesilových hrách, Prostějov využil o jednu početní výhodu více než Vsetín, což jej řadí v ohledu početních výhod na 2. místo. V prostějovském brankovišti dostal možná trochu překvapivě více prostoru Marek Štipčák, dvaadvacetiletý brankář hájil klec Hanáků ve 14 duelech a vychytal si úspěšnost zákroků na hodnotu 90.64 %, zkušenější Jaroslav Pavelka zajistil cennou výhru na ledě Poruby, dostane důvěru i v dalším šlágru?

Oplatí Valaši soupeři porážku z Lapače?

Povedený vstup do náročného třízápasového týdne měl také vsetínský tým, který si v domácím prostředí poradil s kolínskými Kozly. Středočeši drželi krok s Valachy pouze v první třetině, když se dokázali během 53 vteřin prosadit dvěma přesnými trefami, ale Vsetín předvedl charakter a ještě do první sirény šel zpět do vedení, zbytek utkání pak měli zelenožlutí pevné ve vlastních rukách. Hattrickem se blýskl Pavel Khůfek, aktuální centr první útočné formace tak dosáhl již na 6 vstřelených branek. V produktivitě obránců se pak znovu zvedl Mads Larsen, jehož trefa se sirénou v první třetině byla klíčová směrem k rodícímu se vsetínskému vítězství a zároveň už 4. v sezoně v podání dánského zadáka ve službách Vsetína. 

Utkání se celkově povedlo první útočné formaci, která zařídila čtyři trefy Vsetína v utkání, Luboš Rob zásoboval své spoluhráče třemi asistencemi a produktivitu valašského mužstva aktuálně vede s bilancí (7+17). Opomenout pak nesmíme ani formu Víta Jonáka, který na svého parťáka z útoku ztrácí pouze dva kanadské body (9+13), nejlepším střelcem týmu je nadále kapitán Erik Hrňa s 10 trefami.

Vzájemné zápasy:

13. kolo VSETÍN – PROSTĚJOV 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)

První vzájemná konfrontace byla podobně jako nadcházející odvetné utkání označeno šlágrem kola. Duel na Lapači začali lépe Jestřábi, kteří se ujali vedení zásluhou Jan Veselého, Vsetín ale do první sirény vyrovnal Vítem Jonákem a skóre otočil kapitán Erik Hrňa. Prostějov se však postaral o další zvrat v utkání, které nakonec rozhodl ve vlastním oslabení, když vítěznou branku vstřelil ve třetí třetině Jan Maruna. Valaši ve třetím dějství marně obléhali prostějovskou klec, výrazná střelecká převaha 42:28 nepřinesla vsetínskému týmu ani jednobodový zisk. Odveta je na programu ve středu od 18:00 na Hané, kdo se bude v závěru první poloviny základní části radovat z cenného vítězství?

Sestavy v posledním kole:

Prostějov: Pavelka (Štipčák) – Šidlík, Hanousek, Forman, Pohl, Kubeš, Poledna, Pěnčík – Illéš, Hašek, Z. Doležal – Slanina, Ostřížek, J. Veselý – Fronk, Pitule, Račuk – Jiránek (A), Venkrbec (C), Maruna.

Vsetín: Romančík – Staněk, Larsen, Smetana (A), Š. Jenáček, Petrovický, Kojo, Ďurkáč – Jonák, Bērziņš, Rob (A) – Půček, Klhůfek, Hrňa (C) – Hořanský, Kern, Jandus – Holec, Dědek, Kratochvil.

banner pod článkem