Vstupenky online

Valaši znovu doma! V sobotním utkání hostí jihlavskou Duklu

Jan Tajzler • 26.01.2024

Vsetínský tým se vrátil po tripu v Čechách s tříbodovým ziskem a momentálně už se připravuje na sobotní pokračování Chance ligy, která napíše již 43. kapitolu základní části. Deset kol před koncem začíná přituhovat, o elitní šestku maximálně bojuje i sobotní soupeř Valachů tým HC Dukla Jihlava. Vsacané si budou chtít jistit solidní náskok na 2. místě a nepřipustit zbytečné drama v rámci blížícího se závěru dlouhodobé fáze sezony. Duel mezi tradičními týmy české hokejové scény odstartuje na Lapači od 17:00.

Vyhne se Jihlava předkolu?

Dukla je po Litoměřicích dalším soupeřem, který se nachází v nabitém středu tabulky, kde o šestku aktuálně bojuje zrovna šest týmů. Rozdíl mezi 4. Třebíčí a 9. Přerovem je pouze pětibodový a při porci deseti utkání se tabulka ještě může dosti zamotat. Jihlava má ještě oproti většině konkurentů zápas k dobru, který odehraje s rivalem ze Znojma. Pro duel na Lapači přijede s formou tří vyhraných zápasů z posledních pěti kol. Jihlavané zvládli sebrat body Sokolovu (3:0), Znojmu (6:3) i rozjetému Frýdku-Místku (5:2). Mrzet určitě může porážka z domácího ledu od Zlína (3:5) či čerstvá ztráta s Kolínem (2:4). Momentálně tak Jihlava sídlí na 8. místě, do šestky ji schází pouze dva body.

Trenér Viktor Ujčík se může opřít o stálice jihlavského kádru. Produktivitu vede Tomáš Havránek s bilancí 11+20, znovu se mezi tahouny zařazuje i nestárnoucí legenda Dukly Tomáš Čachotský (11+17). Roli nejlepšího střelce v týmu plní Šimon Jelínek s 15 góly. Do práce už se naplno pustil po zdravotních komplikacích také další dlouholetý člen jihlavského kádru Tomáš Harkabus (9+9).

Zdravotní problémy zbrzdily na startu sezony i obránce Filipa Dundáčka, nyní už je však opět ve formě a podporuje i jihlavský útok s bilancí 4+11. Mezi obránci najdeme i lotyšského reprezentanta Patrika Ozolse (2+9) či další stálici Jihlavy Vlastimila Bilčíka (4+6), kterému se během ročníku vrátil po dvou letech i kamarád Jan Strejček (3+5). Brankoviště Jihlavy má pod palcem Adam Beran, který odchytal 30 utkání s úspěšností zákroků 92.01 % a průměrně inkasoval pouze 2.1 branky na jedno utkání.

Slabinou jihlavského týmu jsou v aktuální sezoně přesilové hry. Dukla využila pouze 19 početních výhod a je v této herní disciplíně druhá nejhorší, jen pro srovnání, Valaši nastříleli v početných výhodách 36 branek tedy téměř dvojnásobek. 

Udolá Vsetín Jihlavu i počtvrté?

Valaši mají za sebou trip v Čecháh, po pondělním nezdaru v pražském Edenu byla jejich další zastávkou litoměřická Kalich Aréna, kde svěřenci trenéra Weintritta opět nalezli ztracenou efektivitu v zakončení. Na severu Čech se popáté v sezoně prosadil obránce Šimon Jenáček, k vítězství po dvou letech na ledě Litoměřic přispěla i první formace, když se podruhé v novém roce prosadil Luboš Rob i Vít Jonák. Na pozici nejlépe střílejícího obránce ve vsetínských řadách se pak vyšvihl Mads Larsen, pro kterého to byla už osmá trefa v zelenožlutém dresu.

Poprvé od 2. prosince loňského roku se do brankoviště Vsacanů postavil Patrik Romančík, který inkasoval pouze z trestného střílení a při nešťastném odrazu puku od obránce Smetany, jinak svůj tým jistil spolehlivým výkonem a dal Vsetínu příležitost přivést na Valašsko plný bodový zisk. Naopak, jak už jsme informovali, sezona během českého tripu skončila pro útočníka Adama Hořanského, který bohužel rozšířil marodku dlouhodobě zraněných útočníků Tomáš Janduse s Danielsem Berzinšem. S blížícím se koncem přestupního termínu se však i na Lapači dají očekávat změny v hráčském kádru.

Vzájemné zápasy 2023/2024:

4. kolo: Jihlava – Vsetín 5:6p (3:2, 1:2, 1:1 – 1:0)

17. kolo: Vsetín – Jihlava 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

30. kolo: Jihlava – Vsetín 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Vsetín s Jihlavou se v posledních třech sezonách střetávají nad rámec základní části, postupně si spolu střihly v play-off sérii semifinále, finále i čtvrtfinále play-off. Valašský tým tak určitě dokonale musí mít přečtený především trenéři Dukly Viktor Ujčík s Karlem Nekvasilem, neboť oba muži provedli Duklu všemi společnými bitvami v rámci vyřazovacích částí. V aktuální sezoně se však Vsetínu na konkurenta z Vysočiny daří. První měření sil v Pelhřimově přineslo na vzájemné souboje těchto týmů netypicky vysoký počet branek. Valachům pomohly především dvě využité přesilové hry ve třetí třetině, čímž si vynutili prodloužení, kde o bonusovém bodu rozhodl Tomáš Jandus. Odveta na Valašsku už byla tuhým bojem s minimem vstřelených branek, Jihlava začala slibně, ale Vsacané v průběhu druhé třetiny skóre otočili na svou stranu. Tuhý boj byl k vidění i před vánočními svátky znovu v Pelhřimově, nakonec se ale jako rozhodující ukázala trefa Luboše Roba v 17. minutě, na kterou navázal druhou brankou proti Jihlavě v sezoně obránce Šimon Jenáček. Bude sobotní konfrontace poslední v aktuálním ročníku? Nebo se Valaši v play-off znovu potkají s Duklou?

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Romančík – Smetana (A), Š. Jenáček, Staněk, Ondračka, Ďurkáč, Larsen, Hryciow – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Holec, Dědek, Hrňa (C) – Machala, Kern, R. Půček – Šuhaj, Kratochvil, Š. Bláha.

Jihlava: Maláč – Bilčík, Strejček, Dundáček, Koštoval, Ozols, Kočí, Číhal – Čachotský (C), Toman, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Jelínek – Štefančík, Pořízek, Jungwirth – Báťa, Rauš, Brož.

banner pod článkem