Vstupenky online

Startuje závěrečná čtvrtina základní části, Vsetín přivítá Třebíč

Jan Tajzler • 19.01.2024

Základní části míří do finální fáze, už pouze jednou se prvoligoví konkurenti vzájemně střetnou před vrcholem sezony. O důležité pozice se bojuje na všech frontách. Sobotní duel na Lapači nabídne setkání dvou týmů, které mají ambice obsadit pozice v první čtverce a samozřejmě si nenechat ujít nejen přímý postup do čtvrtfinále, ale také výhodu domácího prostředí pro první kolo play-off. Vsetín i Třebíč se po novém roce trochu hledají, o to zajímavější bude sledovat, kterému z týmů se podaří v sobotním podvečeru uspět. Utkání odstartuje na Lapači v 17:00, fanoušky kromě atraktivní bitvy znovu čeká soutěž s Datartem či tombola 50:50.

Třebíč znovu táhne Dočekal

Horácká Slavia Třebíč měla povedené období na přelomu listopadu a prosince, kdy tým trenéra Kamila Pokorného zvítězil v pěti utkání v řadě za plný počet bodů. Koneckonců třebíčskou adventní formu odnesl také Vsetín, který poprvé v sezoně Horákům nestačil a na Vysočině po přestřelce 4:5 podlehl. Bílým hvězdám se dařilo pravidelně bodovat až do konce kalendářního roku 2023, ale pak přišel útlum. V posledních šesti utkáních totiž Třebíč zvítězila jen dvakrát, trápí se zejména na ledech soupeřů, kde ztratila poslední čtyři duely. Na domácím ledě pak ztratili i duel s poslední pražskou Slavií v poměru 2:4. Poslední zápas v Přerově měli Horáci slibně rozehraný, ještě ve 3. třetině vedli 2:1, ale Zubři se nakonec vzchopili a utkání otočili na 4:2 v jejich prospěch. Momentálně je Třebíč na 4. místě tabulky, dívat se musí spíš za sebe, pouze o dva body pozadu jsou totiž konkurenti z Litoměřic a Zlína, šestku pak drží Horácká Slavia díky čtyřbodovému náskoku na 7. Sokolov, z čehož vyplývá, že jakýkoliv bodový zisk z Lapače by Třebíčí přišel vhod.

Mužstvo stejně jako v loňském ročníku táhne klubový odchovanec Martin Dočekal, který si po přechodu z nejvyšší soutěže užívá dostatečný prostor na ledě a důvěru trenéru Pokornému splácí opravdu mimořádně. Kanadské bodování soutěže totiž Dočekal vede s vysokým náskokem 16 bodů před porubským Střondalou, jeho bilance činí 24+30, to je dost na to, aby třebíčský forvard ovládl i statistiku střelců a nahrávačů. Ladislav Bittner coby druhý muž třebíčské produktivity má sotva poloviční zisk, přesto bude i on rizikem pro vsetínskou obranu, jeho bilance činí 14+12. S Bittnerem pak údernou formaci tvoří také jeho parťák Matěj Psota (10+13).

Podobně jako v předcházející sezoně i v té aktuální se daří také zkušenému obránci Antonínu Bořutovi. Zlínský odchovanec se řadí mezi nejlépe střílející obránce soutěže, když vstřelil 7 branek a na dalších 19 asistoval, což z něj zároveň dělá i druhého nejproduktivnějšího zadáka Chance ligy. Ve svých řadách má Třebíč i zkušeného reprezentanta Slovinska Mihu Štebiha (3+13). V brankovišti už má trenér Pokorný k dispozici uzdraveného Pavla Jekela, který ve 12 duelech vychytal úspěšnost zákroků na hodnotu 91.70 % a průměrně inkasoval 2.05 branky na zápas. Ovšem v průběhu základní části si i Jan Mičán dokázal, že může být plnohodnotným brankářem druhé nejvyšší soutěže.

Připíše si Vsetín třetí výhru v řadě?

Valaši se v posledních duelech snaží zapomenout na nepovedený vstup do kalendářního roku 2024. Po zlomení série porážek v Kolíně, potěšili Vsacané i domácí publikum na Lapači a uspěli ve sledovaném šlágru 39. kola nad prostějovskými Jestřáby v poměru 3:1. Za cenným a důležitým vítězstvím v boji o konečné 2. místo nasměrovali Valachy obránci. Nejprve se prosadil potřetí v sezoně Ondřej Smetana a po něm v závěru první třetiny Mads Larsen, pro kterého to byla již 7. trefa v sezoně, díky tomu najdeme dánského zadáka ve vsetínském dresu mezi pětici nejlépe střílejících zadáků soutěže, mimochodem v této společnosti je také zkušený vsetínský obránce Robin Staněk, a pokud bychom brali v potaz celkovou produktivitu, pak zde najdeme i Šimona Jenáčka. Na Valašsku si tedy rozhodně nemohou stěžovat na produktivní podporu ze strany obránců.

Po návratu z marodky pak Vsacany ve šlágru s Prostějovem uklidnil kapitán Erik Hrňa, jehož 14 branek je nejlepším počinem mezi vsetínskými střelci. Valaši si během zápasu tvořili další slibné šance, především první formace na sobě dala znát, že deka je pryč. Za posledními dvěma vítězstvími stojí také výkon v brankovišti Maxima Žukova. Premiéru ve vsetínském dresu si pak odbyl útočník Ondřej Machala, který nastoupil na křídle čtvrté formace.

Vzájemné zápasy 2023/2024:

1. kolo: Třebíč – Vsetín 0:2 (0:2, 0:0, 0:0) 

14. kolo: Vsetín – Třebíč 5:2 (3:0, 1:2, 1:0)

27. kolo: Třebíč – Vsetín 5:4 (2:0, 1:2, 2:2)

Vstupní utkání do základní části zvládl Vsetín na výbornou. Do Třebíče cestoval tehdy ve značně improvizované sestavě, přesto si připsal plný bodový zisk, pod který se brankově podepsali Jakub Ďurkáč s Matyášem Dědkem, brankář Žukov pak první tři body sezony pojistil čistým kontem. Úspěšná byla pro Valachy i odveta na Lapači, když už ve 21. minutě odskočili do čtyřbrankového trháku, na toto utkání určitě v dobrém nevzpomíná třebíčský brankář Mičán, který na Lapači musel střídat. Do třetice už se radovala Třebíč. Utkání na Vysočině při startu doby adventní nabídlo divokou přestřelku, kterou Vsetín ztratil jen pár vteřin před koncem základní hrací doby. Hrdinou domácích byl David Michálek, který zaznamenal v utkání hned dvě trefy včetně té rozhodující, momentálně je však třebíčský forvard na marodce. Poslední měření sil se odehraje na Lapači, uspěje Vsetín proti Třebíčí i potřetí v sezoně?

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Žukov – Smetana (A), Š. Jenáček, Hryciow, Staněk, Kojo, Larsen, Ondračka – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Holec, Dědek, Hrňa (C) – Hořanský, Kern, R. Půček – Machala, Kratochvil, Šuhaj.

Třebíč: Jekel – Bořuta, Baláž, Štebih, Furch, Poizl, Vodička, Kříž – Dočekal (A), Bittner (C), Psota – Ondráček, Vodný, Ferda (A) – Maty. Svoboda, Malý, Frömel – Matě. Svoboda, Kučera, Michalčuk.

banner pod článkem