Vstupenky online

31. kolo: Vsetín se střetne s utrápeným mistrem

Václav Trávníček, Antonín Vansa • 06.12.2005

V s e t í n – Po vítězství 4:3 nad Spartou Praha, které bylo pro vsetínské hokejisty teprve druhým triumfem v sezoně a prvním na domácím ledě, zajíždějí Valaši do Pardubic. Loňský šampion se letos jen protlouká extraligou. Po třiceti odehraných kolech drží až dvanácté místo, přičemž od předposledního Litvínova dělí Perníkáře pouhé tři body. Slavný klub z východních Čech v posledním kole prohrál s Českými Budějovicemi 2:0. „Ovšem s výkonem jsme spokojeni,“ pravil po utkání optimisticky pardubický asistent Kupka. „Věřím, že příště už budeme úspěšní.“ V to doufá i vsetínský Pavel Janků, strůjce vítězství nad Spartou. „Porazili jsme Spartu. Dokázali jsme si, že můžeme hrát s každým soupeřem!“ Klání dvanáctého týmu extraligy se čtrnáctým začíná dnes v 18:00.

Vsetín touží potvrdit úspěch z minulého kola

Nabuzený Vsetín potřebuje body jako soli, neboť na předposlední Litvínov ztrácí hrozivých dvacet bodů. Valaši do prolínacích bojů s vítězem první ligy rozhodně nechtějí. „Baráž je sice ještě daleko a pokud ještě existuje alespoň teoretická šance, chceme se jí držet. A i kdybychom ji nakonec hráli, musíme se právě proto naučit vyhrávat a nebýt psychicky na dně,“ řekl po minulém utkání útočník Martin Jenáček. V boji o důležité vítězství budou Vsetínští postrádat obránce Josefa Hrabala, kterému operace ruky nedovoluje nastoupit.

Problémy s obránci mají také Pardubice. „Čáslava, Novotný a Vágner mají problémy s rameny,“ upřesňuje trenér Vladimír Martinec. „Do hry proto pošleme pouze tři obranné dvojice a premiéru si odbyte junior Václav Lesák,“ dodává. Mimo hru i nadále zůstávají brankář Lašák a útočník Rolínek.

Letošní Pardubice: Obhájce titulu okupuje dvanáctou příčku

Trápení posledního extraligového mistra pokračuje. Tým marně čeká na sérii, která by jej zdvihla tabulkově výše. Obrovským problémem se ukázalo pro Východočechy zranění slovenského gólmana Jána Lašáka, který si při utkání ve Zlíně přilehl kotník, čímž došlo ke zlomenině. Jeho místo musel na čas zaujmout mladík Alexandr Hylák. A s odstupem času se dá říct, že post prvního brankáře úplně neunesl. Vychytal sice výhry v Plzni, v Litvínově, zachránil v domácím prostředí bod proti lépe bruslícím Českým Budějovicím, ale jinak poměrně zbytečně inkasoval a tým se pod tíhou laciných gólů hroutil.

Nejprve Pardubice ztratily výborně rozehrané utkání na ledě Sparty. Ještě pět vteřin před koncem svěřenci kouče Vladimíra Martince vedli 2:1, jenže poté od modré vypálil Ton a Hylák kotouč nezachytil. V prodloužení dokonali domácí obrat. Ještě hůře však pro mladého gólmana, který hostuje v prvoligovém Hradci Králové, duel s Kladnem. Po čtyřech minutách se zdálo, že Pardubice konečně prolomí svou smůlu. Vedly 2:0 a měly jasně nakročeno k vítězství. Jenže Středočeši zabrali a v nevídané přestřelce dokázali zápas zvrátit na konečných 7:5 ve svůj prospěch.

Manažeru Kusému došla trpělivost. Jenže těžko říct, jak by situaci vyřešil, kdyby nedošlo k finančním kolapsu ruské Lady Togliatti. Ta s příchodem nových majitelů do ocelářského koncernu Lada výrazně utlumila výdaje na platy hráčů v reprezentační přestávce se ruskému celku rozutekla základní osa kádru. O místo mimojiné přišel brankář Adam Svoboda. A rozhodl se pomoct svému bývalému klubu po dobu, než se uzdraví Ján Lašák. Svůj návrat si vychutnal. Byla na něm sice patrná nervozita, ale inkasoval jen jednou a díky výhře 2:1 dal definitivně zapomenout na prokleté play-off 2004, po němž musel východočeskou metropoli opustit.

Následné zápasy však naznačily, že chyba není na postu brankáře. Tým nedává góly. Ve zvýšení střelecké produktivity mu nepomohl ani návrat rychlíka Petra Sýkory z amerického Washingtonu, trápí se i vyhlášený střelec Jan Čaloun.

Podzimní utkání - 7:2 pro Pardubice

Pardubice – Vsetín 5:1 (1:0, 4:1, 0:0)
Branky: 18. Čaloun (Mikeska), 22. Linhart (Klouda), 25. Mrázek (M. Hlinka, Kántor), 26. Čaloun (Mikeska), 35. Čaloun (Mikeska) - 36. Gorev (Beck).

Vsetín – Pardubice 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Branky: 48. Květoň - 36. Lubina (Čaloun, Mikeska), 60. Hlinka (Mrázek).

Pravděpodobné sestavy

Pardubice: Svoboda - Snopek, Linhart, Havíř, Mudroch, Novotný, Vágner, Kántor - Sýkora, Blažek, Hlinka - Mrázek, Tvrdík, Cetkovský - Kolář, Koukal, Korhoň - Čaloun, Mikeska, Lubina.

Vsetín: Hovi - Ponomarev, Kučný, Horák, Bauer, Brincko, Augusta, Bolf - Květoň, Stantien, Demel - Janků, Steiner, Jenáček - Dubec, Zdráhal, Rob - Valko, R. Hruška, Duba - Sakrajda.

banner pod článkem