Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1941 (9.9.2024)

Matějová odchází do Stockholmu. Švédsko bylo cíl i sen, usmívá se

Helena Hegeďová • 08.08.2024

Petra Matějová, která ještě v předminulé sezoně hájila barvy dorostu VHK, bude v příštím ročníku působit v týmu AIK Stockholm, který hraje druhou nejvyšší ženskou švédskou soutěž NDHL. Nabídka na zahraniční angažmá přišla nečekaně a takřka na poslední chvíli, Matějová přesto neváhala. „V mém věku je to pro mě více než výhodná nabídka. Zkusila jsem to,“ prozrazuje osmnáctiletá útočnice, kterou za rok čeká maturita.

Petro, gratuluji k nové smlouvě ve Švédsku. Jak probíhala komunikace s klubem?
Seběhlo se to celkem rychle. Byla jsem ve spojení s jednou agentkou, která mi minulou neděli nabídla dvě angažmá. První v Německu a druhé ve Švédsku. Hned jsem věděla, že Švédsko by mohlo být fajn. Snažila jsem se o tom zjistit co nejvíce informací, od agentky jsem věděla všechny podmínky. V mém věku je to pro mě více než výhodná nabídka. Zkusila jsem to. Měla jsem videohovor s manažerem, který mi vysvětlil funkci v týmu, z čehož jsem pochopila, že o mně mají opravdu zájem. Dostala jsem deadline do středy. Což byly tři dny.

Jak jste na nabídku reagovala?
Jako na blesk z čistého nebe. Už jsem byla smířená s tím, že budu hrát tady a zkusím to příští rok v létě. Přece jen už budu mít zkušenosti z letoška, napíšu více agentům a už během sezony budu v kontaktu s více kluby. Byl přelom července a srpna, a to už mají všechny týmy uzavřené soupisky. Vůbec jsem nepočítala s tím, že by ještě něco mohlo přijít. Bylo to velmi milé překvapení.

Měla jste jasno hned, nebo jste přemýšlela?
Já bych to upřímně podepsala hned, ale samozřejmě jsem to ještě řešila s rodinou. Nejvíc jsem musela přemlouvat mamku, která mě moc nechtěla pustit (směje se). Už jsem si myslela, že tuto šanci propálím, protože moje přemlouvání nepomáhalo. Bavila jsem se o tom ale i s trenéry na Vsetíně a dostala jsem odpověď, že je to skvělá šance, která už se nemusí nikdy opakovat. Potom to nakonec klaplo i s mamkou (usmívá se). Jsem vděčná celému klubu VHK, protože těch let strávených tady opravdu nebylo málo. Děkuju panu Weintrittovi, který si mě vytáhl, nerada bych ale na někoho zapomněla, děkuju všem od trenérů až po kustody a všechny, s kterými jsem se na Lapači potkala.

Co pro vás nová etapa znamená?
Švédsko pro mě byl cíl i sen. Už teď mám juniorský věk a v Česku bych asi neměla možnost se prosadit. Tohle je pro mě ideální možnost, i když to samozřejmě není jen růžové. Jsem v maturitním ročníku a školu budu muset dodělávat online s tím, že přiletím jen na maturitu.

Švédsko je velmi oblíbenou destinací českých hokejistek. Máte nějaké reference?
Reference mám, samozřejmě jsem se ptala i na konkrétní klub. Už delší dobu vím, že všechny soutěže ve Švédsku jsou kvalitní a jsou tam pro ženy mnohem lepší podmínky než v Česku. Taky jsem si vždycky říkala, že pro mě bude lepší Švédsko než Amerika, více tíhnu k Evropě. Jakmile jsem dořešila svou nabídku, napsala jsem si s holkami, které tam hrály. Dostala jsem dobré i trošku horší reference. Myslím si ale, že to tak má být, protože kdyby to bylo všechno jen růžové, tak by na tom bylo něco špatně. Zkusím to, každý může mít jiný názor.

Dostala jste i nějaké rady?
Ano, holky mi poradily a se vším pomohly. Samozřejmě se totiž řeší i věci jako pojištění a podobně, není to jen o tom, že podepíšu smlouvu a můžu letět. Taky tam budu hrát se svou spoluhráčkou z reprezentace U18. Budeme pravděpodobně bydlet ve stejném bytě, což je super. Na začátek je výborné, že tam budu mít Češku. I kdybychom se třeba náhodou ztratily na letišti, protože spolu letíme, tak se aspoň ztratíme dvě a pomůžeme si navzájem. Je to taková ta jistota.

Co od nadcházející sezony ve Švédsku očekáváte a na co se těšíte?
Očekávám, že se herně zlepším a poznám zase jiný styl hokeje. Ve Švédsku se mimo jiné může hrát do těla a vzhledem k tomu, že mi spíše vyhovuje fyzická hra, tak to je pro mě super. Taky se těším na to, až se více začlením do ženského hokeje, protože jsem hrála jenom s kluky a ženy mě tolik netáhly. Teď je to ale i směrem k áčku dobrý krok. Je možné, že pokud bych měla v sezoně dobré výsledky, tak si mě může vytáhnout nějaký lepší klub a můžu hrát na vyšší úrovni. Podle mě je to do budoucna dobrý tah.

Vidíte to jako dobrý krok také směrem k reprezentaci?
Určitě ano, protože Švédsko je sledované mnohem víc než Česká republika. Jsou tam známé kluby, o kterých je slyšet, trenéři jezdí také na zápasy, kde si nás mohou vyhlédnout pro další kempy. Za mě je tohle také jedna z hlavních věcí, proč jsem tam chtěla jít. Áčková reprezentace je můj cíl a sen, moc ráda bych tam hrála zápasy a byla stabilní součástí týmu.

Nedávno jste se zúčastnila reprezentačního kempu, jaký byl?
Každý rok se pořádá letní kemp, minulý rok to bylo v srpnu v Chomutově a i letos to bylo na můj vkus docela brzy. Měla jsem ještě tábory a svůj program, což jsem všechno musela zrušit. Letošní kemp byl super, jsem ráda, že jsem se mohla zase po roce zúčastnit a se všema se potkat. Program byl náročný – dva ledy denně, taky dva zápasy. Byl ale i super teambuilding, kdy jsme navštívili v muzeum Pilsner Urquell, kde jsme si to náležitě užili. Celkově z toho mám dobrý pocit, vím, kde se ještě můžu zlepšit. Také jsem nasála novou taktiku, kterou nám trenérský štáb vysvětloval. A vzhledem k tomu, že se bude hrát mistrovství světa v Českých Budějovicích, tak jsme řešili i to, že do toho musíme dát víc než obvyklých sto procent, abychom udělali úspěch.

Je pro vás domácí mistrovství světa větší motivací?
Ano, nevzdávám to. Vím, že to pro mě jako mladší hráčku může být ještě daleko, ale říkám si, že se na mě třeba usměje štěstí. Podaří se mi nějaký kemp a najednou bude mistrovství zase o kousek blíž.

banner pod článkem