Vstupenky online

Valaši míří na trip do Čech, nejprve je čeká pražský Eden

Jan Tajzler • 21.01.2024

Závěrečná čtvrtina základní části nabírá na obrátkách, v následujícím týdnu nabídne Chance liga hned tři hrací dny. Valaši již na startu nového týdne vyrazí do hlavního města, kde je v pondělním podvečeru od 18:00 čeká měření sil s pražskou Slavií. Slavná hokejová značka se ocitla na startu nového roku nad propastí a stále nad Slavií visí Damoklův meč v podobě sestupu do 2. ligy. Pražané se ovšem probrali včas a nyní předvádějí, jak moc chtějí v Edenu udržet profesionální soutěž. Valachy určitě nečeká v hlavním městě nic jednoduchého, každopádně se zdá, že i ve vzdálené destinaci se budou moct opřít o výraznou podporu fanoušků v hledišti.

Slavia se probrala, vyhrála třikrát v řadě

Trenér Aleš Totter již během Vánoc zavelel k minimálnímu odpočinku a není se co divit. Výsledky pražského reprezentanta v základní části nejsou vůbec ideální a nebýt aktuální vítězné série tří vyhraných duelů v řadě, mohlo být se slavnou značkou opravdu zle. Každopádně sešívaní zabrali, postupně si připsali cenné tříbodové zisky nad Třebíčí (4:2), Kolínem (4:1) a naposledy uspěli i na ledě Litoměřic v poměru 5:1. Jak vidno, Pražané zlepšili výrazně produktivitu. Vyhráno však zdaleka nemají, herní progres totiž doposud stačí pouze na vyrovnaný počet bodů se Znojmem a to ještě Jihomoravané mají zápas k dobru. Na druhou stranu, pokud by vítězný trend mužstva z Edenu pokračoval, mohou se ještě poprat o účast v předkole play-off, vždyť na 10. Kolín ztrácejí hratelných pět bodů.

Zabránit katastrofě v podobě sestupu do třetí nejvyšší soutěže se snaží zkušený forvard Tomáš Knotek, který opět vede produktivitu týmu s 33 kanadskými body. Nejlepším střelcem je Matěj Beran, který již během sezony přišel na výpomoc z extraligového Kladna, momentálně vstřelil za 29 utkání 13 branek. V lednu pravidelně boduje i druhý muž produktivity a lotyšský reprezentant Edgars Kulda (10+18), osud Slavie pak nemůže být lhostejný i pražskému rodákovi Jaroslavu Brožovi (11+14).

Z obránců umí produktivitu podpořit zkušený Dušan Žovinec (4+10), pověst ofenzivního zadáka se snaží naplnit i přesezonní posila z Litoměřic Jan Holý (4+10). Sešívaní by potřebovali výraznější podporu brankářů, v modrém půlkruhu se do branky Slavie letos postavilo už pět maskovaných mužů. Jedničkou dle odchytaných zápasů je jistě nadějný junior Tomáš Volevecký, jehož úspěšnost zákroků jako u jediného z aktuální trojice gólmanů překročila hranici 90 %, ale Roman Málek i čerstvá akvizice z Finska Paavo Hölsä mají čísla dokonce až pod 89 %.

Navzdory nízkému postavení v tabulce, má pražský tým solidní přesilové hry, ve využití početních výhod je na 2. místě hned za Frýdkem-Místkem s hodnotou 21.77 %. Skřípe to ale v oslabení, kde Pražané evidují třetí nejhorší úspěšnost v rámci Chance ligy, nutno však zmínit, že tým Slavie patří mezi nejdisciplinovanější, obdržel pouze 321 trestných minut, což je po Sokolovu nejmenší hodnota v soutěži.

Ovládne Vsetín i čtvrtý duel s Pražany?

Valaši dávají zapomenout nepovedenému vstupu do nového roku. V uplynulém týdnu si připsali cenná vítězství nad Prostějovem i Třebíčí, čímž jasně dali najevo, že nechtějí od konkurentů připustit tlak na dobyté 2. místo v tabulce. Díky úspěchům a zvládnutým šlágrům se náskok Vsacanů na dotírající soupeře zvýšil na 9 respektive 14 bodů. Utkání s Třebíči si užili i fanoušci na Lapači, Vsetínu se podařilo nasázet do branky Horáků hned šest kotoučů, což určitě v soubojích s Třebíčí nebývá zvykem, Pavel Jekel dokonce po 2. třetině střídal.

Trenéři určitě kvitují prolomení střeleckých trápení u očekávaných tahounů mužstva, velkou radost po parádní trefě projevil Luboš Rob a první branku v novém roce oslavil i jeho parťák z elitního útoku Vít Jonák. Luboš Rob vede produktivitu mužstva s 35 body. Sebevědomí si proti Třebíčí zvedl také Miroslav Holec, který si v duelu připsal bilanci 1+1, po jednozápasové absenci se do sestavy vrátil také Štěpán Bláha, který navzdory spíše defenzivním úkonům zaznamenal v novém roce již 5 kanadských bodů za 3 branky a 2 asistence.

Vzájemné zápasy 2023/2024:

2. kolo: Vsetín – Slavia Praha 7:4 (5:2, 1:1, 1:1)

15. kolo: Slavia Praha – Vsetín 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)

28. kolo: Vsetín – Slavia Praha 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Ve dvou vzájemných bitvách Pražané otevřeli skóre, ale ani jednou je první branka v utkání nenasměrovala k bodovému zisku. Domácí premiéra na Lapači přinesla vsetínským fanouškům skvostnou první třetinu, ve které vsetínský tým skóroval hned pětkrát. Další bitvy už byly mnohem vyrovnanější, především v domácím prostředí Slavia usilovala o cenný bodový zisk s favorizovanými Valachy a statečně vzdorovala i v adventním utkání na Lapači, kdy Vsacanům zajistil vítězství na startu 3. třetiny svou první brankou v sezoně Miroslav Holec. Jak na straně Vsetína tak Slavie najdeme i čtyřbrankové střelce při vzájemných konfrontacích, Roman Půček dvakrát skóroval při prvním setkání na Lapači i při odvetě v Edenu. Smutným hrdinou Slavie je pak zkušený Tomáš Knotek, který dokonce v prvním duelu na Valašsku zaznamenal hattrick. Dvakrát se proti mateřskému klubu prosadil i Jan Kern. Jak dopadne poslední měření sil v základní části? Souboj Pražanů s Valachy odstartuje v 18:00 a mobilizaci hlásí i příznivci Vsetína žijící v hlavním městě, kteří už nejedenkrát dokázali hráčům vytvořit v Edenu domácí prostředí. 

Sestavy v posledním kole:

Slavia Praha: Volevecký – Žovinec, Klikorka, Hrdinka, Holý, Kajínek, Kremláček, Stejskal – Beran, Polák, Guman – Průžek, Knotek, Brož – Havrda, Kulda, Strnad – Všetečka, Kucharčík, Slavíček.

Vsetín: Žukov – Š. Jenáček, Ďurkáč, Ondračka, Hryciow, Larsen, Kojo, Staněk – Rob (A), Klhůfek, Jonák (A) – Hrňa (C), Dědek, Holec – R. Půček, Kern, Hořanský – Š. Bláha, Kratochvil, Šuhaj.

banner pod článkem