Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1941 (9.9.2024)

Junioři jdou do akce. Rozhodovat budou maličkosti, ví Vlach. Co overage hráči?

Helena Hegeďová • 12.09.2024

Start druhé nejvyšší juniorské soutěže klepe na dveře a hráči VHK mají za sebou dlouhou letní přípravu plnou velké konkurence. „Měli jsme stejný počet zápasů jako loni a jedinou změnou bylo to, že jsme zkoušeli více hráčů. Měli jsme tam Ukrajince, slovenské hráči a i nějaké Lotyše. Výběr byl vcelku široký,“ přiblížil hlavní trenér Rostislav Vlach. Jak vypadala stavba týmu a jsou ambice stejně vysoké jako v minulých letech?

Pane trenére, jak hodnotíte letní přípravu?
Dá se říct, že příprava byla standardní a vypadala podobně jako loni. Měli jsme i stejný počet zápasů a jedinou změnou bylo to, že jsme zkoušeli více hráčů. Měli jsme tam Ukrajince, slovenské hráči a i nějaké Lotyše. Výběr byl vcelku široký a snažili jsme se z něj udělat tým, který bude v lize dobře hrát.

Jakým způsobem jste kádr zužovali?
Klíčové byly zápasy. Měli jsme tam nové hráče v obraně i v útoku a snažili jsme se je vidět nejen v tréninku, ale také v zápase, kde se ukáže, jak hráč vypadá a jaké má přednosti. Snažili jsme se vybírat také tak, aby hráč do týmu zapadl povahově a byl opravdu platný. Ať už bojovností, nebo třeba hokejovým umem.

Jak jste s přípravnými zápasy spokojen? Při pohledu na výsledky se může zdát, že ofenziva nebyla úplně stoprocentní...
Měli jsme rezervy v koncovce. Možná to bylo také tím, že jsme zkoušeli více hráčů a útoky se dost měnily. Kluci nehráli každý zápas ve vyloženě stejné sestavě, takže to možná bylo způsobené i tím, že nebyli úplně sehraní. Nicméně bych ale řekl, že jsme v každém zápase měli dost šancí, ale produktivita nebyla dobrá. Doufám, že se to v lize zlepší.

Byl s postupujícím časem vidět progres?
Já doufám, že tam byly i nějaké dobré věci. Snažili jsme se pracovat na tom, abychom zlepšovali to, co nám nešlo. A to se týkalo také střelby, kterou jsem před chvílí zmiňoval. Kromě ní jsme hodně nacvičovali také osobní souboje a posledních pár dnů jsme se snažili pracovat i na přesilovkách.

Za vypíchnutí určitě stojí zápas s A-týmem Valašského Meziříčí. Co z vašeho pohledu mohlo toto utkání hráčům dát?
Kluci už teď mají zkušenost i z chlapského hokeje, protože přece jen je to trochu rozdíl. A to nejen v nasazení. Starší hráči nehrají tolik živelně, ale spíše chytře. Myslím si, že tyto zkušenosti byly pro kluky určitě neocenitelné. Hlavně pro ty, kteří ještě nehráli za chlapy, protože mohli vidět  třeba také to, jak to v seniorské soutěži funguje. Udělali si představu, jak se hraje hokej ve druhé lize, a jsem osobně rád, že jsme takový zápas absolvovali. A myslím si, že i kluci byli spokojení a užili si to.

Splnila příprava to, co měla splnit?
Jak už jsem říkal prvně, hledali jsme hlavně doplnění kádru za kluky, kteří skončili nebo odešli. Mužstvo jsme chtěli doplnit tak, aby mělo ještě větší sílu. K tomu bych chtěl ještě připomenout, že letošní novinkou je možnost nasazení tří overage hráčů. To znamená, že můžeme využít i hráče ročníku 2004. V přípravě jsme je nevyužívali, chtěli jsme dát šanci hlavně mladým a hráči tohoto ročníku trénovali buď s A-týmem VHK nebo Valašským Meziříčím. I z toho důvodu si myslím, že stále máme nějakou rezervu, pokud by se úplně nedařilo, protože stále můžeme využít i tyto hráče, které máme připravené.

Overage hráči jsou tedy spíše záloha a nebudou nastupovat pravidelně?
Naše představa je taková, že pokud by to bylo možné, tak by sezonu odehráli povětšinu za seniorské týmy, tedy A-týmu Vsetína nebo Valašského Meziříčí. Chtěli bychom je tedy využít spíše až na konec základní části nebo play-off a pokusit se o co nejlepší výsledek.

A jaké jsou cíle juniorského týmu do letošní sezony?
Po loňské sezoně, kdy jsme se dostali do finále, jsou cíle pořád stejné. Chtěli bychom zopakovat postup do finále, a kdybychom měli na své straně trochu štěstí a sportovního úspěchu, tak bychom se rádi pokusili postoupit. Letos je ovšem soutěž zase rozšířená. Jsou v naší lize mužstva, která neznáme. Nevíme, jakou mají úroveň. Navíc sestoupila Olomouc, ta bude jako loňský účastník extraligy silná. Zároveň to pro nás bude asi největší změna, protože v minulých letech jsme tam tým v podobné situaci neměli. Já si myslím, že to bude stejně jako loni hodně vyrovnané a budou rozhodovat maličkosti. Musíme se dobře připravit a snad dopadne letošní sezona alespoň o trochu lépe než minulý rok.

banner pod článkem
×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice "B"
VHK ROBE Vsetín