Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1972 (19.9.2024)

Mládež VHK nově mezi akademiemi: Je to výzva, říká Žabčík. Co příprava 9. třídy?

Helena Hegeďová • 06.07.2024

Díky změně v systému Akademií Českého hokeje se do jejich sekce dostaly také mládežnické týmy VHK. Vsetínskou akademii bude v blížící se sezoně zastupovat Zbyněk Žabčík, jenž je zároveň hlavním trenérem 9. třídy, která bude stejně jako v loňské sezoně hrát nejvyšší soutěž své kategorie. „Výzva to pro mě bude velká. A to jak ze stránky sportovní, tak ze stránky v uvozovkách manažerské,“ netají Žabčík. Co všechno tato funkce obnáší a jak vypadala příprava deváťáků?

Pro nadcházející sezonu budete mít ve VHK na starosti sportovní úsek akademie. Co je náplní této funkce?
Jelikož na Vsetíně máme Extraligu 9. tříd, tak právě díky tomu nově spadáme do sekce Akademie Českého hokeje. Zároveň budu ve VHK působit jako trenér 9. třídy, takže jsem dostal na starost týmy akademie obecně. Náplní této práce je například účast na různých školeních a konferencích pořádané přímo pro akademie. Budu se tedy snažit načerpávat informace a posouvat je dále do klubu. A co se týká přímo mé práce v klubu napříč akademickými týmy, tak jde hlavně o komunikaci mezi jednotlivými trenéry a funguji jako taková prodloužená ruka manažera mládeže pro tuto sekci.

Je to pro vás osobně výzva?
Výzva to pro mě bude velká. A to jak ze stránky sportovní, abychom se pokusili splnit cíle pro tuto sezonu, tak ze stránky v uvozovkách manažerské.

Jak probíhala letní příprava u týmů akademie?
Letní příprava probíhala nově pod vedením firmy Andrle sport, kdy jsme dostávali přes aplikaci náměty a motivy letní přípravy, kterou měl na starosti kondiční trenér Tomáš Frolo. Velkou výhodou pro nás byl led na Kapce, který jsme mohli využívat dvakrát týdně. Tam jsme se zaměřovali především na technické věci, pilovali jsme bruslení, střelbu a jiné dovednosti.

Jaké další aktivity byly součástí programu?
Snažili jsme se, aby příprava byla pestrá, abychom nebyli pořád jenom zavření v posilovně. Nebudeme si nic nalhávat, ale příprava není hokejisty zrovna oblíbená část sezony, takže jsme zapojovali různé hry tak, aby ta povinná dřina byla odlehčená i jiným pohybem. 9. třída se na konci letní přípravy zúčastnila soustředění ve Velkých Karlovicích, které jsme pojali v turistickém duchu a objevovali jsme krásy valašských kopců.

V jaké míře spolupracují trenéři napříč kategoriemi?
Spolupráce mezi trenéry těchto týmů je nezbytná. Komunikujeme spolu pořád, není dne, kdy bychom se nepotkali na zimáku a neřešili hokej. Důležitá je komunikace mezi jednotlivými trenéry nejen na úrovní akademie, ale hlavně napříč celým klubem. Navzájem se snažíme obohacovat a diskutovat o všem, co by mohlo být pro náš klub prospěšné.

Probírali jste už i cíle pro nadcházející sezonu?
Cíle se nemění a stále platí, že uděláme vše pro to, aby se kategorie dorostu a juniorů opět pokusila probít do extraligy. Co se týče 9. třídy, tak tam pro nás bude hlavním cílem udržet nejvyšší soutěž a každý dílčí úspěch bude jen plus.

Jak moc je podle vás letní příprava důležitá pro plnění nejen těchto cílů?
Když se na to podívám úplně od těch nejměnších, tak pokud se děti nebudou umět hýbat mimo led a nebude jim pohyb vlastní, tak je těžké se potom pohybovat na bruslích a u toho ještě ovládat hokejku a přemýšlet. Letní příprava, ať už pohybová kondiční nebo psychická, je důležitou součístí pro jakýkoliv úspěch.

Jaké jsou aktuální plány na letní prázdniny?
Hráči dostali tréninkové plány na přechodné období, které bude trvat do 25. července, kdy jde poprvé na led tým juniorů. Vzápětí se přidá 9. třída a dorost.

Na co jste se v letní přípravě zaměřovali u týmu 9. třídy?
U této kategorie jsme řešili především základy silových cviků a správný pohyb, ale také prvky rychlostní koordinace a vytrvalosti. Snažili jsme se kluky hlavně naučit, jak se o sebe starat před a po tréninku tak, aby se z toho pro ně stala rutina. Na ledě jsme se zaměřovali na dovednosti a lehké kombinační věci, řešili jsme ale spíše technické dovednosti.

Jak byste letní přípravu celkově vyhodnotil?
Byla velmi povedená. Kluci byli poctiví a chtěli se zlepšovat v každém směru. Společně s kolegou Ondrou Němcem jsme byli spokojení i s výsledky testů, které jsme absolvovali v Ostravě.

A jaká je v týmu aktuálně situace, například s jeho stavbou?
Za prvé bych na tomto místě ještě rád všechny pochválil za to, jak se s letní přípravou poprali. A co se týká kádru, tak se ještě nějakým způsobem buduje. Máme spoustu vlastních odchovanců a díky spolupráci s okolními kluky tu máme i další kluky na zkoušku, a nebo už jsou přímo i součástí hlavního kádru, protože už loni měli někteří z nich možnost zahrát si u nás v 8. třídě.

banner pod článkem
×
Dnes v 17:00 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Stadion Litoměřice