Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1941 (9.9.2024)

Setkání po 28 letech! Na Lapači se představí brněnská Kometa

Jan Tajzler • 02.09.2024

Příprava vsetínských hokejistů na nový ročník Maxa ligy míří do finální fáze. V úterý na Lapači přivítají Valaši po dlouhých 28 letech brněnskou Kometu. Jihomoravané budou i letos patřit mezi širší favority nejvyšší soutěže, zároveň i Brno už má k dispozici pouze tři přípravné utkání, a tak se dá očekávat, že na Lapač přicestuje v silném složení. Atraktivní souboj dvou úspěšných klubů československé i samostatné české historie odstartuje v 18:00.

Poslední vzájemné zápasy 1995/1996:

V prosinci letošního roku uplyne už téměř 29 let od posledního extraligového zápasu mezi Vsetínem a Brnem. Zatímco v sezoně 1995/1996 Vsetín startoval svou mistrovskou éru, když poprvé obhájil titul, Kometa neprožívala zrovna ideální období. Jako nováček se po jediné sezoně mezi elitou pakovala zpět do 1. ligy, kde zůstala až do odkupu licence ze Znojma v roce 2009. Oba kluby se tak víceméně míjely, jejich osudy nečekaně prolnula jarní baráž o Tipsport extraligu, kdy právě Kometa nabídla Vsetínu domácí zázemí pro souboje s Kladnem. Nyní si to oba významné kluby československé respektive české historie rozdají v přípravném střetnutí. 

  • 22.9. Vsetín – Kometa Brno 7:1 (4:1,2:0,1:0)
  • 6.11. Kometa Brno – Vsetín 4:10 (1:1,1:5,2:4)
  • 5.12. Kometa Brno – Vsetín 1:1p (0:0,1:0,0:1-0:0)
  • 7.12. Vsetín – Kometa Brno 3:1 (1:0,1:0,1:1)

Kometa by ráda překonala brány čtvrtfinále

Brněnský klub se v nejvyšší soutěži poměrně úspěšně drží od roku 2009, kdy pod Špilberk putovala extraligová licence ze Znojma. Mezitím stihli modrobílí oslavit zisk pěti cenných kovů, přičemž vlny euforie se přes Brno přehnaly v letech 2017 a 2018, kdy se Kometě podařilo po dlouhých 51 letech oslavit zisk mistrovského titulu. Kometa tak nejprve v historické tabulce vyrovnala jihlavskou Duklu a hned další rok se osamostatnila s počtem 13 mistrovských trofejí na čele historické tabulky. V systému play-off pak Kometa patří mezi čtveřici klubů, kterým se povedlo obhájit titul i v systému play-off, kromě Brna to dokázali i hokejisté pražské Sparty, Třince a Vsetína.

Útok na zlatý hattrick Kometě nevyšel, v roce 2019 si zahrála ještě v semifinále, ve kterém ale podlehla libereckým Bílým Tygrům, to bylo zároveň naposledy, co se Brňanům podařilo proklouznout mezi nejlepší čtveřici. Slibně vypadala loňska sezony, zvlášť když Kometa předvedla povedený finiš v základní části a díky zisku 4. místa slavila přímý postup do čtvrtfinále play-off. Domácí výhoda ale Brnu štěstí nepřinesla, v dramatické sérii nakonec podlehla Litvínovu 2:4 na zápasy a sezona pro modrobílý tým skončila.

Kometa na jaře po vyřazení ve čtvrtfinále nabídla pomocnou ruku Vsetínu. Díky tomu, že ve Winning Group Areně se ledová plocha držela až do květnových Českých her, nabídl majitel klubu Libor Zábranský zázemí klubu právě Vsetínu a nutno říct, že tým Valachů měl v Brně opravdu k dispozici kvalitní zázemí, aby se mohl porvat o návrat mezi elitu, který se ale nakonec na ledě ubojovat Vsetínu nepodařilo. Možná právě i díky této spolupráci vznikla myšlenka společného přípravného utkání. Kometa bude prvním extraligovým soupeřem od roku 2018, který si na Lapači zahraje.

Brno se také může pochlubit zajímavým faktem, je to právě Kometa, která jako poslední v sérii play-off našla recept na třinecké Oceláře. V nové sezoně by se tým trenéra Kamila Pokorného chtěl po letech pustit znovu do boje o cenné kovy. V brněnském týmu působí hned několik mimořádně zkušených hokejistů. Do obrany se po jednoleté odmlce vrátil Michal Gulaši, zaujmout by měl na první pohled Marek Ďaloga, jehož bruslení se řadí mezi nejvýkonnější v celé extralize. Vsetínské fanoušky pak bude jistě zajímat odchovanec klubu Jan Ščotka, který si vůbec poprvé zahraje v dresu soupeře na ledě mateřského Vsetína. Ze zahraničí pak defenzívu Komety posílili Nicolas Beaudin s Brandonem Davidsonem. Návrat do Brna z Karlových Varů ohlásil i Tomáš Bartejs, který ještě před rokem působil v jedné kabině s Matějem Stříteským.

Útok Komety se i letos bude spoléhat na aktuálního mistra světa Jakuba Fleka, vedle něj má Kometa ve svém kádru i slovenské reprezentanty Lukáše Cingela s Kristiánem Pospíšilem. Dalším velkým návratem, který Brno ohlásilo, je příchod Hynka Zohorny. Zlaté časy prožil v Brně kapitán týmu Martin Zaťovič, potřebné zkušenosti týmu dodá také nová akvizice v podobě Roberta Říčky naopak dravé mládí reprezentuje návrat klubového odchovance Jakuba Konečného. Kometa zatím v přípravě uspěla pouze jednou, když v rámci turnaje Dolomiten Cup porazila italský Pusterstal. Nad síly Brna ale byly duely se Slovanem Bratislava, švýcarským Klotenem, Olomoucí i Vídni, ale tento zápas se pro vysokou teplotu v hale nedohrál.

Obstojí Vsetín ve srovnání s extraligou?

Pro Vsetín se bezesporu v rámci úterního utkání bude jednat o velký test, který by mohl trenérům Weintrittovi a Robovi ukázat, jak si jejich svěřenci stojí v porovnání s extraligovým kádrem. Valaši zatím výsledkově podobně jako v Brně spíš čítají nezdary. Samozřejmě výsledky v přípravném období nejsou úplně tím nejdůležitějším kritériem, ale pro pohodu mužstva by případný úspěch nad Kometou určitě přišel vhod. Vsacané půjdou do zápasové zátěže přesně po týdenní pauze, kdy na Slovensku podlehli mistrovi Tipos extraligy z Nitry v poměru 2:5.

Jak už bylo zmíněno, na Lapači se extraligový tým představí po šesti letech, v přípravě roku 2018 udolal vsetínský tým v poměru 2:1 ostravské Vítkovice. S Kometou působil v jedné soutěži naposledy v sezoně 1995/1996. Sezona pro oba moravské kluby tehdy dopadla zcela opačně, zatímco Vsetín slavil druhý zisk mistrovského titulu, Kometa se po jediné sezoně musel smířit se sestupem do 1. ligy. O favoritovi úterního utkání není pochyb, postará se Vsetín o překvapení? Atraktivní souboj odstartuje na Lapači v 18:00.

Sestavy v posledním utkání:

Vsetín: Lukáš – Smetana, Jenáček, Ondračka, Ďurkáč, Zahradníček, Hryciow, Srdínko – Šmerha, Jonák, Hrňa – Machala, Matějček, Brož – Jandus, Bláha, Hořanský – Koláček,Dědek, Vaňo.

Brno: Postava (Ondráček) – Davidson, Ščotka, Beaudin, Holland, Bartejs, Ďaloga, Gulaši – H. Zohorna, Marcinko, Flek – Rachůnek, Zbořil, Jedlička – Zaťovič (C), Kollár, Říčka – Kos, Konečný, Rakus.

banner pod článkem